STER Advertentie

De Hart & Ziel Lijst 2018 is bekend! De all-time favoriet van voorgaande jaren, de Matthäus Passion van Bach, is van zijn eerste plaats verstoten door de Winterreise van Schubert. Op de derde plek staat dit jaar Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt. De volledige Top 300 is van 15 t/m19 oktober te horen op NPO Radio 4.

De grootste stijger in de lijst is Strijkkwartet in Es van Fanny Mendelssohn op nr. 38, de grootste daler is De Staat van Louis Andriessen; vorig jaar op nr. 50 en dit jaar helaas niet meer in de lijst.

Bach is het beste vertegenwoordigd in de lijst, er staan maar liefst 23 werken van hem in de Hart & Ziel Lijst van 2018. Ook staan er dit jaar 7 werken van componistes in de lijst, vorig jaar waren dat er slechts 2. 

Nieuw in de Top 300: filmmuziekcomponist Michael Nyman, Fanny Mendelssohn, Alma Mahler, jazzpianist Keith Jarrett, Leoš Janáček en de Noorse componist Ola Gjeilo.

Beluister op Spotify

Bekijk hier de volledige lijst inclusief uitzendschema:

Bekijk de volledige lijst in PDF

Bericht de studio
Wil je een bericht achterlaten over de Hart & Ziel Lijst? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., app de studio of laat een bericht achter op onze voicemail via 035-6773519.

Hart en Ziel op TV 
In de uitzendweek van de lijst, van maandag 15 tot en met vrijdag 18 oktober, zendt NPO 2 elke dag na Nieuwsuur het programma Hart & Ziel uit.  In het tv-programma gaat Floris Kortie door het hele land op bezoek bij mensen met een persoonlijk verhaal bij één van de stukken uit de Hart & Ziel Lijst van NPO Radio 4. Mensen waarin je niet meteen het stereotype klassieke muziekliefhebber herkent. Van een vlaaienbakker uit Limburg tot een brandweerman uit Amsterdam, en een duivenmelker uit Leeuwarden tot een drankenhandelaar op de Kruiskade in Rotterdam.

NPO Radio 4 Hart & Ziel Festival
Vrijdag 19 oktober is TivoliVredenburg het podium voor het gratis toegankelijke Hart & Ziel Festival. We sluiten de uitzendweek feestelijk af met een locatie-uitzending en verschillende Hart & Ziel activiteiten. Lees hier meer over het programma van het festival.