Actueel

De belofte van de lege zaal: een hoopvolle boodschap

  1. Klassiekchevron right
  2. De belofte van de lege zaal: een hoopvolle boodschap

Door de coronacrisis zijn de theaterzalen helaas al lange tijd leeg. Een trieste constatering. Bijna 400 makers, theaters, podia, academies, festivals, koren, orkesten, ensembles en dans- en theatergezelschappen brengen Nederland echter een hoopvolle boodschap met daarin een bijzondere belofte!

Het initiatief 'De belofte van de lege zaal' is een idee van Lieven Cooiman, programmeur bij theater De Flint in Amersfoort. Hij vroeg cabaretier Jan Beuving om een column te schrijven. Beuving kwam met een hoopvol betoog over de culturele sector, waarin hij de schoonheid en de belofte die een lege zaal herbergt beschrijft. En dat, zolang de zalen leeg zijn, die belofte alleen maar groter wordt. Zodra de deuren weer opengaan, zal de belofte worden waargemaakt, omdat iedereen klaarstaat om de draad weer op te pakken.

Steunbetuiging namens de culturele sector in videoboodschap

Cooimans was zo onder de indruk van de tekst dat hij een oproep deed aan mensen uit de culturele sector. Hij wilde de tekst van Beuving gezamenlijk naar buiten brengen als een steunbetuiging aan Nederland. Binnen een mum van tijd schaarden bijna 400 makers en instellingen zich achter de actie.

De column verschijnt in de vorm van een video, waarin de tekst wordt voorgedragen door Simone Kleinsma, Peter Pannekoek, Soumaya Ahouaoui, Uri Eugenio, Hans van Manen en Jaap van Zweden. Tijdens de voordracht klinkt Canto Ostinato van Simeon ten Holt, uitgevoerd door Hannes Minnaar, Helena Basilova, Iris Hond en Yang Yang Chai.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Regie: Katja Akkerman

Column te horen in De Ochtend van 4

In De Ochtend van 4 las Jan Beuving zijn eigen column voor. Lieven Cooiman wijdde uit over het initiatief.

Omslag: Melle Meivogel

Ster advertentie
Ster advertentie