Actueel

Festivals for Compassion op NPO Radio 4

  1. Klassiekchevron right
  2. Festivals for Compassion op NPO Radio 4

Met Festivals for Compassion tonen Europese festivals hun hart vol compassie en solidariteit met iedereen die op welke manier dan ook geraakt is door Corona. De festivals uiten dat in het delen van de speciaal geschreven solo-compositie Thin Air van de Grieks-Nederlandse componist Calliope Tsoupaki.

Elk festival kiest zijn eigen artiest en instrument. Thin Air beleeft op 20 juni zijn première op NPO Radio 4. In respectievelijk De Ochtend van 4, De Muziekfabriek en in Podium op Zaterdag klinken maar liefst drie verschillende versies.

Gitarist Wiek Hijmans trapt af namens het Holland Festival, daarna fagottist Thomas Dulfer namens Wonderfeel en tot slot de celliste Maya Fridman namens Festival Classique.

Na de première op NPO Radio 4 neemt het Vlaamse Klara een dag later het stokje over. Daarna zal Thin Air als in een compassie-estafette van festival tot festival kriskras door Europa reizen en digitaal worden gedeeld.

Bekijk de première van Thin Air door Wiek Hijmans

De première van 'Thin Air' van Calliope Tsoupaki door gitarist Wiek Hijmans bij De Ochtend van 4.

Calliope Tsoupaki

Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki is het boegbeeld voor de Nederlandse muziek van nu. Zij ziet het als haar taak om het ambacht van componist beter zichtbaar te maken voor een breed publiek en in te spelen op actuele gebeurtenissen. In 1988 kwam Tsoupaki vanuit Griekenland compositie studeren bij Louis Andriessen in Den Haag, en groeide uit tot een van de meest spraakmakende componisten van Nederland, met een onmiskenbaar eigen stijl waarin haar Griekse roots doorklinken.

Calliope over haar nieuwe stuk: “Bij het begin van de coronacrisis moesten we snel knopen doorhakken. We besloten de economie stil te leggen om de zwakkeren te beschermen. Een indrukwekkend staaltje van mededogen. Voor Festivals of Compassion heb ik nu een stuk geschreven dat iedere musicus op elk instrument kan spelen, net zoals iedereen op zijn eigen manier uiting kan geven aan zijn innerlijke stem van compassie.” Met de uitvoeringen, live en gestreamd, willen de festivals tonen “hoe muziek ons over alle grenzen heen verenigt in solidariteit met iedereen die op welke manier dan ook is getroffen door corona.”

Bron: Festivals for compassion en Componist des Vaderlands

Ster advertentie
Ster advertentie