Actueel

Klassiek viert de zomer met Daniel Rowland

  1. Klassiekchevron right
  2. Klassiek viert de zomer met Daniel Rowland

In de zomer verleggen we onze grenzen. Ook muzikanten trekken eropuit, op zoek naar inspiratie en muzikaal avontuur.

Arabische muziek
In deze aflevering ontmoet presentator Floris Kortie de Nederlandse violist Daniel Rowland. Hij is gefascineerd door Arabische muziek en zou dolgraag met een Syrische muzikant spelen. Daarom brengt Floris hem in contact met de jonge ud-speler Jawa Manla. Of het nou een klassieker van Vivaldi of het allernieuwste stuk van een hedendaagse componist is, violist Daniel Rowland speelt altijd met dezelfde passie en souplesse. Naast solist is hij aanvoerder van het vermaarde Brodsky Quartet en organiseert hij jaarlijks een kamermuziekfestival in het Twentse dorp Het Stift, waar hij opgroeide.

Vrijheid
Daniel is op zoek naar muzikale vrijheid en vindt deze in Arabische muziek, die met duizend jaar oude melodieën toch elke keer weer als nieuw klinkt. Hij ontmoet Jawa Manla, een 22-jarige ud-speler uit Aleppo. In haar jeugd was zij al een muzikale grootheid in de Arabische wereld, maar door de oorlog moest zij vluchten en kwam drie jaar geleden naar Nederland. Lukt het Daniel om de Syrische muziek, vol halve tonen en improvisatie, eigen te maken?Muziek
Beluister de muziek uit de uitzending.
{audiofile audio="61360" caption="Syrische muziek" }

Klassiek viert de zomer
In Klassiek viert de zomer volgen we tien super getalenteerde musici in hun fascinatie voor een andere muzikale wereld. Aan de hand van hun persoonlijke verhalen gaan deze jonge avontuurlijke musici op zoek naar de oorsprong van hun favoriete muziek. Zo duikt o.a. een jonge operazangeres in de zwarte roots van George Gershwins muziek en zingt zij samen met een gospelkoor het geliefde Summertime. Klassiek viert de zomer bekijk je van 16 juli t/m 17 augustus, iedere maandag en vrijdag om 22.35 uur op NPO 2. Aansluitend zie je op NPO 2 extra (themakanaal) optredens of documentaires uit de betreffende muziekstijl.


Ster advertentie
Ster advertentie