Filmmuziek

De viool die de Titanic overleefde

foto: YouTube
  1. Klassiekchevron right
  2. De viool die de Titanic overleefde

In de nacht van 14 op 15 april 1912 vond één van de grootste schipbreuken uit de geschiedenis plaats: de ondergang van de RMS Titanic. Bij de ramp kwamen 1522 opvarenden om het leven. Wonderbaarlijk genoeg kwam één muziekinstrument ongeschonden aan land.

Het gaat om de viool van Wallace Henry Hartley, de bandleider van de Titanic. Hij had het instrument gekregen als verlovingsgeschenk en meegenomen op de eerste reis van het cruiseschip. Na de tragische botsing van de boot met een ijsberg in de Noord-Atlantische Oceaan op 15 april 1912, zou Wallace aan dek hebben gestaan ​​en hymnes hebben gespeeld om angstige passagiers te kalmeren. De schrijnende scène werd nagebootst in de film Titanic uit 1997.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In 2020 werd het instrument voor het eerst tentoongesteld in een historisch museum in Branson, Missouri. De viool wordt gezien als één van de belangrijkste stukken van Titanic-memorabilia die er bestaan.

Leren koffer

Hartley zelf overleefde de ramp niet. Hij werd twee weken na de schipbreuk gevonden met een muziekkoffer aan zijn lichaam. Doordat de viool in een leren koffer zat, had het instrument de koude en natte omstandigheden weten te verdragen. Hartley droeg een reddingsboei, waardoor de vioolkoffer kon blijven drijven. Op zijn uitvaart werd de hymne Nearer My God To Thee uitgevoerd, de muziek die hij zelf naar verluidt als laatste heeft gespeeld.

In het instrument staat een gegraveerde boodschap van de verloofde van de muzikant die luidt: ‘Voor Wallace, ter gelegenheid van onze verloving. Van Maria.'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie