Actueel

Operazangeres Montserat Caballé overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Operazangeres Montserat Caballé overleden

De Spaanse operazangeres Montserrat Caballé is op 85-jarige leeftijd overleden.. De zangeres kampte al enige tijd met ernstige gezondheidsproblemen en werd afgelopen maand in het ziekenhuis opgenomen.

Caballé gold al sinds de jaren zestig als een van de beste operazangeressen ter wereld. Ze was zowel in staat zeer zacht te zingen als een enorm volume te bereiken en kon daar ook zeer snel tussen schakelen. Ook kon ze sommige noten wel twintig maten lang vasthouden.

Donizetti en haar doorbraak

Als jong meisje zong Montserrat al bij de opera van Bazel. Daar speelde ze onder meer Tosca, Aïda, Arabella en Salomé. Maar in 1965 brak ze op 32-jarige leeftijd internationaal door, toen ze als invaller optrad in een productie van Donizetti's opera 'Lucrezia Borgia' in New York. Hoewel het haar eerste optreden was in de belcanto-stijl en ze maar een maand de tijd had om het stuk te leren, kreeg ze een staande ovatie die 25 minuten lang aanhield. Door dat optreden werd ze in een klap wereldberoemd.

Montserrat Caballé zingt juni 1971 in Nederland tijdens een Zaterdagmatinee in het Holland Festival. Ze is een dan nog onbekende naam in Nederland. Hans Kerkhof de programmeur van de ZaterdagMatinee zei erover: “We zijn echt vooruitstrevend geweest, er zijn veel eerste uitvoeringen gegeven....In 1971 heb ik Montserrat Caballé naar Nederland gehaald, toen was het niet uitverkocht. Hier kenden ze alleen Callas en Del Monaco, desnoods Tebaldi."

Vele optredens

Montserrat Caballé, vernoemd naar de gelijknamige berg in Catalonië waarop een klooster staat, gold met meer dan 4000 optredens wereldwijd, als één van de laatste operadiva's. Zij had ook de nukken die bij het divaschap horen: zo verscheurde ze in 2000 haar bladmuziek toen een orkest twee keer verkeerd inviel.

Duet met Freddie Mercury

Bij het grote publiek was ze vooral bekend van haar hit 'Barcelona', een duet met rockzanger Freddie Mercury van Queen. Dat nummer werd later ook de hymne van de Olympische Spelen van 1992 in de Catalaanse hoofdstad. Het lied was zowel in 1988 als 1992 een hit. Vorig jaar stond het in de Top2000 van NPO Radio 2 op plek 211.

Verdriet

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op Twitter verdrietig gereageerd op het nieuws van het overlijden van de zangeres. "Ze was een geweldige ambassadeur voor ons land. Haar stem en haar liefde zullen ons altijd bijblijven."

Bekijk hier haar duet 'Barcelona' met Freddie Mercury:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

foto: AFP/Getty Images

Beluister het Nederlandse debuut van Montserrat Caballé

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 26 juni 1971

Omroep

VARA

Componisten

Gaetano Donizetti, Giuseppe Verdi, Gioachino Rossini, Vincenzo Bellini

Uitvoerenden

Montserrat Caballe (sopraan), Hans Gimbère (bas), Ans Rieke (sopraan), Robert Teipe (tenor), Anton Guadagno (Dirigent), Groot Omroepkoor

Ensembles

Omroeporkest

Tijdperken

Romantisch

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie