Actueel

Musiceren met handicap: geen probleem voor dit ensemble

  1. Klassiekchevron right
  2. Musiceren met handicap: geen probleem voor dit ensemble

Een handicap staat niet in de weg van het nastreven van een professionele carrière als musicus. Dat bewijzen de leden van het BSO Resound. Dit ensemble bestaat enkel uit musici met een beperking.

Het ensemble is onderdeel van het Bournemouth Symphony Orchestra, een orkest uit het zuidwesten van Engeland. Het ensemble bestaat uit een violist, een cellist, een klarinettist, een fluitist, een percussionist en een LinnStrument-speler. Een LinnStrument is een soort keyboard wat mogelijk maakt dat mensen met een fysieke beperking een toets -en/of snaarinstrument kunnen bedienen.

Bron: Classic FM UK

Dirigent James Rose heeft ook een handicap. Hij is geboren met cerebrale parese. Deze aandoening zorgt ervoor dat zijn spieren niet de juiste signalen ontvangen van zijn hersenen. Hij kan moeilijker bewegen of spreken, maar dirigeren is geen probleem. Met een baton aan zijn bril leidt hij het ensemble. Het is altijd zijn droom geweest om professioneel musicus te worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Britse Classic FM ging op bezoek bij het BSO Resound.

Inspiratie

BSO Resound heeft als doel om mensen met een handicap te inspireren om een muziekinstrument te bespelen. Ook willen ze mensen erop wijzen dat musici met een beperking ook een professionele carrière kunnen starten en onderdeel kunnen zijn van een ensemble of orkest.

BSO Resound tourt inmiddels door het Verenigd Koninkrijk. Ze treden niet alleen op in concertzalen, maar gaan ook langs scholen om meer bewustzijn te creëren voor musici met een handicap.

Bekijk een gezamenlijk optreden van het Bournemouth Symphony Orchestra en het BSO Resound.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie