60 jaar ZaterdagMatinee

NTR ZaterdagMatinee viert feest!

NTR
foto: NTR ZaterdagMatinee
  1. Klassiekchevron right
  2. NTR ZaterdagMatinee viert feest!

Komend seizoen bestaat de NTR ZaterdagMatinee 60 jaar. De huisensembles van de serie, het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor, bestaan zelfs 75 jaar. Alle reden dus om in het nieuwe seizoen feest te vieren.

Feest voor iedereen

Vieren doe je samen: Jaap van Zweden dirigeert op 12 december 2020, de dag waarop hij zijn zestigste verjaardag viert, Wagners Götterdämmerung. Onze geliefde ‘huisensembles’, het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest, herdenken in 2020 dat zij vijfenzeventig jaar bestaan. De NTR ZaterdagMatinee onderstreept dit heuglijke feit door compositieopdrachten te verlenen aan Wagemans en MacMillan. Het spreekt vanzelf dat Karina Canellakis, de chef-dirigent van het Radio Filharmonisch, één van beide werken dirigeert. Daarnaast maakt zij met Jenůfa een begin met een nieuwe cyclus, gewijd aan de opera’s van Leoš Janáček.

Verrassend repertoire en nieuwe werken

In het jubileumseizoen klinkt muziek van Bernd Alois Zimmermann en Anton Webern. Hun oeuvre behoort terecht tot het muzikale erfgoed van Europa, maar in de concertzaal wordt hun werk absoluut te weinig gespeeld. Vernieuwend in hún tijd waren ook Robert Schumann en Luigi Dallapiccola; we brengen hun opera’s Genoveva en Il prigioniero. In de serie Oude muziek herleven de tijden van de grote virtuozen Farinelli en Caffarelli en start een cyclus passie-oratoria met de Nederlandse Bachvereniging. Er klinken natuurlijk ook volop nieuwe composities, van onder anderen Thomas Larcher, Alfred Momotenko-Levitsky, Bart Visman, Yannis Kyriakides, Robin de Raaff, Huang Ruo en Enno Poppe, en Nederlandse premières van Ryan Wigglesworth, Nikolaj Roslavets en Zosha Di Castri.

Ster advertentie
Ster advertentie