Actueel

Legendarisch Archief: Anner Bijlsma; Reinbert de Leeuw en het Nederlands Kamerkoor

  1. Klassiekchevron right
  2. Legendarisch Archief: Anner Bijlsma; Reinbert de Leeuw en het Nederlands Kamerkoor

Reinbert de Leeuw en Liszt
Dirigent en pianist Reinbert de Leeuw (1938) heeft al decennia lang een fascinatie voor de late Liszt, in het bijzonder Via Crucis. In 1986 nam hij het werk op met het Nederlands Kamerkoor, een opname die een Edison won. Tijdens deze ZaterdagMatinee uit datzelfde jaar klinkt Via Crucis naast weinig gespeelde kamermuziek van Liszt. Naast de bekende werken voor pianosolo schreef hij een handvol stukken voor kleine bezetting. Het zijn geen strijkkwartetten, vioolsonates en pianotrio's zoals zijn tijdgenoten componeerden, maar werken die vrij van vorm zijn en bedoeld zijn om een bepaalde stemming op te roepen. Een stemming die vaak verband houdt met de dood: "La lugubre Gondola", "Am Grabe Richard Wagners", de drie "Elegieën".

Franz Liszt schrijft zijn Eerste Elegie ter nagedachtenis aan zijn vriendin gravin Marie Moukhanoff. Zij overlijdt op 51-jarige leeftijd. De originele versie is voor piano solo. Liszt schrijft een tweede versie voor cello, piano, harmonium en harp. Cellist in dit concert is niemand minder dan de Nederlandse grootheid Anner Bijlsma.

Lees meer in het Programmaboekje ZaterdagMatinee 3 maart 1986

Legendarisch Archief: Solisten en Nederlands Kamerkoor o.l.v. pianist Reinbert de Leeuw

Dit concert is niet meer beschikbaar

Opnamedatum

zaterdag 01 maart 1986

Omroep

VARA

Componisten

Franz Liszt

Uitvoerenden

Reinbert de Leeuw (Dirigent), Nederlands Kamerkoor, Vera Beths (viool), Anner Bijlsma (cello), Gerrit Hommerson (harmonium), Ernestine Stoop (harp), Catherina Patriasz (mezzosopraan)

Tijdperken

Romantisch

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Foto © ANP

Ster advertentie
Ster advertentie