Overzicht van 8 oktober 2020

De Nacht

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Carine Lacor

In deze uitzending

Een toegankelijk, opgewekt en ontspannen lunchprogramma. Met inspirerende berichten, aandacht voor jong klassiek talent en vooral: veel mooie en verrassende muziek, van stokoud tot gloednieuw. En aandacht voor de Stemweek van de Klassieke Top 400. Stemmen kan nog tot en met 9 oktober 20:00 uur via nporadio4.nl/stem.
Luidspreker Luidspreker
Stembus: Lex rijdt langs bij de kwekerij van Guido van Rijkom in Groenekan
Luidspreker Luidspreker
Lekkere Track: Osvaldo Golijov - Una madre comió asado
De laatste stemtip van Carine is Argentijnse componist Osvaldo Golijov. Recentelijk bracht Nora Fischer het livealbum Ayre uit, in...
Maatwerk

14:00 - 16:00

Maatwerk Omroep MAX

Presentatie: Mieke van der Weij

In deze uitzending

Een opgewekt middagprogramma met aangename klassieke muziek die perfect aansluit op de middag. Voor wie hard aan het werk is, of juist een rustige middag heeft: Maatwerk zorgt voor passende muzikale omlijsting. En aandacht voor de Stemweek van de Klassieke Top 400. Stemmen kan nog tot en met 9 oktober 20:00 uur via nporadio4.nl/stem.
Videocamera Video
Tweedehandshoek #5
Louis J.A. Lefébure-Wély - Boléro de Concert, op.166
Luidspreker Luidspreker
Stembus: Sander en Lex laden op: luisteraar Arjan uit Woerden krijgt energie van 'O Fortuna' van Carl Orff
Luidspreker Luidspreker
Stembus: op bezoek bij luisteraar Martin uit Gouda en zijn muzikale gezin
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Vers van de pers: de nieuwste cd's, interviews, reportages en de laatste stand van zaken in klassieke-muziekland. En aandacht voor de Stemweek van de Klassieke Top 400. Stemmen kan nog tot en met 9 oktober 20:00 uur via nporadio4.nl/stem. Elke werkdag van 16:00 tot 19:00 uur en op zaterdag van 17:30 tot 19:00 uur op NPO Radio 4. Met Hans Haffmans, Dieuwertje Blok en Wouter Pleijsier.
Luidspreker Luidspreker
Matinee 60: Rafael Kubelík en zijn orkest uit München
De NTR ZaterdagMatinee viert dit jaar haar 60e seizoen. Op de speciale themapagina verschijnt iedere donderdag een concert uit het rijke...
Luidspreker Luidspreker
Stembus: de favoriete luisterplek van houtbewerker Johan van der Wiel
Luidspreker Luidspreker
Dominique Vleeshouwers over slagwerkkwartetten in Muziekgebouw aan 't IJ
Slagwerker Dominique Vleeshouwers presenteert slagwerkkwartetten van de hipste componisten van nu in een reis rond de wereld: meditatieve...
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op NPO Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer. En aandacht voor de Stemweek van de Klassieke Top 400. Stemmen kan nog tot en met 9 oktober 20:00 uur via nporadio4.nl/stem.
Luidspreker Luidspreker
De Stembus bij dichter Ester Naomi Perquin
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Wagner en Bruckner
De Letse mezzosopraan Elīna Garanča zingt met de Wiener Philharmoniker onder leiding van Christian Thieleman de Wesendonck Lieder van Wagner. Garanča vestigde haar naam dankzij talloze optredens bij grote operahuizen en symfonieorkesten wereldwijd. Ze won diverse prijzen voor haar optredens en cd's. Wagner schreef zijn Wesendonck Lieder op teksten van Mathilde Wesendonck, de vrouw van zijn mecenas Otto Wesendonck. De cyclus is voor vrouwenstem en piano geschreven, maar Felix Mottl orkestreerde de vijf liederen.

De Vierde symfonie van Bruckner was meteen bij zijn première in 1881 een succes. Toch heeft Bruckner het werk vele malen herzien, ook na de premièredatum. Sinds de jaren 30 erkennen musicologen drie verschillende basisversie, waarvan er twee nog weer in meerdere vormen bestaan. De Wiener Philharmoniker en Thieleman spelen de versie uit 1878/80 die geldt als de eerste definitieve versie.

Wiener Philharmoniker
Christian Tielemann, dirigent
Elina Garanca, mezzosopraan

Wagner - Wesendonck Lieder
Bruckner - Symfonie nr.4 in Es gr.t. 'Romantische'

Opname 21 augustus 2020, Salzburger Festspiele


Beethoven en Schubert
Imogen Cooper speelt 12 Deutsche Ländler van Schubert. De componist schreef de Duitse dansen toen zijn gezondheid na 1820 achteruit ging. De muziek bleef onbekend bij het grote publiek totdat Brahms ze veertig jaar later alsnog onder de aandacht bracht. Van Beethoven speelt Cooper de subtiele en inventieve Bagatelles op.119 en zijn Sonate op.110, een van zijn late meesterwerken.

Cooper groeide op in een muzikaal gezin in Londen. Vanaf haar 5e riep ze al dat ze concertpianist wilde worden en omdat er in die tijd in Londen geen goed muziekonderwijs was, stuurde haar ouders haar op 11-jarige leeftijd naar Parijs. Toen ze eenmaal terug in Londen Alfred Brendel hoorde spelen, besloot ze dat ze met hem móést werken. Hij stemde toe, waardoor Cooper in Wenen lessen bij hem volgde. Een ervaring die haar leven heeft verandert, zo zegt ze zelf.

Imogen Cooper, piano

Schubert - 12 Deutsche Ländler, D.790
Beethoven - 11 Bagatelles, op.119
Beethoven - Pianosonate nr.31, op.110

Opname 15 juni 2020, Wigmore Hall, Londen

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht