Overzicht van 9 mei 2020

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Musica Religiosa

09:00 - 10:00

Musica Religiosa EO

Presentatie: Elsbeth Gruteke

In deze uitzending

Iedere zaterdag wakker worden met klassieke muziek met een religieuze signatuur.
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Een toegankelijk, opgewekt en ontspannen lunchprogramma. Met inspirerende berichten, jong klassiek talent in de rubriek "Vrij Spel" en vooral: veel mooie en verrassende muziek, van stokoud tot gloednieuw.
NTR ZaterdagMatinee

14:00 - 17:30

NTR ZaterdagMatinee NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Als gevolg van de anti-corona-maatregelen is het live concert van de ZaterdagMatinee geannuleerd. In plaats daarvan presenteert Hans Haffmans hoogtepunten uit het archief. Vandaag met een concertherhaling uit 2005 met het Radio Filharmonisch Okrest olv Jaap van Zweden, met het Sinfonia da Requiem van Benjamin Britten, de wereldpremière van Alle Tage van Thomas Larcher met bariton Matthias Goerne, en de 9e "grote" Symfonie van Franz Schubert. Daarnaast muziek van Bartok, Mozart, Reich en Zawinul, onder meer op verzoek van luisteraars.
afgelast concert: De nieuwe kleuren van Mahler en Larcher

Radio Filharmonisch Orkest

Hannu Lintu, dirigent

Marianne Beate Kielland, mezzosopraan
Markus Werba, bariton

Larcher - Derde symfonie 'A line above the Sky' (opdrachtwerk Concertgebouw Fonds voor NTR ZaterdagMatinee en Radio Filharmonisch Orkest - wereldpremière)
Mahler - Des Knaben Wunderhorn

Kijk voor meer informatie en kaarten bestellen bij 'evenementen'

<p>Radio Filharmonisch Orkest</p><p>Hannu Lintu, dirigent</p><p>Marianne Beate Kielland, mezzosopraan<br/>Markus Werba, bariton</p><p>Larcher - Derde symfonie <span style="color: rgb(28, 30, 33);text-align: left;background-color: rgb(255, 255, 255);float: none;">'A line above the Sky'</span> (opdrachtwerk Concertgebouw Fonds voor NTR ZaterdagMatinee en Radio Filharmonisch Orkest - wereldpremière)<br/>Mahler - Des Knaben Wunderhorn<br/></p><p><span style="color: #525252;">Kijk voor meer informatie en kaarten bestellen bij 'evenementen'</span></p>
Podium op Zaterdag

17:30 - 19:00

Podium op Zaterdag NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Podium op Zaterdag, de weekendeditie van Podium. Met de nieuwste releases en tips voor poëzie, film en concerten. Daarnaast speciale aandacht voor crossover.
Presentatie: Wouter Pleijsier
Redactieadres: podium@ntr.nl
Vandaag in de uitzending

Poëzie

Ilja Leonard Pfeifer kreeg voor zijn poëziebundel Idyllen maar liefst 4 prijzen. We laten de dichter horen in een herinnering aan zijn jeugd en zijn moeder. 

Film

De eerste Nederlandse coronafilm is een feit. En is nu te zien op Picl, de onlinebioscoop van de filmhuizen. ‘Lockdown’ van Pieter Kuipers. 

Cross-over

Dit keer een nieuwe release op CD van een oude LP van de Indiase sitarlegende Ravi Shankar. Hij werd bij ons in de jaren vijftig bekend, door zijn concerten met violist Yehudi Menuhin en hij was van grote invloed op de Beatles. Vanaf de jaren 70 trad hij veelvuldig op grote popfestivals op. Hij bleef overigens dé pleitbezorger van de klassieke Indiase muziek.


Online kijk-en luistertips


De blues van Kattenburg

Met de acteur Harpert Michilesen en pianist Tobias Borsboom.

Ener is meer te vinden van de Leo Smit

MEER INFORMATIE

Online opera: Don Carlos bij de NationaleOpera

De Nationale Opera zit ondanks de corona-crisis niet stil.

De komende weken streamt DNO prachtige voorstellingen die de afgelopen jaren in Amsterdam te zien waren. De uitzendingen via Youtube zijn bovendien terug te zien op hun YouTube-kanaal. Via dat kanaal dan kun je live vragen stellen aan de moderator van de avond.

Morgen Giuseppe Verdi - Don Carlo In  regie van Willy Decker en Riccardo Chailly dirigeert het Concertgebouworkest. TenorRolando Villazón zorgde in de rol van Don Carlo destijds voor een sensatie.

Een opname uit 2004.

Zondag 10 mei om 19.00 uur Don Carlo

MEER INFORMATIE

Mahlerfestival online

Het Mahlerfestival gaat vanwege de coronacrisis niet door, maar vanaf eergisteren is het Mahler Festival online te volgen. De NPO biedt op radio en TV t/m 17 mei concertregistraties en documentaires aan. Te vinden op NPO2 extra en op deze zender.

En vlak ook het Concertgebouw niet uit, op hun site staan de kroonjuwelen uit hun Mahlerarchief en er wordt gestreamed.

MEER INFORMATIE R&TV

MEER INFORMATIE Concertgebouw

<p><b><span>Poëzie</span></b><span></span></p><p><span>Ilja Leonard Pfeifer kreeg voor zijn poëziebundel Idyllen maar liefst 4 prijzen. We laten de dichter horen in een herinnering aan zijn jeugd en zijn moeder. </span></p><p><b><span>Film</span></b></p><p><span>De eerste Nederlandse coronafilm is een feit. En is nu te zien op Picl, de onlinebioscoop van de filmhuizen. ‘Lockdown’ van Pieter Kuipers. </span></p><p><b><span>Cross-over</span></b></p><p><span>Dit keer een nieuwe release op CD van een oude LP van de Indiase sitarlegende Ravi Shankar. Hij werd bij ons </span><span>in de jaren vijftig </span><span>bekend, door zijn concerten met violist Yehudi Menuhin en hij was van grote invloed op de Beatles. Vanaf de jaren 70 trad hij veelvuldig op grote popfestivals op. Hij bleef overigens dé pleitbezorger van de klassieke Indiase muziek.</span></p><p><span><br/></span></p><p><b>Online kijk-en luistertips</b><br/></p><p><b><br/></b></p><p></p><p><b><span>De blues van Kattenburg</span></b></p><p><span>Met de acteur Harpert Michilesen en pianist Tobias Borsboom.</span></p><p><span>Ener is meer te vinden van de Leo Smit </span></p><p><span><a href="https://leosmitfoundation.org/video-galerij/de-blues-van-kattenburg"><b>MEER INFORMATIE</b></a></span></p><p><span></span></p><p><span></span></p><p><span></span></p><p><span></span></p><p><span></span></p><p><span></span></p><p><span></span></p><p><b><span>Online opera: Don Carlos bij de NationaleOpera</span></b></p><p><span>De Nationale Opera zit ondanks de corona-crisis niet stil.</span></p><p><span>De komende weken streamt DNO prachtige voorstellingen die de afgelopen jaren in Amsterdam te zien waren. De uitzendingen via Youtube zijn bovendien terug te zien op hun YouTube-kanaal. Via dat kanaal dan kun je live vragen stellen aan de moderator van de avond. </span></p><p><span>Morgen Giuseppe Verdi - Don Carlo In <span> </span>regie van Willy Decker en Riccardo Chailly dirigeert het Concertgebouworkest. TenorRolando Villazón zorgde in de rol van Don Carlo destijds voor een sensatie.</span></p><p><span>Een opname uit 2004. </span></p><p><span>Zondag 10 mei om 19.00 uur Don Carlo</span></p><p><a href="https://www.youtube.com/DutchNatOperaBallet"><span><b>MEER INFORMATIE</b></span></a><span></span></p><p><span></span></p><p><b><span>Mahlerfestival online</span></b></p><p><span>Het Mahlerfestival gaat vanwege de coronacrisis niet door, maar vanaf eergisteren is het Mahler Festival online te volgen. De NPO biedt op radio en TV t/m 17 mei concertregistraties en documentaires aan. Te vinden op NPO2 extra en op deze zender.</span></p><p><span>En vlak ook het Concertgebouw niet uit, op hun site staan de kroonjuwelen uit hun Mahlerarchief en er wordt gestreamed.</span></p><p><span><b><a href="https://www.nporadio4.nl/mahler">MEER INFORMATIE</a> R&amp;TV</b></span><span></span></p><p><span><b><a href="https://mahlerfestival.concertgebouw.nl/" target="">MEER INFORMATIE </a>Concertgebouw</b></span></p><p></p>
Luidspreker Luidspreker
18:13   Ilja Leonhard Pfeiffer Het is niet zo dat ik opeens mijn moeder mis
Ilja Leonhard Pfeiffer - 'Het is niet zo dat ik opeens mijn moeder mis'
Avondconcert/NTR Operalive

19:00 - 23:00

Avondconcert/NTR Operalive NTR

Presentatie: Hein van Eekert

In deze uitzending

Made in NL: in mei is het podium van het Avondconcert gereserveerd voor louter Nederlandse orkesten, ensembles, musici en componisten.

Luister van 8 tot en met 17 mei in het Avondconcert naar het "alternatieve" Mahler Festival, met iedere avond een symfonie van Gustav Mahler door een Nederlands orkest in live-opnames uit het archief van het Avondconcert en Radio 4.
Acteur Gijs Scholten van Aschat kruipt in de huid van Mahler en leest iedere avond een brief van Gustav aan zijn geliefde vrouw Alma. Leer de componist kennen als gekweld genie en vurig aanbidder van zijn Almschi in "Kussen van Gustav".
Verder is er elke avond een reisgids die de luisteraar meeneemt doorheen de wondere wereld van de muziek van Mahler. Uw gidsen zijn: Jan Willem de Vriend, Helena Rasker, Jurjen Hempel, Antony Hermus, Eveline Nikkels en Frits Zwart.

Philharmonie Zuidnederland olv Dmitri Liss
Brabant Koor
Studium Chorale
Sarah Wegener (sopraan),
Helena Rasker (alt)

Gustav Mahler –Tweede symfonie ‘Auferstehung’

Opname van 17 september 2019, Muziekgebouw, Eindhoven

Verder met:
Interview met Helena Rasker.
Helena Rasker zingt Diepenbrock.
En: Van Verdi's Il Trovatore tot Siegfried Wagners Der Bärenhäuter - Mahler als operadirigent deel I.
Luidspreker Luidspreker
22:42   Smetana's Dalibor en Gustav Mahler
Als operadirigent promootte Gustav Mahler de muziek van Bedrich Smetana in Hamburg en later in Wenen. De Weense Staatsopera hield...
Smetana's Dalibor en Gustav Mahler
Vrije Geluiden: Rinck en Swart

23:00 - 00:00

Vrije Geluiden: Rinck en Swart VPRO

Presentatie: Aad van Nieuwkerk

In deze uitzending

In de wekelijkse serie in Vrije Geluiden op Radio 4: de tijdgenoten van Ludwig van Beethoven, dit jaar 250 jaar geleden geboren. Wie waren de componisten die in dezelfde tijd leefden, maar niet zo beroemd zijn geworden? Vandaag: Johann Christian Heinrich Rinck. Vooral bekend geworden vanwege zijn orgelmuziek. En verder: hoe gaat het met de Nederlandse componisten in deze corona-tijd? Een gesprek met Celia Swart, componiste, saxofoniste, kunstenaar.
Luidspreker Luidspreker
23:36   Celia Swart
Celia Swart
Luidspreker Luidspreker
23:24   Geboren in 1770: Johann Christian Heinrich Rinck
Johann Christian Heinrich Rinck

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht