Actueel

De Internationale dag van de Culturele Diversiteit

  1. Klassiekchevron right
  2. De Internationale dag van de Culturele Diversiteit

Ieder jaar wordt op 21 mei De Internationale dag van de Culturele Diversiteit (World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development) door UNESCO georganiseerd. Deze dag van Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de waarde van culturele diversiteit én voor manieren om harmonieus samen te kunnen leven.

In Nederland is 24 procent van de bevolking van buitenlandse afkomst. Onze kleurrijke Nederlandse samenleving bestaat uit verschillende bevolkingsgroepen met allemaal hun eigen cultuur, met verschillen en met overeenkomsten. En juist ook de verschillen mogen worden gevierd. De Internationale dag van de Culturele Diversiteit is bij uitstek geschikt om contact te maken met, of te leren over, een andere cultuur.

Culturele Diversiteit door de European Broadcasting Union

De European Broadcasting Union (EBU) heeft aangekondigd dat haar netwerk van openbare radiomuziekkanalen op of rond 21 mei de UNESCO internationale dag van de Culturele Diversiteit zal vieren. Zo'n 43 stations in Europa, Canada, de Verenigde Staten, Brazilië, Australië en Nieuw-Zeeland doen mee met verschillende muziekevenementen. Op deze manier benadrukken ze het "belang van muziek en cultuur bij het promoten van diversiteit als middel voor inclusie, welvaart en positieve verandering".

Voor dit project zijn musici betrokken die zich al jaren inzetten voor culturele diversiteit en interculturele dialoog. Deelnemers zijn de Catalaanse violist en dirigent Jordi Savall, de Europese componist en activist Max Richter, de Egyptische sopraan Fatma Said en componist en dirigent Tan Dun.

De nabijheid van verre oorden op NPO Radio 4

Op zondag 23 mei klinkt in het Avondconcert (NTR) het concert De nabijheid van verre oorden door musici van het Concertgebouworkest en Fra Fra Sound. Ze spelen een gevarieerd muzikaal programma dat start bij Joseph Bologne Chevalier de Saint-George (1745-1799), bijgenaamd de 'Zwarte Mozart'. Saint-George werd geboren op Guadeloupe als zoon van een tot slaaf gemaakte vrouw en een Franse eigenaar van een plantage. Eind achttiende eeuw maakte hij furore in Parijs als componist en violist.

Van daaruit gaat de muzikale reis verder via Afrika naar bekende Surinaamse nummers uit onze tijd zoals Anansi The Survivor, gebaseerd op het verhaal Konu oloisi lasi.

In het najaar van 2019 kwamen musici van het Concertgebouworkest en FraFra Sound voor het eerst bij elkaar, op zoek naar nieuwe muzikale avonturen. Fra Fra Sound vermengt al decennia lang jazz, Afrikaanse ritmes, dansmuziek uit het Caribisch gebied en Surinaamse Kaseko. De uitkomst van deze samenwerking is een spetterend programma met klassieke en moderne stukken die allen op een of andere manier gerelateerd zijn aan componisten uit Suriname en het Caraïbische gebied.

Meer info over dit concert

Bekijk het Strijkkwartet van Joseph Bologne Chevalier de Saint-George

Fragment De nabijheid van verre oorden

Ster advertentie
Ster advertentie