Actueel

Ode an die Europadag

foto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Ode an die Europadag

Europadag (9 mei) is de jaarlijkse viering van vrede en eenheid in Europa. Geen vanzelfsprekendheid, en daarom juist nú goed om bij stil te staan!

De datum markeert de verjaardag van de historische Schuman-verklaring, waarin Schuman (niet de componist, maar de Franse minister van buitenlandse zaken) pleitte voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa, die oorlog tussen de Europese naties ondenkbaar zou maken. Schumans voorstel wordt gezien als de eerste aanzet tot wat later de Europese Unie zou worden (bron: european-union.europa.eu). Vandaag zul je op meerdere plekken in Europa het volkslied, oftewel de bekendste passage uit de Negende symfonie van Ludwig van Beethoven, waarschijnlijk wel horen...

De Europese Unie kent momenteel 27 lidstaten. Elk land heeft een eigen cultuur en identiteit. In 1985 hebben de regeringsleiders en staatshoofden van de lidstaten besloten dat de koorfinale uit de Negende symfonie van Beethoven het volkslied moest worden van de voorloper van de EU, de Europese Gemeenschap, omdat het de nadruk legt op onderlinge samenwerking.

Verbroedering

Beethoven is voor dit muziekstuk geïnspireerd geraakt door het gedicht Ode an die Freude uit 1785 van Friedrich von Schiller. Het gedicht gaat over verbroedering tussen alle mensen. Dit ideaal werd gedeeld door Beethoven. Hij heeft zelfs toevoegingen in de tekst aangebracht om de tekst beter te laten matchen met zijn compositie, die hij in 1824 voltooide. De Oostenrijkse dirigent Herbert von Karajan heeft het fragment van nieuwe arrangementen voorzien zodat het inzetbaar was als volkslied.

Het volkslied wordt overigens meestal zonder tekst of enkel met Latijnse tekst voorgedragen, omdat Duits (de taal waarin het gedicht oorspronkelijk is geschreven) niet de voertaal is van alle inwoners van de EU. Ook zijn er meerdere teksten geschreven op de bekende compositie. Het lied is te horen op officiële gelegenheden.

Hieronder is het officiële volkslied te horen zonder tekst:

De versie met tekst is misschien nog wel indrukwekkender:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie