Achter de schermen

Gaat filmcomponist John Williams met pensioen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Gaat filmcomponist John Williams met pensioen?

De Amerikaanse filmcomponist John Williams hint in een interview met Associated Press dat hij misschien met pensioen gaat.

Op dit moment schrijft de 90-jarige filmcomponist mogelijk zijn laatste score voor Indiana Jones 5.

Quote

Op dit moment werk ik aan 'Indiana Jones 5', waarvan Harrison Ford, die nogal wat jonger is dan ik, volgens mij heeft aangekondigd dat het zijn laatste film zal zijn. Ik dacht: als Harrison het kan, dan kan ik het misschien ook.

John Williams

Het componeren van muziek voor een film kan vaak maanden duren. Williams zegt dat een langere verbintenis aangaan op zijn leeftijd een risico met zich mee kan brengen.

Componeren voor concertzalen

Williams zal niet compleet stoppen met muziek maken. In het interview geeft hij aan dat hij nog druk bezig is met het componeren van bijvoorbeeld een pianoconcert voor de Amerikaanse pianovirtuoos Emanuel Ax en dat hij meer wil schrijven voor concertzalen.

Geen filmcomponist die zo vaak genomineerd is voor een Oscar als Williams

Williams heeft misschien wel het meest imposante oeuvre van alle beroemde Hollywood-componisten. Tot nu toe heeft hij maar liefst 52 Oscarnominaties op zijn naam staan. Vijf van deze gouden beelden heeft hij daadwerkelijk in ontvangst mogen nemen.

John Williams ontvangt de Medal of Art van oud-president Barack Obama in 2009

John Williams hofleverancier van de Filmmuziek Toplijst

Al jarenlang is Williams een hofleverancier van de Filmmuziek Toplijst In 2022 staat hij acht keer in de lijst. Met Schindler's List en Star Wars is hij toen geƫindigd op een tweede en derde plek.

Ster advertentie
Ster advertentie