Actueel

Eeuwig klinkende noten in Spaanse kerk

foto: Piqselsfoto: Piqsels
  1. Klassiekchevron right
  2. Eeuwig klinkende noten in Spaanse kerk

De meeste kerken kennen wel een mooie galm die muziek vol en lang doet klinken. Deze veertiende-eeuwse Spaanse kerk doet daar nog een schepje bovenop. Toen YouTuber en zangeres MALINDA er binnenliep en begon te zingen, klonken haar tonen wel zes seconden lang na!

De Amerikaanse zangeres Malinda Katherin Reese kwam met haar familie langs de Iglesia de la Encarnacion (kerk van de incarnatie) in het Spaanse dorpje Montefrío. In de lege cirkelvormige kerk zong ze één noot die tot haar ongeloof een uitzonderlijk lange naklank had. Dat nodigt natuurlijk uit tot meer: ze zong de oude gregoriaanse melodie Ave Maris Stella en filmde dat. Het filmpje is inmiddels miljoenen keren bekeken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ave Maris Stella is een weesgegroet aan de ster van de zee, de Heilige Maagd Maria. De gregoriaanse hymne wordt vaak gebruikt als gebed ter bescherming van reizigers. De term 'gregoriaans' verwijst naar middeleeuwse muziek die een vast onderdeel van de kerkelijke liturgie is. De benaming zegt niks over de muziek zelf. Het is enkel een verwijzing naar Paus Gregorius I, die in de zesde eeuw de, ook toen al eeuwenoude, melodieën vastlegde in handschriften en de gezangen aan de kerkelijke riten verbond.

Gregoriaanse muziek kenmerkt zich door de eenvoudige, eenstemmige melodieën die zonder begeleiding en in een vrij ritme worden gezongen. En juist die eenvoud maakt dat eeuwen later nog altijd de rillingen door je lijf trekken als je de muziek hoort.

Het middeleeuwse notenschrift ziet er heel anders uit dan dat van tegenwoordig. De melodie wordt weergeven in zogeheten neumen. Een neum kan bestaan uit meerdere noten. De samenstelling van deze figuren geven de zanger een indicatie voor het verloop van de melodie, zoals je hier goed kunt zien:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie