Actueel

Beluister de reportages van het festival

  1. Klassiekchevron right
  2. Beluister de reportages van het festival

Beluister hier de reportages die verslaggever Hans Noortman maakte tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht:

Openingsavond:
Vrijdagavond vond het openingsconcert van het festival plaats, in TivoliVredenburg. Met een andere opzet dan anders: het werd een Passegiata Napoletana, een Napoletaanse wandeling: korte concertjes op verschillende locaties in het gebouw. De groepen toeschouwers liepen van het ene naar het andere optreden, elk in een eigen volgorde. En dat allemaal om een indruk te krijgen van de muziek uit Napels. Verslaggever Hans Noortman meldde zich aan als toeschouwer.

Reportage Openingsavond Festival Oude Muziek in Utrecht

Workshop Klokkenluiden:
Een zware deur door en de wenteltrap op van de Dom in Utrecht. Daar vond zondagochtend een bijzonder onderdeel van het festival plaats: een workshop Klokkenluiden. Daar kon je leren hoe het luiden van de enorme klokken bovenin de toren in zijn werk gaat. En, met een beetje geluk, kon je zelf een klok over Utrecht laten galmen. Verslaggever Hans Noortman klom mee de toren in.

Workshop Klokkenluiden

Alle deelnemers mochten echt luiden, maar dan kleine klokken midden in de Dom. Maar dat paste niet meer in de reportage.

Opera op de kinderboerderij:
Eén van de meest eigenzinnige ensembles van het festival is de Neue Hofkappelle Graz. Het Oostenrijkse gezelschap brengt een mini-operaatje van Giovanni Pergolesi: De charlatan,... Il Ciarlatano. Destijds (rond 1734) was het een innovatie, omdat het verhaal niet ging over helden en mythische figuren, maar over de gewone man en vrouw.
De Hofkappelle speelt ook graag vóór de gewone man, op alledaagse locaties. Met hun kleine, Italiaanse vrachtwagentje Piaggio als uitvalsbasis is het ensemble door heel Utrecht te zien, zoals gistermiddag op kinderboerderij Griftsteede, midden in het Griftpark in Utrecht. Verslaggever Hans Noortman was er op tijd bij....

Opera op de kinderboerderij


Instrumententransport:
Meer dan 150 concerten op ruim 30 podia. Om dat te organiseren gebeurt er enorm veel achter de schermen. Zo moeten er bijvoorbeeld instrumenten worden verplaatst. Voor grote, zoals klavecimbels en orgels, rijden er continue twee vrachtwagens door Utrecht. Verslaggever Hans Noortman mocht meerijden met vervoerders Leon en Simon. Ze moeten vóór half 2 een kistorgel naar de Geertekerk brengen. En vóór die tijd, om half 1, moeten er nog een klavecimbel, een orgel en een contrabas worden opgehaald.

Ster advertentie
Ster advertentie