Overzicht van 16 mei 2020

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Musica Religiosa

09:00 - 10:00

Musica Religiosa EO

Presentatie: Elsbeth Gruteke

In deze uitzending

Iedere zaterdag wakker worden met klassieke muziek met een religieuze signatuur.
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Jet Berkhout

NTR ZaterdagMatinee

14:00 - 17:30

NTR ZaterdagMatinee NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Als gevolg van de anti-corona-maatregelen is dit concert van de ZaterdagMatinee geannuleerd. In plaats daarvan presenteert Hans Haffmans hoogtepunten uit het archief. Vandaag met een concertherhaling uit 1977 met Verdi's opera La battaglia di Legnano, over de nationalistische strijd van Italië tegen Duitsland in de 12e eeuw. Een uitvoering door het Omroep Orkest, het Groot Omroepkoor en vocale solisten olv Kees Bakels. Daarnaast muziek van Schubert, Berio en Mahler, deels op verzoek van luisteraars.
Podium op Zaterdag

17:30 - 19:00

Podium op Zaterdag NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Podium op Zaterdag, de weekendeditie van Podium. Met de nieuwste releases en tips voor poëzie, film en concerten. Daarnaast speciale aandacht voor crossover.
Presentatie: Wouter Pleijsier
Redactieadres: podium@ntr.nl
Vandaag in de uitzending

Poëzie

Volgende week verschijnt een nieuwe dichtbundel van Froukje van der Ploeg, haar vierde, met de titel ‘Nachtvangst’. Froukje nam speciaal voor ons een gedicht op.

Film

Een nieuwe Netflix -sensatie waarvoor kosten noch moeite gespaard zijn: de zevendelige TV-serie ‘Hollywood’. Net na de Tweede Wereldoorlog. De geschiedenis in de Amerikaanse filmwereld wordt herschreven: nu krijgen ook zwarten en homoseksuelen hoofdrollen en wordt de machtige studio geleid dooreen vrouw. Hilarisch…

Cross-over

De Cross-over is dit keer een toonvoorbeeld van wat we ook wel Wereldmuziek noemen: met Noord-Afrikaanse treurzangen, blues uit Andalusië, Arabische gebedszang en dat alles vermengt met klassieke muziek, en ook nog eens voorzien van een jazzy groove.

De Franse klassiek geschoolde cellist Matthieu Saglio woont een groot deel van zijn leven in Valencia en heeft een rijk netwerk aan topmusici uit de wereldmuziek en de jazz die een bijdrage leverden aan zijn nieuwe CD: El caminode los vientos.

 

Festival Classical Encounters

Met online editie 2020

Met o.a. blokfluitist Erik Bosgraaf, Nexus Kwartet, en de jonge Britse pianist Kit Armstrong

Zondag 17 mei, 11.30-18.00 uur

MEER INFORMATIE

Storioni Thuis

En iets dergelijks doet ook het Storioni Festival in Eindhoven. Een festival rond violist Wouter Vossen en zijn Storioni Trio.

Nog vandaag en morgen.

MEER INFORMATIE

Podcast Mahlers Tiende en het ‘doodsakkoord

Zelfs kenners en commentatoren stelt het voor raadsels. Wat wilde Gustav Mahler uitdrukken met dat schrijnende negentonig akkoord uit het adagio van die onvoltooide Tiende Symfonie? Is het een statement waarin hij bruusk afstand neemt van de tonaliteit? Of moeten we het zien als een schreeuw van iemand die zo door het leven is getekend, dat ie het niet meer aan kan?

MEER INFORMATIE


<p><b><span>Poëzie</span></b></p><p><span>Volgende week verschijnt een nieuwe dichtbundel van Froukje van der Ploeg, haar vierde, met de titel ‘Nachtvangst’. Froukje nam speciaal voor ons een gedicht op.</span></p><p><span></span></p><p><b><span>Film</span></b></p><p><span>Een nieuwe Netflix -sensatie waarvoor kosten noch moeite gespaard zijn: de zevendelige TV-serie ‘Hollywood’. Net na de Tweede Wereldoorlog. De geschiedenis in de Amerikaanse filmwereld wordt herschreven: nu krijgen ook zwarten en homoseksuelen hoofdrollen en wordt de machtige studio geleid dooreen vrouw. Hilarisch…</span></p><p><span></span></p><p><b><span>Cross-over</span></b></p><p><span>De Cross-over is dit keer een toonvoorbeeld van wat we ook wel Wereldmuziek noemen: met Noord-Afrikaanse treurzangen, blues uit Andalusië, Arabische gebedszang en dat alles vermengt met klassieke muziek, en ook nog eens voorzien van een jazzy <i>groove</i>.</span></p><p><span><span>De Franse klassiek geschoolde cellist Matthieu Saglio<span> </span>woont een groot deel van zijn leven in Valencia en heeft een rijk netwerk aan topmusici uit de wereldmuziek en de jazz die een bijdrage leverden aan zijn nieuwe CD: </span></span><span>El caminode los vientos.</span></p><p><span> </span></p><p><b><span>Festival Classical Encounters</span></b><span></span></p><p><span>Met online editie 2020</span></p><p><span>Met o.a. blokfluitist Erik Bosgraaf, Nexus Kwartet, en de jonge Britse pianist Kit Armstrong</span></p><p><span>Zondag 17 mei, 11.30-18.00 uur</span></p><p><a href="http://www.classicalencounters.nl/"><span><b>MEER INFORMATIE</b></span></a><span></span></p><p><span></span></p><p><b><span>Storioni Thuis</span></b></p><p><span>En iets dergelijks doet ook het Storioni Festival in Eindhoven. Een festival rond violist Wouter Vossen en zijn Storioni Trio.</span></p><p><span>Nog vandaag en morgen.</span></p><p><span><a href="https://storioni-festival.nl/"><b>MEER INFORMATIE</b></a></span></p><p><span></span></p><p><b><span>Podcast Mahlers Tiende en het ‘doodsakkoord</span></b></p><p><span>Zelfs kenners en commentatoren stelt het voor raadsels. Wat wilde Gustav Mahler uitdrukken met dat schrijnende negentonig akkoord uit het adagio van die onvoltooide Tiende Symfonie? Is het een statement waarin hij bruusk afstand neemt van de tonaliteit? Of moeten we het zien als een schreeuw van iemand die zo door het leven is getekend, dat ie het niet meer aan kan?</span></p><p><span><a href="http://www.nporadio4.nl/podcasts/supplement"><b>MEER INFORMATIE</b></a></span></p><p><span></span></p><p><span><br/></span></p>
Avondconcert/NTR Operalive

19:00 - 23:00

Avondconcert/NTR Operalive NTR

Presentatie: Hein van Eekert

In deze uitzending

Made in NL: in mei is het podium van het Avondconcert gereserveerd voor louter Nederlandse orkesten, ensembles, musici en componisten.

Luister van 8 tot en met 17 mei in het Avondconcert naar het "alternatieve" Mahler Festival, met iedere avond een symfonie van Gustav Mahler door een Nederlands orkest in live-opnames uit het archief van het Avondconcert en Radio 4.
Acteur Gijs Scholten van Aschat kruipt in de huid van Mahler en leest iedere avond een brief van Gustav aan zijn geliefde vrouw Alma. Leer de componist kennen als gekweld genie en vurig aanbidder van zijn Almschi in "Kussen van Gustav".
Verder is er elke avond een reisgids die de luisteraar meeneemt doorheen de wondere wereld van de muziek van Mahler. Uw gidsen zijn: Jan Willem de Vriend, Helena Rasker, Jurjen Hempel, Antony Hermus, Eveline Nikkels en Frits Zwart.

Noord Nederlands Orkest olv Antony Hermus

Gustav Mahler - Symfonie nr. 9

Opname van 14 december 2019, Oosterpoort, Groningen

Aansluitend: Mahler als operadirigent, deel II
Vrije Geluiden: Anton Reicha en Anthony Fiumara

23:00 - 00:00

Vrije Geluiden: Anton Reicha en Anthony Fiumara VPRO

Presentatie: Aad van Nieuwkerk

In deze uitzending

De tijdgenoten van Ludwig van Beethoven, dit jaar 250 jaar geleden geboren. Wie waren de componisten die in dezelfde tijd leefden, maar niet zo beroemd zijn geworden? Vandaag: Anton Reicha. En: Nederlandse componisten verdienen een extra schijnwerper, zeker in deze tijd. Anthony Fiumara startte een project in Tilburg, waar hij Stadscomponist is. Tracking Tilburg nu als online-versie, met solo-optredens op nu verlaten plekken.
Luidspreker Luidspreker
23:07   Geboren in 1770: Antonin Reicha
Geboren in 1770: Antonin Reicha
Luidspreker Luidspreker
23:24   Anthony Fiumara
Anthony Fiumara

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht