Overzicht van 20 augustus 2020

De Nacht

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 09:00 - 12:00 uur de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en iedere dag een complete symfonie of geheel concert!
Luidspreker Luidspreker
Kettingreactie
Johann Christoph Bach Lamento. 'Ach, dass ich wassers g'nug hätte' Magdalena Kozená [mezzo-sopraan] & Musica Antiqua Köln olv Reinhard...
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Muziek bij jouw middag. Luister maandag tot en met vrijdag naar dé muziek die de middag kleurt.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Vers van de pers: de nieuwste cd's, interviews, reportages en de laatste stand van zaken in klassieke-muziekland. Elke werkdag van 16:00 tot 19:00 uur en op zaterdag van 17:00 tot 19:00 uur op NPO Radio 4. Met Hans Haffmans, Dieuwertje Blok en Wouter Pleijsier.
Videocamera Video
Live in de studio: het Ruysdael Kwartet
Het Ruysdael Kwartet speelt op 22 en 23 augustus Purcell, Mozart en Beethoven. Bij ons in de studio geven ze een voorproefje.
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op NPO Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer.
Zomeravondconcert

20:00 - 22:30

Zomeravondconcert AVROTROS/NTR

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

A
Nationaal Jeugd Orkest olv Ed Spanjaard
Nino Gvetadze, piano

Willem Pijper - Derde symfonie
Ludwig van Beethoven - Vierde pianoconcert op. 58
Béla Bartók - Concert voor orkest

Opname van 24 januari 2020, TivoliVredenburg Utrecht


Het Nationaal Jeugdorkest (NJO) doet zijn naam eer aan door regelmatig werken uit het Nederlands orkestrepertoire op de lessenaar te zetten. In deze lijn past perfect de Derde symfonie van Willem Pijper, muziekpionier pur sang en daarnaast een van de belangrijkste Nederlandse componisten uit de 20ste eeuw. Over dit werk schreef de Volkskrant ooit: ‘In amper twintig minuten passeert een panopticum aan muzikale ontwikkelingen, dat desondanks een coherente indruk maakt. Hoewel Pijper anders dan de ultramodernen van zijn tijd de toonladder niet afzwoer, deinsde hij er niet voor terug verschillende toonaarden of maatsoorten door elkaar te gebruiken. Tegelijkertijd waaien er reminiscenties aan Spaanse muziek en jazz door zijn noten heen.’

B

Noa Wildschut (viool)
Alexander Warenberg (cello)
Elisabeth Brauß (piano)

César Franck - Sonate voor viool en piano in A                                              
Dimitri Sjostakovitsj - Pianotrio nr. 1 op 8 'Poème'      

Opname van 7 december 2018, TivoliVredenburg Utrecht 

Violiste Noa Wildschut (winnares van tal van concoursen en prijzen, waaronder de Concertgebouw Young Talent Award) mocht in december 2018 een programma uitvoeren met haar eigen muziekvrienden. Ze koos voor Alexander Warenberg (o.a. eerste prijs en publieksprijs bij het Concours van de Cello Biënnale in Amsterdam) en Elisabeth Brauß (o.a. eerste prijs bij de Steinway Piano Competition in Hamburg). Ze bundelden hun talenten in vroeg-romantische muziek van Schubert en zowaar lichtvoetige en soms dromerige muziek van een jonge, verliefde Sjostakovitsj.


Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht