Overzicht van 1 augustus 2020

De Nacht

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Musica Religiosa

09:00 - 10:00

Musica Religiosa EO

Presentatie: Gerja Wolf

In deze uitzending

Iedere zaterdag wakker worden met klassieke muziek met een religieuze signatuur.
Een goedemorgen met...

10:00 - 12:00

Een goedemorgen met...Ingrid en Dieter Schubert AVROTROS

Presentatie:

In deze uitzending

Zaterdag 1 augustus presenteren illustratoren van prentenboeken, Ingrid en Dieter Schubert, Een goedemorgen met...
Ingrid en Dieter Schubert
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Sander Zwiep

In deze uitzending

Een toegankelijk, opgewekt en ontspannen lunchprogramma. Met inspirerende berichten, aandacht voor jong klassiek talent en vooral: veel mooie en verrassende muziek, van stokoud tot gloednieuw.
NTR ZaterdagMatinee

14:00 - 17:30

NTR ZaterdagMatinee: zomerarchief NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Deze zomermaanden presenteert Hans Haffmans hoogtepunten uit het archief van de Zaterdagmatinee: iedere week een concertherhaling op verzoek van een luisteraar, aangevuld met een muzikale wens van een orkest-of koorlid van resp. het Radio Filharmonisch Orkest of het Groot Omroepkoor. Vandaag het afscheidsconcert van Bernard Haitink op 15 juni 2019, als eredirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, met onder meer Bruckner's Zevende Symfonie. Daarna lange fragmenten uit de opera Wozzeck van Alban Berg en de opera Elektra van Richard Strauss op verzoek van fagottist Freek Sluijs en altvioliste Ewa Wagner uit het Radio Filharmonisch orkest, dat tijdens die uitvoeringen onder leiding stond van de toenmalige chefdirigent Markus Stenz.
Podium

17:30 - 19:00

Podium op Zaterdag NTR

Presentatie: Hans Smit

In deze uitzending

De zomereditie van Podium op Zaterdag, met muzieknieuws en het beste uit het voorbije seizoen.

Poëzie

Jan Wolkers schudde in de jaren 60 het gezapige Nederland op met zijn zinnelijke roman Turks Fruit. Het eerlijke en vrijgevochten karakter van zijn romans vind je ook terug in zijn poëzie. We laten straks een gedicht van hem horen, waarin hij tochtige koeien in de wei beschrijft….onnavolgbaar.

Filmmuziek

‘Joker’ won afgelopen jaar op het filmfestival van Venetië de Gouden Leeuwen en draait nu in de bioscoop. Acteur Joaquin Phoenix steelt de show. De IJslandse componiste Hildur Guonnadottir haalde de Oscar binnen voor de muziek bij Joker. Het betekent haar doorbraak bij het grote publiek. Haar monumentale muziek ademt IJsland, zij weet de onderliggende vulkanische spanning in haar muziek te stoppen. Straks hoor je die oerkracht in haar muziek bij Joker.

Zomerserie #90seconds door het Matangi Quartet

In de zomereditie van Podium op Zaterdag de serie #90seconds door het Matangi Quartet. Het kwartet raakte geïnspireerd door de 15e eeuwse mythe van de alchemist Castiglio. Deze zou 26 melodieën hebben bedacht die de leven van mensen ingrijpend konden veranderen. De kerk vond dat te bedreigend en zou ze hebben vernietigd. Maar de zoektocht ernaar gaat nog steeds door….

Het Matangi Quartet raakt geïnspireerd door deze mythe en vroeg componisten voor hen een werk te schrijven in de geest van het oorspronkelijke idee van de alchemist. En zij voegden daar een eis aan toe: het werk mocht niet langer dan 90 seconden duren. Inmiddels doen componisten van over de hele wereld mee. Vanavond hoor je de bijdragen van Marijn van Prooijen en Rembrandt Frerichs.

Cross-over

Het Franse ensemble Quinteto Respiro is gespecialiseerd in de Argentijnse tango, de Tango Nuevo, zoals die door Astor Piazzolla is ontwikkeld. Hij maakte van de dansmuziek, luistermuziek. De musici zijn klassiek geschoold maar dat staat een authentiek tango-geluid niet in de weg.

Zomeravondconcert

19:00 - 23:00

Zomeravondconcert AVROTROS/NTR

Presentatie: Hein van Eekert

In deze uitzending

Bergwezens, helden, meerminnen… een mooie en spannende reis langs de Zweedse operamuziek uit het klassieke en romantische tijdperk, met werk van o.a. Ivar Hallström, Franz Berwald, J.C.F. Haeffner, Wilhelm Peterson-Berger, Joseph Kraus e.a.
Videocamera Video
Kleine introductie tot Zweedse operamuziek
Speellijst Zweedse opera
Vrije Geluiden

23:00 - 23:59

Vrije Geluiden: Bachs cellosuites: allemande VPRO

Presentatie: Aad van Nieuwkerk

In deze uitzending

In de maand augustus in Vrije Geluiden speciale aandacht voor de cellosuites van Johann Sebastian Bach. Gespeeld op cello, op viool, op altviool, of op saxofoon! Maar ook volkomen andere toffe muziek, van nieuwe uitgaven op cd of digitaal, uit fraaie archiefvondsten en nog-lang-niet-sleetse grammofoonplaten.
Allemande

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht