Actueel

Componistes in de schijnwerpers

  1. Klassiekchevron right
  2. Componistes in de schijnwerpers

Ieder jaar is het weer volop genieten van de mooiste klassieke muziek met de Hart & Ziel Lijst. Maar één ding valt op: vrijwel alle componisten op de lijst zijn mannen. Je zou bijna denken dat er geen vrouwelijke componisten zijn. Maar ze zijn er wel - al eeuwenlang - en hebben prachtige muziek gecomponeerd. Hoog tijd om een aantal van hen in de schijnwerpers te zetten. Leer ze kennen en beluister hun mooiste werken!

Fanny Mendelssohn
Haar broer ken je misschien wel. Maar Fanny (1805-1847), de zus van de beroemde Felix Mendelssohn, is minder bekend. En dat terwijl ze veel stukken heeft gecomponeerd en net zoveel talent had als haar broer. Ze kon uitstekend piano spelen: men zegt dat ze het Wohltemperirtes Clavier van Bach op 13-jarige leeftijd al helemaal uit haar hoofd kon. Haar oeuvre omvat vooral kamermuziek met liederen, pianostukken en een pianotrio, haar bekendste werk.

Lili Boulanger
Als de Hart & Ziel Lijst 100 jaar geleden zou zijn samengesteld, dan zou Lili Boulanger (1893-1918) zeker in de top 10 hebben staan. Ze was een van de belangrijkste Franse componisten van het begin van de twintigste eeuw. En ook een inspirerende persoonlijkheid: ze was de eerste vrouw ooit die de Prix de Rome won en ze ontwikkelde een geheel eigen stijl die zich kan meten met Debussy en Fauré. Kleurrijk, exotisch en overweldigend - Lili Boulanger schreef muziek waar je alleen maar diep van onder de indruk kan zijn. Dat is extra bijzonder als je bedenkt dat ze maar 24 jaar is geworden: in 1918 overleed ze, waarschijnlijk aan de gevolgen van de ziekte van Crohn. Dit jaar is dat precies 100 jaar geleden.

Kate Moore
Geluiden en vormen uit de natuur: dat is de inspiratiebron voor de Australisch-Nederlandse Kate Moore (1979). De hedendaagse componiste is nog maar 39 jaar maar heeft al de Matthijs Vermeulen Prijs - de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse componisten - in de wacht gesleept, en is dit seizoen artist in residence bij het Muziekgebouw aan 't IJ. Haar werken hebben de sfeer van minimal music en maken gebruik van zowel akoestische als elektronische instrumenten en geluiden.

Caterina Assandra
Er is maar weinig bekend over Caterina Assandra (1590 - na 1610), maar haar muziek is wel bewaard gebleven. Vandaag de dag kunnen we nog steeds genieten van haar composities. Religie en poëzie - waarschijnlijk door haarzelf geschreven - spelen een grote rol in haar muziek. Assandra kwam uit Pavia in Italië en kreeg muziekles van Benedetto Re, de kapelmeester van de kathedraal. In 1609 ging ze een Benedictijns klooster in, waar ze doorging met componeren. Ze schreef zowel traditionele als vooruitstrevende muziek. Met Duo seraphim heeft ze waarschijnlijk Monteverdi geïnspireerd.

Ster advertentie
Ster advertentie