Naar homepage
Achter de schermen

89 jaar John Williams

  1. Klassiekchevron right
  2. 89 jaar John Williams

Star Wars, Schindler's list, Jaws... Deze wereldberoemde titels zijn nog maar een paar van de enorme reeks films waar John Williams iconische muziek bij heeft gecomponeerd. De in 1932 geboren Amerikaanse componist en dirigent is een van de allergrootsten in de filmmuziekwereld. Hij heeft wel meer dan 100 soundtracks op zijn naam staan. Op 8 februari viert John Williams zijn 89e verjaardag.

De magische soundtracks van John Williams
Zodra je ze hoort, herken je het magische geluid van de soundtracks van John Williams. 'Zonder John Williams vliegen fietsen niet echt, noch bezems in Zwerkbalwedstrijden, noch mannen in rode capes,' heeft regisseur Steven Spielberg over de componist gezegd. John Williams werkte met Spielberg onder meer samen voor de Indiana Jones-reeks en de films over de twee geliefde helden E.T. en de BFG (Big Friendly Giant). Met maar liefst 50 Oscarnominaties, 22 Grammys, 7 BAFTA's en nog veel meer prijzen is John Williams een van de meest succesvolle filmcomponisten.

1c3a90e312

John Williams en de concertzaal
Filmmuziek is niet het enige waar John Williams zich mee bezighoudt. Hij heeft ook symfonieën en stukken voor orkest en solist geschreven. Zo werd de première van zijn Celloconcert gespeeld door Yo-Yo Ma en componeerde hij in 2017 Markings, een werk voor soloviool, strijkorkest en harp speciaal voor de violiste Anne-Sophie Mutter.

Wist je dat...
- John Williams naast componist ook pianist is? Vroeger speelde hij niet alleen op opnames, maar ook als pianist in jazzclubs.
- Hij ooit over muziek heeft gezegd: 'Er is een heel basaal menselijk, non-verbaal aspect aan onze behoefte om muziek te maken en het te gebruiken als onderdeel van onze menselijke expressie. Het heeft niet te maken met bewegingen van het lichaam, het heeft niet te maken met het spreken van een taal, maar met iets spiritueels.'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Omslag en foto: Janet Knott/The Boston Globe

DE MEEST AANGRIJPENDE EN ONVERGETELIJKE SOUNDTRACKS ALLERTIJDEN

Wil jij op de hoogte blijven van de meest recente filmscores en samen met filmmuziekkenners en fans bepalen wat de absolute klassiekers zijn? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je luister- en kijktips delen en ook nog leuke filmmuziek weetjes opdoen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan

Ster advertentie
Ster advertentie