Filmmuziek

Filmmuziekconcert: De weg naar Hollywood

foto: NPO Start
  1. Klassiekchevron right
  2. Filmmuziekconcert: De weg naar Hollywood

Het Ciconia Consort stapt met het concertprogramma De weg naar Hollywood in de intrigerende wereld van filmmuziek. Veel gerenommeerde klassieke componisten, zoals Dmitri Sjostakovitsj en George Antheil, schreven muziek voor films. Maar er zijn ook componisten die hun muziek oorspronkelijk niet voor het witte doek componeerden, maar van wie de werken juist dankzij de film populair werden. Zo is het Adagio for strings van Samuel Barber eigenlijk een deel uit een strijkkwartet, maar vormde het ook het inspirerende leidmotief in de film Platoon.

In het filmmuziekconcert van 4 maart klinkt muziek die is gemaakt voor film, maar ook werk van Igor Stravinsky, de Russische componist die tevergeefse pogingen deed om voet aan de grond te krijgen in Hollywood.

De Weg naar Hollywood met het Ciconia Consort o.l.v. Dick van Gasteren is op donderdag 4 maart vanaf 20:00 uur te horen in het Avondconcert op NPO Radio 4 en op vrijdag 5 maart om 20.30 uur op NPO 2 Extra.

George AntheilSerenade for String Orchestra
Bernard HerrmannPsycho Suite for Strings
Erich KorngoldSymphonic Serenade opus 39 (delen 3 en 4)
Igor StravinskyConcerto en re
Samuel BarberAdagio for strings

Bekijk het concert hier terug:

Filmmuziek Top 50

De NPO Radio 4 Filmmuziek Top 50 was weer een feest! In de week van maandag 20 t/m vrijdag 24 juni hoorde je op NPO Radio 4 de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks. We sloten traditiegetrouw af met de Filmmuziek Top 50 op vrijdag 24 juni!

🎬 Alles over Filmmuziek

Bekijk de lijst

Dit is de Filmmuziek Top 50 van 2022!

📄Bekijk de lijst

Ster advertentie
Ster advertentie