Achter de schermen

Hilversumse orkesten in speelfilm De Dirigent

foto: Shooting Star Filmcompanyfoto: Shooting Star Filmcompany
  1. Klassiekchevron right
  2. Hilversumse orkesten in speelfilm De Dirigent

Het Metropole Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest, gevestigd in het Muziekcentrum van de Omroep te Hilversum, zijn beiden terug te horen in de Nederlandse speelfilm De Dirigent. Zowel de soundtrack als twee van de belangrijkste klassieke stukken in de film werden door de orkesten ingespeeld. De film, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Antonia Brico - de eerste vrouwelijke dirigent ter wereld - ging donderdag 25 oktober 2018 in première. Antonia Brico was de eerste vrouw die eind jaren '20 voor grote, succesvolle symfonieorkesten mocht staan - waaronder het Radio Filharmonisch Orkest.

De speelfilm toont het verhaal van de 24-jarige Antonia (Christanne de Bruijn), die ervan droomt om dirigent te worden. Niemand neemt haar ambities serieus, maar toch besluit ze naar Nederland te gaan om haar droom waar te maken. Daar smeekt ze de befaamde dirigent Willem Mengelberg (Gijs Scholten van Aschat) om les, maar die ziet haar niet zitten en stuurt haar naar Berlijn. Tegen alle verwachtingen in blijkt Duitsland meer open te staan voor een vrouw op de bok.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Metropole Orkest

Naast het Radio Filharmonisch Orkest hoor je in de film het Metropole Orkest, één van de grootste professionele pop-en jazzorkesten ter wereld. Het orkest is gespecialiseerd in lichte muziek. Het repertoire is niet klassiek, maar een muzikale hybride - zo spelen ze veel jazz en pop, maar ook musicals, filmmuziek en wereldmuziek. De huidige chef-dirigent is Jules Buckley. In 1996 won de film Antonia, waarvoor het orkest de soundtrack inspeelde, een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. In 2011 en 2016 volgden er voor het orkest twee Grammy Awards voor het arrangement 54 en het album Sylva met Snarky Puppy.

Een beeldend verhaal

De muziek voor de film werd geschreven door Quinten Schram. "Als filmcomponist was het eer om met deze toporkesten samen te werken. Zowel het Radio Filharmonisch Orkest als het Metropole Orkest begrijpen heel goed wat muziek doet met het beeldende verhaal. Ik heb de muziek voor De Dirigent werkelijk tot leven horen komen dankzij de professionele uitvoeringen van alle topmusici. Ik ben zeer tevreden met het resultaat."

Maria Peters

De Dirigent werd geregisseerd door Maria Peters: "Het was voor mij de eerste keer dat ik met het Radio Filharmonisch Orkest samenwerkte", vertelt ze, "maar wel al de vijfde keer dat ik mijn filmmuziek liet uitvoeren door het Metropole Orkest. Beide orkesten hebben iets gemeen: hun hoge kwaliteit, betrokkenheid en flexibiliteit. Ik heb enorm prettig met beide orkesten samengewerkt. Dat het Radio Filharmonisch Orkest nu Karina Canellakis heeft aangenomen als chef-dirigent ervaar ik als een kroon op onze samenwerking, omdat mijn film De Dirigent gaat over de eerste vrouwelijke dirigent die succesvol grote symfonieorkesten dirigeerde in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw."

DE MEEST AANGRIJPENDE EN ONVERGETELIJKE SOUNDTRACKS ALLER TIJDEN

Wil jij op de hoogte blijven van de meest recente filmscores en samen met filmmuziekkenners en fans bepalen wat de absolute klassiekers zijn? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je luister- en kijktips delen en ook nog leuke filmmuziek weetjes opdoen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan

Filmmuziek Top 100

De Filmmuziek Top 100, wat was het weer een feest! Van maandag 6 t/m vrijdag 10 maart hoorde je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.

En traditiegetrouw sloten we af met de Filmmuziek Top 100 op vrijdag 10 maart!

🍿 Bekijk de lijst

🎬 Meer Filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie