Actueel

Amerikaanse publieksprijs voor film De Dirigent

  1. Klassiekchevron right
  2. Amerikaanse publieksprijs voor film De Dirigent

De Nederlandse film De Dirigent, van regisseuse Maria Peters, heeft de publieksprijs gewonnen van het 42e Denver Filmfestival in Amerika. Leuk is dat Antonia Brico de laatste 45 jaar van haar leven in Denver heeft gewoond. In de VS is ze dan ook beroemd.

De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Nederlandse 24-jarige Antonia Brico. Ze droomt ervan om dirigent te worden. Niemand neemt haar ambities echter serieus, maar toch besluit ze naar Nederland te gaan om haar droom waar te maken. Daar smeekt ze de befaamde dirigent Willem Mengelberg om les, maar die ziet haar niet zitten en stuurt haar naar Berlijn. Tegen alle verwachtingen in blijkt Duitsland meer open te staan voor een vrouw op de bok.

Soundtrack door Hilversumse Orkesten

Het Metropole Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest, gevestigd in het Muziekcentrum van de Omroep te Hilversum, zijn beiden te horen in de film. Zowel de soundtrack als twee van de belangrijkste klassieke stukken in de film werden door de orkesten ingespeeld. Antonia Brico heeft onder andere gedirigeerd bij het Radio Filharmonisch Orkest.

Naast het Radio Filharmonisch Orkest hoor je in de film het Metropole Orkest, één van de grootste professionele pop-en jazzorkesten ter wereld. Het orkest is gespecialiseerd in lichte muziek. Het repertoire is niet klassiek, maar een muzikale hybride - zo spelen ze veel jazz en pop, maar ook musicals, filmmuziek en wereldmuziek.

Een beeldend verhaal

De muziek voor de film werd geschreven door Quinten Schram. "Als filmcomponist was het eer om met deze toporkesten samen te werken. Zowel het Radio Filharmonisch Orkest als het Metropole Orkest begrijpen heel goed wat muziek doet met het beeldende verhaal. Ik heb de muziek voor De Dirigent werkelijk tot leven horen komen dankzij de professionele uitvoeringen van alle topmusici. Ik ben zeer tevreden met het resultaat."

Maria Peters

De Dirigent werd geregisseerd door Maria Peters: "Het was voor mij de eerste keer dat ik met het Radio Filharmonisch Orkest samenwerkte," vertelt ze, "maar wel al de vijfde keer dat ik mijn filmmuziek liet uitvoeren door het Metropole Orkest. Beide orkesten hebben iets gemeen: hun hoge kwaliteit, betrokkenheid en flexibiliteit. Ik heb enorm prettig met beide orkesten samengewerkt. Dat het Radio FIlharmonisch Orkest Karina Canellakis heeft aangenomen als chef-dirigent ervaar ik als een kroon op onze samenwerking, omdat mijn film gaat over de eerste vrouwelijke dirigent die succesvol grote symfonieorkesten dirigeerde in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw."

Bekijk de trailer van De Dirigent:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Met een abonnement op NPO Start Plus kun je De Dirigent hier bekijken

Ster advertentie
Ster advertentie