De Mengtafel

De Mengtafel: Serge Clone & Alberta Balsam

NTR
foto: NPO Radio 4
  1. Klassiekchevron right
  2. De Mengtafel: Serge Clone & Alberta Balsam

In de podcastserie De Mengtafel duikt presentator Andrew Makkinga met mensen uit de elektronische muziekscene in de klassieke muziek. Hij wordt bijgestaan door klassiek muziekkenner en musicus Carel den Hertog. Eén klassiek werk is het startpunt van een zoektocht door genres. In de derde aflevering spreekt Andrew met DJ en labelbaas Serge Clone en producer Alberta Balsam.

Serge Verschuur aka Serge Clone is een legendarische DJ én eigenaar van Clone Records in Rotterdam. Maar naast deze platenzaak en label met elektronische muziek runt hij ook Edit Futurum; een label waarop hij klassieke muziek uitbrengt op vinyl. Zijn liefde voor klassiek is dus duidelijk. En voor deze aflevering heeft Serge een Rotterdamse collega producer en DJ meegenomen: Alberta Balsam. Alberta is de alias die Aniek de Rooij gebruikt voor haar avontuurlijke house voor de vroege of juist heel late uren met subtiele, doordachte lagen acid en techno.

Naast muziek van Claude Debussy van zijn label Edit Futurum, legt Serge en passant nog verbanden tussen het beroemde ballet Le Sacre du Printemps van Igor Stravinski en techno. Ook Aniek draait muziek uit een ballet (zou het toch de invloed van de dansvloer zijn?). Ze kiest voor de overweldigende muziek uit Daphnis en Cloë van Maurice Ravel in een geweldige warme tape-opname uit de jaren zestig. Natuurlijk mag de elektronische muziek niet ontbreken. In deze aflevering onder meer pionier Model 500 en de opgewekte klanken vol emotie van Plaid en Kettel.

Beluister aflevering 3 van De Mengtafel

#3 - Serge Clone & Alberta Balsam

Beluister alle klassieke muziek uit de aflevering

Over Serge Clone

Serge is al sinds begin jaren negentig één van de DJ's die naam maakte als onderdeel van de zogenaamde Dutch West Coast scene. Hij draaide op cultevenementen zoals de legendarische Acid Planet-feesten in Den Haag. In die tijd waren nachtenlange DJsets de standaard en op die manier leerde Serge de kunst van het dj'en. Als geen ander weet hij de crowd te voelen en een breed scala aan genres te draaien om de dansvloer in beweging te houden.

Een ogenschijnlijk simpele maar zeer effectieve techniek die weinigen zo goed onder de knie hebben als Serge. Muzikale trends komen en gaan, maar kwaliteitsmuziek blijft altijd. En Serge is en blijft een go-to-selector die geliefd is bij zowel doorgewinterde ravers van het eerste uur als bij jonge mensen. Hij blijft trouw aan het ethos van de vroege dagen van electro, house, acid en techno. Een tijd waarin muzikale invloeden uit verschillende culturen en regio's van de wereld samenkwamen. Een onbevangen tijd ook waarin huidskleur, populariteit, achtergrond en seksuele voorkeuren geen rol speelden. Het enige dat telde, was de juiste instelling en enthousiasme voor baanbrekende nieuwe muziek.

Tegenwoordig is Serge wat je noemt een Rotterdams icoon. Zijn Clone-imperium - gebouwd rond het platenlabel met de vele sublabels - omvat ook de wereldberoemde platenwinkel en een invloedrijke platendistributiemaatschappij. Samen vormen ze een onuitputtelijke bron van essentiële elektronische muziek van new wave tot Italo tot moderne elektronica. Serge en zijn team bij Clone Records zijn onmisbaar is het dancemuzieklandschap.

Door hun wereldwijde netwerk van gelijkstemde DJ's en producers vormen ze een belangrijke schakel met de Amerikaanse steden Chicago en Detroit, de bakermat van de hedendaagse techno- en housemuziek. Met als centraal uitgangspunt om steeds weer nieuwe en unieke manieren te vinden om emoties te uit te drukken via hun machine-muzieken.

In 2019 lanceerde Serge een nieuw platenlabel onder de Clone vlag: Edit Futurum. Op dit label presenteert hij zijn favoriete klassieke stukken op vinyl.

Bron foto Serge: Titia Hahne

Over Alberta Balsam

Alberta Balsam alias Aniek de Rooij is producer, een live act en DJ. Haar producties zijn duidelijk geworteld in de IDM, experimentele acid en stevige techno en electro. Klassieke analoge drummachines zijn ingebed in complexe harmonieën en TR-303 baslijnen. De live sets van Alberta Balsam zijn een strikte hardware-only aangelegenheid. Het resultaat is weelderig en avontuurlijk én het past altijd op de dansvloer. Muziek voor de vroege of juist heel late uurtjes met subtiele, doordachte lagen acid en techno. Zware synths en verknipte vocal samples zorgen voor een geluid dat deze Rotterdamse even toegankelijk als avontuurlijk maakt.

Haar focus ligt met name ligt op het spelen live sets en haar producties. Als DJ kenmerkt Alberta Balsam zich door haar eclectische en gedurfde platenkeuzes. Ze draait harde techno, puslerende electro en acid maar ook dromerige ambient. Ze was onder meer te horen op Modular Festival, REC festival, Grasnapolsky Festival en Amsterdam Dance Event.

De naam Alberta Balsam is vrolijke knipoog naar het door de legendarische Aphex Twin bedachte karakter Alberto Balsam. Alberta is belichaamt daarmee een dromerige, eigentijdse twist op de esoterische, haast psychotische IDM-sound van Aphex Twin.

Bron foto Alberta Balsam: BLiP

Beeld Serge omslag: dank aan Phuture West / Titia Hahne

Ster advertentie
Ster advertentie