Header

de NPO Radio 4 Hart & Ziel Lijst

Verhalen

requiem

rutter

schitterend helder en als je "the lord is my shepherd" hoort, geloof je ook direct dat zo is. NB: Rutter zelf, komt op 7 en 8 oktober om met ons te werken aan zijn muziek. Heerlijk zingen onder zijn leiding. Dat moet fantastisch zijn.

Marga, Delft

Hofball-Tänze, walzer op. 161

Joseph Lanner

Voor het eerst heb ik deze concertwals gehoord op het draaiorgel "De Pod", in het Haarlemse Draaiorgelmuseum (draaiorgelmuseum.org). Een geweldige wals! Op het orgel in arrangement van dhr. Frans Stal

Yannick, Zoetermeer

Canto Ostinato

Simeon Ten Holt

Deze muziek voor het eerst gehoord ( 2 uur) in een ligconcert 4 vleugells, daarna op orgel en op een klein carillion buiten op een mooie zomeravond in Zwolle. Bij Deze muziek val ik niet in slaap maar beleef ik mijn hele muziek geschiedenis opnieuw. Vreugde verdriet en alle tinten daartussen

Greet , Zwolle

Music for the funeral of Queen Mary

Purcell, Henry

--

Aad, Roermond

Requiem for Humanity

Heleen Ostafew

Niet een puur christelijk requiem zoals zo vaak maar humaner en o zo troostrijk!

Hans, Amsterdam

Opheus in der unterwelt

Offenbach

'Vroeger' ongeveer 50 jaar geleden draaiden we (ik, mijn zusjes en mijn oudere broer) als onze ouders nog sliepen graag een paar spannende platen. Zowel één van de eerste singles van de Rolling Stones (jammer even de naam kwijt) maar met hetzelfde gemak dus platen als Orpheus in der Unterwelt dus (en Dichter und Bauer herinner ik me). Het juiste fragment van Orpheus kan ik me helaas niet meer terugvinden Ik heb de zoekopdracht bij m'n familie uitgezet, maar het was spannend... niet in de laatste plaats omdat we graag met het toerental speelden (op 33 of 78 toeren)!

Gerrie, Loppersum

Damunt de tu només les flors

Mompou

Muziek mompou is schitterend maar te weinig bekend. Ik heb dit lied uitgevoerd als amateur pianist met Zwitserse vriendin die sopraan is tijdens vakantie daar. Toen zat er toevallig iemand in het publiek die mompou persoonlijk gekend had. Een schitterend toeval.

Hanneke, Houten

Matthäus Passion

Bach, Johann Sebastian

Ik ging, zo'n 4 jaar geleden, voor het eerst naar een klassiek werk. Direct mijn hoogtepunt tot nu toe: de MP. Ik was tot tranen toe geroerd. Het kwam zo binnen! Dat verhaal van Jezus. Het werd mijn verhaal. Vanaf die tijd ben ik een grote klassiek-liefhebber geworden. Ik bezoek concerten door het hele land. En mijn favoriet? Bach natuurlijk. :-)

F.D, Hardinxveld-Giessendam

I Giorni

Einaudi, Ludovico

Tot dusver vind ik alles wat ik van Einaudi hoor zo mooi, heerlijk aan het einde van de dag in de trein naar huis, maar net zo goed op de heenreis, als de zon opkomt en ik fris als een hoentje de dag tegemoet reis....

Gerrie, Loppersum

Symfonie nr. 1, 'In de ban van de ring'

Meij, Johan de

Mooi stuk komt de blaasmuziek eindelijk eens in beter dag licht is op 4 in mijn ogen ondergeschoven kindje

Ron, Hurwenen

Symfonie nr. 7

Beethoven, Ludwig van

Mysterieus...

Eugène, Angeren

Kol Nidrei

Bruch, Max

Zo mooi, lief en triest vol hoop. Harriet Kreigt.

Eugène, Angeren

Celloconcert

Elgar, Edward

Prachtig! Cello!

Eugène, Angeren

De Vier Jaargetijden

Vivaldi, Antonio

Blijft mooi. Mijn eerste echte kennismaking met klassiek (jaar of 12). Vooral de uitvoering met Julia Fischer is op dit moment favoriet.

Eugène, Angeren

Altrapsodie

Brahms, Johannes

Prachtig mooi, vanaf de eerste keer dat ik het hoorde. Vooral de uitvoering met Aafje Heynis. Luister deze bijna dagelijks,

Eugène, Angeren

Symfonie no. 3

Tsjaikovski, Pjotr Iljitsj

Een sprookje...

Eugène, Angeren

Concert voor 2 piano’s en orkest

Poulenc, Francis

Hallo, ik ben helemaal fan van Lucas en Arthur Jussen. Ik vind dit een heel mooi stuk. Vooral als Lucas en Arthur dit spelen!

Anthe, Utrecht

Miserere

Allegri, Gregorio

gewoon te mooi voor woorden en zeker de manier waardoor wij hier nu met allen van kunnen genieten. Het talent van Mozart blijkt dus echt heel uitzonderlijk te zijn.

Sean, Schimmert

The Lamb

Tavener, John

Leerde het kennen door de film La Grande Bellezza. Grote klasse. Verheven en sterk.

Carmen, Leiden

Madama Butterfly (met o.a. 'Un bel dì vedremo')

Puccini, Giacomo

Dit werk wordt soms sentimenteel gevonden, de vrouwenrol achterhaald, maar het heeft me diep en diep ontroerd. Het wachten en het wachten en het verraad in de liefde. Als we eerlijk zijn, kennen we dit eigenlijk meer dan we willen toegeven.

Carmen, Leiden

Mariavespers (Vespro della Beata Vergine)

Monteverdi, Claudio

De Matheus Passion van Bach is ook mooi, maar voor mij is dit mijn tegenhanger. Vanaf de eerste keer dat ik de Maria Vespers van Monteverdi hoorde, ging de hemel voor mij open. Ik kom veel in Rome en laatst had ik het daar met een Italiaanse over toen ik de Santa Maria Sopra Minerva bezocht. Zij draaide er muziek in de kerk en onmiddellijk herkende ik de Maria Vespers. We hadden het over de voorkeur van de Nederlanders voor Bach. De mevrouw antwoordde: "Als je verdriet hebt en je luistert naar Bach is het mooi, maar het verdriet wordt nog erger. Als je naar Monteverdi luistert, wordt het verdriet lichter, maar toch is de muziek niet oppervlakkig. " Dat is een heel Italiaanse manier van ervaren: Het donkere moet naar het lichte, naar omhoog. Ik vind Monteverdi werkelijk geweldig. Eigenlijk al zijn werk. De Maria Vespers bezocht ik al drie keer in de Leidse Pieterskerk.

Carmen, Leiden

A new song

James MacMillan

Prachtig. Als me al het tegenwoordige geweld in de wereld soms te veel word, kruip ik heel simpel met mijn koptelefoon achter de computer en luister ik 's avonds even via You Tube naar A New Song. Heel basaal en omslachtig misschien, maar juist daardoor werkt het voor mij als inkeer naar de hoop.

Carmen, Leiden

The Armed Man - a mass for peace

Jenkins, Karl

Ik hoorde voor het eerst Benedictus toen ik wij als orkest onze euphoniumist mochten begeleiden bij zijn D examen. ik heb er met kippenvel gezeten en uiteraard daarna het gehele 'A mass for peace' geluisterd, waarin Benedictus wel mijn favoriete stuk is!

Wilco, Krimpen aan den IJssel

Ballades

Chopin, Frédéric

Ik kwam voor het eerst in aanraking met de ballades toen ik de film The Pianist keek. zo ontzettend beladen... eigenlijk niet zo veel woorden voor. ik luister ze regelmatig met veel plezier!

Wilco, Krimpen aan den IJssel

Gabriels oboe

morricone

Ik heb dit stuk zelf mogen spelen op het To Be concours en heb toen gewonnen in de B categorie. sindsdien speel ik dit stuk minimaal 2 keer per jaar op een concert(ik speel zelf trompet) het is zo'n ontzettend warm en ontroerend stuk!

Wilco, Krimpen aan den IJssel

Pianotrio, op.17 in g kl.t.

Schumann, Clara

Het is ronduit belachelijk dat vrouwen niet/nauwelijks meedoen. Iedereen de mond vol over gelijke rechten, gelijke kansen voor vrouwen/meiden maar als het erop aan komt. Weer even vergeten?

Rianne, Kûbaard

Passacaglia in c-moll BWV 582

JS Bach

vanwege Zwolle: Lucas Lindeboom leraar, vader Albertus Bos (48 toen)

J. Bastiaan, 's-GravenHage

Requiem

Mozart, Wolfgang Amadeus

de muziek van het begin tilt mij als het ware op naar God, het was tevens de film van mozart en het stuk wat mijn man uitkoos om te spelen op zijn begrafenis.

Saapke, Veldhoven

Messo 'Cum Jubilo'

Duruflé (uitvoering door Kathedrale Koor Utrecht)

Een bijna 20 minuten durend muziekstuk uitgevoerd door mannenkoor, solist en orgel, van zeer sterk tot aan het eind zeer verstild, uitgevoerd door muzikanten uit Nederland!

Gerard, Dordrecht

Pianoconcert nr. 3

Rachmaninov, Sergej

Het allermooiste pianoconcert dat ik ken omdat het hoewel Russisch voor mij Amerikaanse invloeden in zitten.

Daan, Utrecht

Serenade in Bes ‘Gran Partita’

Mozart, Wolfgang Amadeus

Mozarts Gran Partita begeleidt mijn vriend en mij nu al bijna acht jaar op elke vakantie, op elke zonnige ochtend en saaie regendag, bij elke gelukkige moment en elke ellende. En elke keer is het wachten op het hemelse Adagio (dl.3)...

Oliver, Brummen

Ständchen ("Zögernd leise, in des Dunkels nächt'ger Hülle"), voor sopraan, koor en piano, D 920

Schubert, Franz

Ik ontdekte dit stuk, zoals zoveel andere muziek, door een uitzending op Radio 4. De tekst, waarin veel geslopen en zachtjes gedaan wordt rond de kamer van een liefje, wordt helemaal magisch met de muziek van Schubert, die wel een opgewonden harteklop lijkt. Sindsdien spookt het heel regelmatig door mijn hoofd in een oneindig herhaald 'Leise, leise, Schleichen wir uns wieder fort!'

Oliver, Brummen

Piano trio nr.2 in C, opus 87

Brahms, Johannes

In het Andante con moto uit dit trio wordt gevarieerd op een heimweeïg thema wat mij bij het luisteren elke keer weer in het diepste van mijn organische klankkast doet meetrillen. Die verlangende gevoelens komen tot een hoogtepunt halverwege het deel, waar viool en cello elkaar met rauw gestrijk bijvallen. De muziek staat hier op dit moment zo luid mogelijk aan: genieten!

Oliver, Brummen

Spiegel im Spiegel

Pärt, Arvo

Na een eerste ontluikende verliefdheid ruim 40 jaar geleden, zijn we ieder onze eigen weg gegaan waarin we op bepaalde momenten onafhankelijk van elkaar wel steeds aan elkaar hebben gedacht. In juli 2016 kruisten onze levens elkaar weer bij een onverwachte ontmoeting in Amersfoort. En nu is er ruimte in onze levens die maken dat we toch samen zijn en het mooi en fijn hebben samen. Voor ons is Spiegel im Spiegel de muziek die symbool staat voor ons samen zijn. Warme groet, Nico en Erma

Erma , Haarlem

Cantique de Jean Racine

Fauré, Gabriel

Heb ik zelf mogen zingen.

J, Dordrecht

Toccata en Fuga in d

Bach, Johann Sebastian

Dit stuk greep mij bij de strot toen ik als jongen de Laurenskerk in Rotterdam argeloos inliep op een zaterdagmiddag. Ik zag niets meer door de tranen die mij ontsproten. Een wonderlijke ervaring.

J, Dordrecht

Ave verum corpus

Mozart, Wolfgang Amadeus

We zingen dit zelf en weten hoe lastig dat is.

J, Dordrecht

Die Zauberflöte (met o.a. de 'Koningin van de Nacht')

Mozart, Wolfgang Amadeus

Voor mij blijft Christine Deutekom onovertroffen. In de eerste opera die ik helemaal kon volgen toen ik nog heel jong was.

J, Dordrecht

Erlkönig

Schubert, Franz

Een prachtig stemmenspel en een heel triest verhaal van een Vader die zijn zoon voelt sterven.

J, Dordrecht

Dido and Aeneas (met 'When I am laid in earth')

Purcell, Henry

Omdat hier de dood zo als einde wordt bezongen. Geen hiernamaals.

J, Dordrecht

les Fleurs

Fauré, Gabriel

Heb ik zelf mogen zingen.

J, Dordrecht

Nocturnes

John Field

John Field was voor mij een ontdekking toen ik het voor het eerst hoorde. het was duidelijk geen Chopin maar toch heel mooi.

J, Dordrecht

Symfonie nr. 3, ‘Orgel’

Saint-Saëns, Camille

Wens: ik zou graag die orgelpartij eens een keer willen spelen. Heerlijk lijkt me dat, met een symfonieorkest.

François, Warnsveld

Cantique de Jean Racine

Fauré, Gabriel

Echt Frans.

François, Warnsveld

Gnossiennes

Satie, Erik

Mijn beste, Deze muziek is voor mij als "balsum voor de ziel"!! Prachtige zachte klanken die de gedachten even doen stoppen en weer verder laten gaan. Zelfreflectie in die soms woelige wereld. Eens even stilstaan met Erik Satie's Gnossiennes, is soms een hele stap voorwaards!!

Coenraad JH, Zevenbergen

Vereinigte Zwietracht der wechselnden Saiten BWV 207

Johann Sebastian Bach

Heerlijk, pauken en trompetten bij Bach. Altijd een feest. Het Chorus doet met sterk denken aan een Brandenburgs concert.

François, Warnsveld

Requiem

Fauré, Gabriel

De meest ontroerende muziek ooit. Ik kan er bijna niet naar luisteren!

Marjan, Leiden

The spheres

Gjeilo, Ola

Hemelse muziek, prachtig koorwerk, op mijn voorstel door een heel goede vriendin gekozen voor haar uitvaartceremonie.

Marjan, Leiden

The spheres

Gjeilo, Ola

Hemelse muziek, prachtig koorwerk, op mijn voorstel door een heel goede vriendin gekozen voor haar uitvaartceremonie.

Marjan, Leiden

Klarinetconcert

Mozart, Wolfgang Amadeus

Bij het starten van mijn klarinetlessen heb ik tegen mijn moeder gezegd, dat als ik het klarinetconcert van Mozart spelen kan, ik met de klarinet zou stoppen. Nu, bijna 15 jaar later ben ik bijna op dat punt aangekomen. Maar, niets veranderlijker als een mens, de klarinet blijft!

Margo, Apeldoorn

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement