Actueel

Docu kijktip: Artemis - Het oneindige kwartet

  1. Klassiekchevron right
  2. Docu kijktip: Artemis - Het oneindige kwartet

De documentaire Artemis - Het oneindige kwartet van Hester Overmars is een portret van het in Berlijn gevestigde Artemis Quartett. Filmmaker Overmars volgt het befaamde strijkkwartet tijdens één van hun meest turbulente jaren.

Vlak voor hun 30-jarig bestaan gooit cellist Eckart Runge, ooit oprichter van het Artemis Quartett, de handdoek in de ring. Als aansluitend ook violiste Anthea Kreston besluit te vertrekken, komt het voortbestaan van het kwartet op losse schroeven te staan.

Het strijkkwartet is het crisisjaar 2015, waarin altviolist Friedemann Weigle hen ontglipt na een zelfverkozen dood, nauwelijks te boven als ze wordt geconfronteerd met een nieuwe omwenteling. Filmmaker Hester Overmars krijgt tijdens dit buitengewone jaar uitgebreid toegang tot de repetities, internationale uitvoeringen en het leven achter de schermen. Van dichtbij observeert ze hoe de vier musici samenwerken en zoekt ze naar de ziel van het strijkkwartet. Artemis - Het oneindige kwartet is een verhaal over rouw, strijd en revival, met schitterend uitgevoerde muziek van onder andere Samuel Barber, Béla Bartók en Johannes Brahms.

Het Artemis Quartett speelt sinds 2019 in een nieuwe bezetting, met onder meer de Nederlandse celliste Harriet Krijgh.

Ster advertentie
Ster advertentie