Actueel

Boekentip van Margriet Vroomans

  1. Klassiekchevron right
  2. Boekentip van Margriet Vroomans

Lezen is niet alleen een belangrijke manier om mensen uit hun filterbubbel te halen - boeken zijn een belangrijke bron van kennis - maar het kan ook een behoorlijke dosis plezier, ontspanning of juist spanning opleveren. En… je kunt het ook nog eens doen onder het genot van een drankje, het zonnetje en een heerlijk klassiek muziekje. Deze zomer tippen de NPO Radio 4-presentatoren hun favoriete boek.

Margriet Vroomans over De Wintertuin

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De wintertuin van schrijver Jan Konst
De twintigste eeuw was lang en verliep in Duitsland uitgesproken turbulent. Oorlogen, revoluties, crises en dictaturen wisselden elkaar af. Mensen vervielen in diepe armoede, raakten moreel gecorrumpeerd, of kwamen zomaar en zinloos om het leven.


De Saksische Hilde Grunewald, dochter van een gymnasiumleraar, zag alles: ze werd op een haar na honderd jaar oud. Geboren in de Keizertijd, gevormd door de Eerste Wereldoorlog, de Weimar-republiek, de nazidictatuur, de Tweede Wereldoorlog, het ddr-tijdperk en de val van de Muur in 1989. Zelfs het eerste decennium van het herenigde Duitsland maakte Hilde nog mee. Haar lot, en dat van haar ouders, kinderen en kleinkinderen, weerspiegelt de Duitse geschiedenis. Van landarbeiders en dagloners klommen ze op tot fabrieksdirecteur, slotvoogdes en bankmanager. Maar algauw bevonden ze zich als soldaat op de slagvelden, in de vuurzee van het bombardement op Dresden, in een voor de helft geconfisqueerd appartement in het communistische Oost-Duitsland. En uiteindelijk tussen de feestende menigte aan de Brandenburger Tor toen Berlijn opnieuw één stad werd.

Jan Konst
Jan Konst woont en werkt al meer dan twintig jaar in Berlijn. Hij is literatuurwetenschapper en hoogleraar Nederlandse literatuur aan de Freie Universität Berlin. De wintertuin is na Nederlandse en Vlaamse schrijvers over Berlijn en Louis Ferron en het Derde Rijk zijn derde boek over Duitsland.

Ster advertentie
Ster advertentie