Naar homepage
Actueel

Wat Nino Rota betekent voor de filmmuziek

foto: Agence de presse Meurisse
 1. Klassiekchevron right
 2. Wat Nino Rota betekent voor de filmmuziek
Wie is Nino Rota?

Nino Rota was een Italiaanse filmcomponist. Hij heeft onder andere de soundtracks gemaakt voor twee van de films uit de The Godfather-trilogie en voor veel films van de Italiaanse regisseur Federico Fellini.

Snelle weetjes:

 • Volledige naam: Giovanni Rota Rinaldi
 • Geboren: 3 december 1911, Milaan (Italië)
 • Overleden: 10 april 1979, Rome (Italië)
 • Partner: pianiste Magda Longari
 • Kind: Nina
 • Bekendste soundtracks: War and Peace (1956), La Strada (1958), The Godfather I (1972), The Godfather II (1974), La dolce vita (1960) en Romeo and Juliet (1968).
 • Interessant: hij heeft 1 Oscar, 1 Golden Globe en 1 Grammy gewonnen. Allemaal voor de muziek uit The Godfather II

Rota werd op 3 december 1911 geboren als Giovanni Rota Rinaldi in een muzikaal gezin in Milaan. Rota was een waar wonderkind. Hij schreef zijn eerste oratorium, L'infanzia di San Giovanni Battista, al op 11-jarige leeftijd geschreven en op 12-jarige leeftijd trad hij al op in Milaan en Parijs. Hij studeerde aan de conservatoria van Milaan en Rome. Ook heeft hij twee jaar in Amerika gestudeerd. Hij heeft niet alleen een compositie- en dirigentenstudie afgerond, maar ook een studie literatuur.

Nino Rota toen hij 12 jaar was (1923)

De stijl van Nino Rota

De componeerstijl van Rota was zeer gevarieerd. Hij schuwde zelfs de twaalftoonstechniek niet. Ook stond Rota erom bekend dat hij zijn eigen werk of die van anderen graag citeerde in nieuwe werken. Het opvallendste voorbeeld is zijn gebruik van de Larghetto uit Dvorák's Serenade voor strijkers in E groot als een thema voor een personage in La Strada (1958) van de Italiaanse filmmaker Federico Fellini. Dat hij muziek ‘hergebruikte’ kostte hem een Oscarnominatie. De muziek in de eerste Godfather-film werd getipt voor een Oscar, totdat duidelijk werd de score bestond uit eerder werk dat hij eerder had gebruikt en herzien. Overigens won Rota alsnog een Oscar met zijn muziek voor de tweede film van The Godfather-trilogie.

Ontdek meer over The Godfather

De vaste man van Fellini

Rota is vooral bekend geworden door zijn langdurige en intensieve samenwerking met Fellini. Toen Fellini in 1993 overleed stond zijn vrouw erop om muziek van Rota te laten spelen op zijn uitvaart. Hoewel Fellini ooit bekende dat hij eigenlijk helemaal niet van muziek hield, had hij een diep respect en een grote liefde voor het werk van Nino Rota, met wie hij vanaf 1952 intensief samenwerkte.

“De meest waardevolle collega die ik ooit heb gehad, ik zeg het meteen en ik hoef niet eens te aarzelen, was Nino Rota. Tussen ons was en onmiddellijk een complete en totale harmonie. […] Wij begrepen elkaar direct en volledig. Nino hoefde mijn films niet te zien. Sterker nog, hij viel tijdens de screenings vaak in slaap... en dan liet hij de beelden tien of twintig keer opnieuw afspelen om het tempo en het ritme ervan te voelen... wát er te zien was leek hem totaal niet te raken. Soms ging ik naast hem zitten aan de piano, vertelde hem over de beelden die ik wilde maken... en door zíjn creativiteit kon je het gevoel krijgen dat je zelf de muziek bedacht. Zo compleet en precies viel zijn muziek samen met de personages, de sfeer en de kleur van mijn film.”

Lees meer over Federico Fellini

Wist je dat...

 • Rota goed bevriend was met Igor Stravinski?
 • zijn score van The Godfather II door The American Film Institute op plek vijf staat op de lijst ‘Beste filmscores aller tijden’?
 • Rota talloze orkestwerken, piano-, kamer- en koormuziek heeft geschreven? Zijn muziek is uitgebracht op cd’s.
Ster advertentie
Ster advertentie