Actueel

Festival ONGEHOORD: link tussen oude muziek en actualiteit

  1. Klassiekchevron right
  2. Festival ONGEHOORD: link tussen oude muziek en actualiteit

Op 16 en 17 november 2019 vindt het muziekverhaalfestival ONGEHOORD plaats in VondelCS in Amsterdam. Hier wordt de link gelegd tussen actuele thematiek en oude, maar tijdloze klassieke muziek.

Op het festival kunnen bezoekers luisteren naar boeiende verhalen met klassieke muziek. Onderwerpen die langskomen zijn onder andere klimaatverandering, de emancipatie van de man en DNA modificatie. De verhalen zijn geschreven door schrijver Rick Steggerda. Aan theatermaker Lucas de Man, bestuurder Boris van der Ham, actrice Lottie Hellingman en acteur Thomas Dudkiewics de taak om de thema's, die spelen in de hedendaagse samenleving, op een intrigerende wijze te verlevendigen.

Klassieke muziek versterkt verhalen

De verhalen worden begeleid door klassieke muziek. De bedoeling is dat de verhalen en de muziek elkaar versterken en dat de bezoeker de muziek ook beter leert begrijpen. Ensembles als het Mantangi Quartet, het Nieuw Amsterdam Klarinet Kwartet, het Dudok Quartet en het Berlage Saxophone Quartet verzorgen de muzikale begeleiding.

Het Matangi Quartet gaf een interview in Opium en vertelde over hun deelname aan ONGEHOORD.

Waarom voor klassieke muziek is gekozen wordt uitgelegd in een interview van AVROTROS met initiatiefnemer Johan Idema:

"De verhalen die worden verteld, helpen ook de muziek beter te begrijpen. Het is een hele spannende combinatie. [...] Veel klassieke muziek is tijdloos - er worden gevoelens in vertolkt of boodschappen in overgedragen die nu nog steeds relevant zijn. Dat willen we bij het festival bij uitstek laten horen en dat doen we door met de muziek verhalen over de wereld van nu te vertellen. Haydn bijvoorbeeld, die verhield zich in zijn muziek al tot de natuur, en Ravel vertolkte het gevoel van technologische vooruitgang. In de klassieke werken die we hebben gekozen, zijn dus veel parallellen te vinden met onze huidige uitdagingen en problemen. [...] Je moet als bezoeker nieuwsgierig zijn: nooit eerder is klassieke muziek op deze manier gecombineerd met verhalen van nu. Het festival is een theatrale totaalbeleving."

Johan Idema vertelde er meer over in Podium:

ONGEHOORD wordt georganiseerd in samenwerking met VondelCS, AVROTROS en 24classics.

Meer informatie

Ster advertentie
Ster advertentie