Actueel

Prinses Christina overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Prinses Christina overleden

Prinses Christina is op 72-jarige leeftijd overleden in Paleis Noordeinde in Den Haag. Dat hebben koning Willem-Alexander, koningin Máximá en prinses Beatrix met groot verdriet medegedeeld, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Op de ochtend van 16 augustus overleed prinses Christina. Ze leed al enkele jaren aan botkanker. Er zal afscheid van haar worden genomen in besloten kring.

Prinses Christina werd op 18 februari 1947 geboren als prinses Marijke en de vierde dochter van koningin Juliana en prins Bernhard. Later veranderde ze haar voornaam in haar tweede naam, Christina. Ze was de jongste zus van prinses Beatrix.

Prinses Christina Concours

Prinses Christina verleende in 1990 haar naam aan het Prinses Christina Concours, een concours dat de muzikale talenten van kinderen en jongeren stimuleert. Eerst was het concours vernoemd naar het Edith Stein College in Den Haag. Prinses Christina is erevoorzitter van het concours geweest. Ze was een groot liefhebber van muziek en trad op als zangeres bij verschillende gebeurtenissen van de koninklijke familie.

Een goedemorgen met...

Op zaterdag 17 augustus zenden we in Een goedemorgen met... van 10.00 tot 12.00 uur een herhaling uit van de aflevering met prinses Christina.

De winnaar van het Prinses Christina Concours in 1991, Izhar Elias, met Prinses Christina (ANP).

Archiefopname Prinses Christina Concours

Ieder jaar is het Prinses Christina Concours een van de belangrijkste evenementen in de Nederlandse muziekwereld. Met name de finale trekt veel aandacht. Beluister hier de opname uit ons archief van de finale uit 2016, met als winnaars van de eerste prijs Johan Wiersma, accordeon (13 jaar, Hilversum), Caspar Westerman, cello (14 jaar, Zuidhorn), Mischa van Tijn, piano (15 jaar, Amersfoort) en Alexander Warenberg, cello (17 jaar, Zoetermeer).

Finale Prinses Christina Concours

Dit concert is niet meer beschikbaar

Opnamedatum

zaterdag 23 april 2016

Omroep

MAX

Componisten

Johann Sebastian Bach, Domenico Scarlatti, Sergej Prokofjev, Max Bruch, Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Frank Martin, Sergej Rachmaninov, Theo Verbey, David Popper, Benedetto Marcello, John Gart

Uitvoerenden

Johan Wiersma (accordeon), Remme. Florianne (cello), Natasja Douma (piano), Mischa van Tijn (piano), Vital Stahievitch (piano), Teresa Costa (fluit), Irina Osetskaya (piano), Caspar Westerman (cello), Manuel Sanguino (piano), Alexander Warenberg (cello), Noriko Yabe (piano), Maria Eugenio Pedano (hobo), Gayane Nersisyan (piano)

Tijdperken

Barok, Moderne muziek, Midden/laat twintigste eeuw, Romantiek, Hoog barok

Locatie

Zuiderstrandtheater, Den Haag

Omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie