Actueel

De Mozartweek op NPO Radio 4

  1. Klassiekchevron right
  2. De Mozartweek op NPO Radio 4

De periode van 10 tot en met 14 juni staat geheel in het teken van Wolfgang Amadeus Mozart. Deze beroemde Oostenrijkse componist schreef pianosonates, opera’s, symfonieën, strijkkwartetten en nog veel meer. In totaal componeerde hij meer dan 600 werken in zijn relatief korte leven. Hij was tevens een fascinerend persoon, geestig, flamboyant en excentriek. Dat alles biedt voldoende ingrediënten om een week lang bij Mozart stil te staan. Wat kun je verwachten in deze bijzondere week?

De Mozart Top 50

Een Mozartweek is niet compleet zonder een stemlijst met Mozarts mooiste muziek. Van 3 tot en met 11 juni kon je dan ook stemmen voor de Mozart Top 50. De lijst is inmiddels bekend, met het Klarinetconcert op nummer 3, Die Zauberflöte op nummer 2 en op nummer 1 het Requiem. Op vrijdag 14 juni wordt de lijst uitgezonden tussen 09:00 en 19:00 uur op NPO Radio 4.

Bekijk de Mozart Top 50

De programma's

In het programma Passaggio is elke dag een leuk verslag te horen van de fietstocht 'In het wiel van Mozart' van presentator Lex Bohlmeijer. Hij fietst de Mozart-Radweg in Duitsland en Oostenrijk. Op deze fietsroute komt hij langs interessante plekken die een link hebben met Mozart.

In De Ochtend van 4 staat elk cryptogram in het teken van Mozart. Als luisteraar kun je raden welke stukken van Mozart achterstevoren zijn afgespeeld. De Muziekfabriek schenkt aandacht aan de minder bekende, maar niet minder indrukwekkende muziekstukken van Mozart.

4 de Middag combineert Mozart met humor. Je hoort de grappigste fragmenten van cabaretiers over Mozart. Daarnaast kiest een computer een willekeurig stuk uit de 626 werken van Mozart in de 'Mozart Shuffle'. Leo Samama, Jan Willem de Vriend, Hein van Eekert en Hans Haffmans duiken in het mysterie van Mozart in Podium.

In elk programma is deze week tevens de rubriek 'Wolfgangs Woorden' te horen, waarin Owen Schumacher bijzondere citaten voorleest uit de honderden, vaak grappige brieven die Mozart schreef tijdens zijn lange reizen door Europa.

Podcasts

Er zullen ook meerdere podcasts worden gewijd aan Mozart. Zo zal operazangeres Francis van Broekhuizen meer over het leven van Mozart vertellen aan de hand van zijn opera's. De fragmenten uit de rubriek 'Wolfgangs Woorden' worden ook samengevoegd tot een leuke podcast.

In de al bestaande podcast 'Klassieke mysteries' wordt ook een aflevering gewijd aan het turbulente leven van Mozart. In deze podcast gaan Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde op zoek naar spannende en opzienbarende verhalen rondom de levens van beroemde componisten. Over Mozart gaat het gerucht dat hij zijn eigen dood voorspeld had en dat hij mogelijk vergiftigd is.

Online

Ook online besteden we natuurlijk aandacht aan de Mozartweek. Op onze speciale Mozartpagina kun je van alles over Mozart ontdekken. Uiteraard kun je speellijsten vinden voor het luisterplezier, maar verdiepende artikelen lezen, quizzen doen om je kennis te testen, en nog veel meer!

De Mozartpagina

Ster advertentie
Ster advertentie