Overzicht van 7 oktober 2020

De Nacht

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Carine Lacor

In deze uitzending

Een toegankelijk, opgewekt en ontspannen lunchprogramma. Met inspirerende berichten, aandacht voor jong klassiek talent en vooral: veel mooie en verrassende muziek, van stokoud tot gloednieuw. En aandacht voor de Stemweek van de Klassieke Top 400. Stemmen kan nog tot en met 9 oktober 20:00 uur via nporadio4.nl/stem.
Luidspreker Luidspreker
De Stembus op historische grond: Begijnhof in Breda
Luidspreker Luidspreker
Lekkere Track: Leos Janacek - Een weggewaaid blad
Vandaag als stemtip van Carine een componist die de lijst niet heeft gehaald vorig jaar: Leos Janácek. Luister naar het prachtige tweede...
Maatwerk

14:00 - 16:00

Maatwerk Omroep MAX

Presentatie: Mieke van der Weij

In deze uitzending

Een opgewekt middagprogramma met aangename klassieke muziek die perfect aansluit op de middag. Voor wie hard aan het werk is, of juist een rustige middag heeft: Maatwerk zorgt voor passende muzikale omlijsting. En aandacht voor de Stemweek van de Klassieke Top 400. Stemmen kan nog tot en met 9 oktober 20:00 uur via nporadio4.nl/stem.
Luidspreker Luidspreker
De Oplaadplaats: Sander met vaste luisteraar
Videocamera Video
Maatwerk Media Moment #5
Downton Abbey
Luidspreker Luidspreker
De Stembus : Sander in Zaltbommel
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Vers van de pers: de nieuwste cd's, interviews, reportages en de laatste stand van zaken in klassieke-muziekland. En aandacht voor de Stemweek van de Klassieke Top 400. Stemmen kan nog tot en met 9 oktober 20:00 uur via nporadio4.nl/stem. Elke werkdag van 16:00 tot 19:00 uur en op zaterdag van 17:30 tot 19:00 uur op NPO Radio 4. Met Hans Haffmans, Dieuwertje Blok en Wouter Pleijsier.
Luidspreker Luidspreker
De Stembus : de burgemeester van Zaltbommel in de Sint-Maartenskerk
Videocamera Video
Nederlandse Muziekprijs bekendgemaakt bij Podium: trombonist Sebastiaan Kemner
Vanmiddag werd bij Podium bekendgemaakt wie de Nederlandse Muziekprijs dit jaar in ontvangst mag nemen. Trombonist Sebastiaan Kemner...
Videocamera Video
Sebastiaan Kemner krijgt de Nederlandse Muziekprijs
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op NPO Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer. En aandacht voor de Stemweek van de Klassieke Top 400. Stemmen kan nog tot en met 9 oktober 20:00 uur via nporadio4.nl/stem.
Luidspreker Luidspreker
De Stembus bij dichter Vrouwkje Tuinman in Utrecht
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Cellosonates
Cellist Quirine Viersen en pianist Thomas Beijer spelen live in de Muzenzaal van Musis in Arnhem een programma met de cellosonates van Chopin en Poulenc. Chopin staat bekend als echte pianocomponist en hij schreef ook maar weinig werken die niet voor piano waren. De cellosonate is een van de negen werken die hij niet speciaal voor piano schreef. Het oeuvre van Poulenc is in vergelijking met dat van Chopin voor een wat breder instrumentarium dan alleen de piano. Toch had hij hulp nodig om de technische mogelijkheden van de cello te begrijpen. Hij droeg zijn sonate op aan cellist Pierre Fournier die hem daarbij hielp.
Tussen de beide sonates spelen Viersen en Beijer Grave (Metamorfosen voor cello en piano) van Witold Lutosławski. Hij schreef het werk ter nagedachtenis van Stefan Jarociński, een bevriende musicoloog die zich bezighield met Franse muziek, in het bijzonder de muziek van Debussy. Het stuk opent met de eerste vier noten van zijn Pelléas et Mélisande die het vertrekpunt vormen voor de melodie die zich in de cello ontwikkelt.

Quirine Viersen, cello en Thomas Beijer, piano

Poulenc – Cellosonate, op.143
Lutoslawski – Grave (Metamorfosen voor cello en piano)
Chopin – Cellosonate in g, op.65

Rechtstreeks vanuit Musis, Arnhem

Zweeds Radiokoor
Het Zweeds Radiokoor zingt onder leiding van dirigent Peter Dijkstra muziek van Pärt, Sandström, Schnittke en Bach. Een bijzondere werk in het programma is de Symphony of Psalms van Stravinsky, uitgevoerd in de bewerking die Sjostakovitsj maakte voor piano-vierhandig door pianisten Johan Ullén en Magnus Sköld.

Hoewel de Symphony of Psalms al in 1931 werd gepubliceerd, duurde het tot 1962 tot het in de Sovjet Unie uitgevoerd werd. Toch had Sjostakovitsj de partituur al in de jaren 30 in bezit en maakte hij een bewerking voor piano-vierhandig. Toen hij in de lente van 1937 les ging geven aan het conservatorium in Leningrad (Sint Petersburg) was zijn bewerking deel van het curriculum voor zijn klas. Na afloop van de les speelden de studenten nog twee uur muziek voor piano-vierhandig, terwijl de anderen vanaf de partituur de muziek volgden.

Musici
Zweeds Radiokoor o.l.v. Peter Dijkstra
Johan Ullén, piano  
Magnus Sköld, piano

Pärt - ...which was the son of...
Schnittke - Three Sacket Hymns
Stravinsky - Symphony of Psalms (arr. Sjostakovitsj)
Sandström - Singet dem Herrn
Bach - Komm, Jesu, komm, BWV.229
Sandström - Agnus Dei
Bach - Singet dem Herrn ein neues Lied, BWV.225

Opname van 26 november 2019, Tokyo

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht