Actueel

Mozarts Requiem in de NTR ZaterdagMatinee

  1. Klassiekchevron right
  2. Mozarts Requiem in de NTR ZaterdagMatinee

Requiems vormen een geliefd onderdeel van het concertrepertoire. Dirigent Giulio Prandi, zo langzamerhand een vaste gast in de NTR ZaterdagMatinee, brengt er twee: dat van Mozart en van zijn voorloper Niccolò Jommelli. Zaterdag 16 november 2019 zijn beide Requiems te horen in het Concertgebouw te Amsterdam - of live op NPO Radio 4.

Het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart is omgeven door mysteries. Er was een geheimzinnige opdrachtgever die anoniem wilde blijven. En Mozart overleed terwijl hij nog volop bezig was met deze dodenmismuziek. Zijn meesterwerk bleef onvoltooid achter.

Is het toevallig dat Mozarts laatste stuk een dodenmis was, of was er opzet in het spel? Daarover is in de loop der jaren veel gespeculeerd. In de film Amadeus bijvoorbeeld wordt gesuggereerd dat de jaloerse componist Antonio Salieri Mozart wilde vermoorden. Ook is beweerd dat Mozart is vergiftigd.

Een van de meest indrukwekkende momenten in Amadeus is als Mozart op zijn sterfbed de noten van het Requiem dicteert aan zijn rivaal Salieri.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De keuze in de film om Salieri op te voeren als componist die het Requiem van Mozart voltooide is ingegeven vanuit een dramatisch oogpunt. Maar in werkelijkheid was het Franz Xaver Süßmayr, een leerling van Mozart, die het Requiem voltooide. Hij hielp zijn leraar al op zijn sterfbed met het stuk.

Origineel van Mozart zijn het begin van het Requiem, gedeeltes van het Kyrie en het beroemde Dies Irae, en de eerste acht maten van het Lacrimosa. Van de overige delen had hij wat aanzetten en aanwijzingen voor de verdere uitwerking opgeschreven, die Süßmayr heeft opgevolgd.

Luister of kijk LIVE naar Mozarts Requiem in de NTR ZaterdagMatinee

Het Requiem van Mozart is zaterdag 16 november 2019 vanaf 14:00u te bekijken én te beluisteren via NPO Radio 4

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie