Actueel
KRO-NCRV

Alles over het Nieuwjaarsconcert 2022 in Wenen

foto: ANP / NPO Radio 4foto: ANP / NPO Radio 4
 1. Klassiekchevron right
 2. Alles over het Nieuwjaarsconcert 2022 in Wenen

Op 1 januari vindt volgens traditie het Nieuwjaarsconcert in Wenen plaats. Ook 2022 wordt muzikaal ingeluid met dit feestelijke concert door de Wiener Philharmoniker onder leiding van Daniel Barenboim. Bekijk de uitzending en het draaiboek hier terug.

Dankbaarheid bij de organisatie

Alle musici ondergaan elke dag een PCR-test, tijdens de repetities draagt iedereen een FFP2-mondmasker en slechts een halve bezetting van de Gouden Zaal van de Musikverein in Wenen: het zijn opnieuw bijzondere omstandigheden waaronder de Wiener Philharmoniker zaterdag 1 januari het Nieuwjaarsconcert zal spelen.

Vanwege de corona-pandemie concerteerde het orkest vorig jaar voor het eerst in z’n geschiedenis voor een totaal lege zaal. Tijdens de persconferentie op 29 december 2021 vertelde orkest-president Daniel Froschauer dat hij bijna had moeten huilen van blijdschap toen werd besloten dat er dit jaar wél publiek bij mag zijn: "Muziek raakt aan de ziel van mensen, en deze muziek reflecteert een betere tijd", zo zei hij.

Quote

Muziek raakt aan de ziel van mensen, en deze muziek reflecteert een betere tijd.

Daniel Froschauer, orkest-president Wiener Philharmoniker

Daniel Barenboim over het Nieuwjaarsconcert

Ook dirigent Daniel Barenboim, die voor de derde keer het Nieuwjaarsconcert zal dirigeren, benadrukte vanmiddag het belang van publiek bij het concert: "Muziek moet live beleefd worden, speciaal in deze moeilijke tijden." Hij zei zich bevoorrecht te voelen: "We zijn gelukkig dat we dit kunnen doen. Slechts 1000 mensen in de zaal is niet ideaal, maar meer dan draaglijk."

Barenboim, die volgend jaar 80 jaar wordt, zei het moeilijk te vinden altijd begrip te hebben voor de beperkende maatregelen die vanwege de pandemie worden ingesteld: "Ik ben gestopt met vragen stellen, omdat de antwoorden steeds minder intelligent worden." Volgens hem moet de wereld eraan worden herinnerd dat live muziek belangrijk is voor wie speelt én voor wie luistert: "Ook voor kinderen voor wie het een rationele en emotionele ervaring is." Twee kleinkinderen van de dirigent, 5 en 7 jaar oud, mochten een deel van de repetities bijwonen vertelde Barenboim: "En het was ontroerend om te zien hoeveel vreugde en rust hen dat bracht."

Dirigent Daniel Barenboim spreekt tijdens de persconferentie over het Nieuwjaarsconcert 2022 in Wenen.

foto: Organisatie Nieuwjaarsconcert

Dirigent Daniel Barenboim tijdens de persconferentie over het Nieuwjaarsconcert 2022 in Wenen.

Zo ziet de uitzending eruit

De Wiener Philharmoniker speelt dit jaar voor het Nieuwjaarsconcert muziek van Joseph Hellmesberger en van alle drie de Strauss-broers: Johann jr., Eduard en Josef. Van vader Johann Strauss sr. zal alleen de Radetzky-Marsch te horen zijn, als jaarlijkse afsluiter van het concert.

Het publiek in de zaal wordt 2G+ gecontroleerd, dat betekent dat iedereen gevaccineerd of genezen moet zijn en een actuele pcr-test moet kunnen overleggen. Tijdens het concert moet iedereen een FFP2-masker dragen. Het concert wordt geregistreerd door zestien camera’s en wordt in 92 landen live uitgezonden. Voor Nederland verzorgt de NOS de uitzending, zaterdag vanaf 11:15 uur. NPO Radio 4-presentator Margriet Vroomans doet daarbij dit jaar voor de derde keer het commentaar. Bekijk de uitzending hieronder of klik hier.

Gespeeld tijdens het Nieuwjaarsconcert

 • Josef Strauss – Mars voor orkest, op.105, “Phoenix-Marsch”
 • Johann Strauss (jr.) – Wals voor orkest, op.125, “Phönix-Schwingen”
 • Josef Strauss – Polka voor orkest, op.248, “Die Sirene”
 • Joseph Hellmesberger (jr.) – Galop voor orkest, op.4, “Kleiner Anzeiger”
 • Johann Strauss (jr.) – Wals voor orkest, op.279, “Morgenblätter”
 • Eduard Strauss – Snelle polka voor orkest, op.128, “Kleine Chronik”
 • Johann Strauss (jr.) – Die Fledermaus ; Ouverture
 • Johann Strauss (jr.) – Polka voor orkest, op.211, “Champagner-Polka”
 • Carl Michael Ziehrer – Wals voor orkest, op.466, “Nachtswärmer”
 • Johann Strauss (jr.) – Mars voor orkest, op.289, “Persischer Marsch”
 • Johann Strauss (jr.) – Tausend und eine Nacht, op.246 ; Intermezzo
 • Eduard Strauss – Polka voor orkest, op.144, “Gruss an Prag”
 • Joseph Hellmesberger (jr.) – Heinzelmännchen
 • Josef Strauss – Polka voor orkest, op.40, “Nymfen”
 • Josef Strauss – Wals voor orkest, op.235, “Sphären-Klänge”

Bekijk eerdere edities van het Nieuwjaarsconcert

Ster advertentie
Ster advertentie