Overzicht van 28 maart 2020

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Musica Religiosa

09:00 - 10:00

Musica Religiosa EO

Presentatie: Elsbeth Gruteke

In deze uitzending

Iedere zaterdag wakker worden met klassieke muziek met een religieuze signatuur.
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Een toegankelijk, opgewekt en ontspannen lunchprogramma. Met inspirerende berichten, jong klassiek talent in de rubriek "Vrij Spel" en vooral: veel mooie en verrassende muziek, van stokoud tot gloednieuw.
NTR ZaterdagMatinee

14:00 - 17:30

NTR ZaterdagMatinee NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Als gevolg van de anti-corona-maatregelen is dit concert van de ZaterdagMatinee geannuleerd. In plaats daarvan presenteert Hans Haffmans hoogtepunten uit het archief, met onder meer een eerder optreden van Eric Whitacre als gastdirigent van het Groot Omroep Koor in 2017. Daarnaast een Matinee-opname van het Nationaal Jeugd Orkest olv Mark Wigglesworth uit 2003, met de Vijfde Symfonie van Ludwig van Beethoven én Gustav Mahler.
geannuleerd concert: Eric Whitacre returns at the Groot Omroepkoor

Groot Omroepkoor
Eric Whitacre, dirigent

Nicholas van Poucke, piano
Quirine Viersen, cello

Whitacre - Three flower songs
Britten - Five flower songs
Whitacre - The sacred veil (opdrachtwerk Los Angeles Master Chorale, Grant Gershon, Monash University/Academy of Performing Arts en NTR ZaterdagMatinee - Nederlandse première)

Kijk voor meer informatie bij 'evenementen'

<p>Groot Omroepkoor<br/>Eric Whitacre, dirigent</p><p>Nicholas van Poucke, piano<br/>Quirine Viersen, cello</p><p>Whitacre - Three flower songs<br/>Britten - Five flower songs<br/>Whitacre - The sacred veil (opdrachtwerk Los Angeles Master Chorale, Grant Gershon, Monash University/Academy of Performing Arts en NTR ZaterdagMatinee - Nederlandse première)<br/></p><p><span style="color: #525252;">Kijk voor meer informatie bij 'evenementen'</span></p>
Podium op Zaterdag

17:30 - 19:00

Podium op Zaterdag NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Podium op Zaterdag, de weekendeditie van Podium. Met de nieuwste releases en tips voor poëzie, film en concerten. Daarnaast speciale aandacht voor crossover.
Presentatie: Wouter Pleijsier
Redactieadres: podium@ntr.nl
Vandaag in Podium op Zaterdag

Tips voor ‘Thuis op de Buis'

Geen concerttips zoals je van ons gewend bent, wel filmtips voor thuis op de buis.

‘Tussen 10 en 12’ van Peter Hoogendoorn

Een latertje vanavond, deze gezamenlijke dramaproductie van Nederland/België/Frankrijk uit 2014. ‘Tussen 10 en 12’ van Peter Hoogendoorn. Met o.a. Ko Zandvliet, Elise van 't Laar, Nasrdin Dchar en Cynthia Abma.

Over een gezin dat slecht nieuws moet zien te verwerken, terwijl om hen heen het alledaagse leven vol trivialiteiten gewoon doorgaat.  Er is over geschreven: ‘Peter Hoogendoorn verheft in dit deels autobiografische drama met tragikomische ondertoon stilte en leegte tot kunst’. En ‘Het acteerwerk is over de hele linie sterk, maar vooral Elise van 't Laar en Raymond Thiry weten met slechts hun mimiek en lichaamshouding de kijker moeiteloos te boeien’ aldus de VPRO Gids. ‘Tusssen 10 en 12’ kreeg de film prijs van de Nederlandse filmkritiek op het Nederlands Film Festival 2014. Om tien over Twaalf op Ned 2.

Nieuwe aanbieders kwaliteitsfilms

Netflix dat kenden we al. En ook bieden verschillende providers ook films aan. Maar er is ook een aantal initiatieven van filmliefhebbers en de filmbranche zelf.

Veelal voor een tientje per maand kun je abonneren op arthouse films, films die normaal gesproken in filmhuizen zijn te zien. Pathé het filmconcern voor de grote publieksfilms biedt ‘Film Thuis’ aan. Voor 6 euro huur je een film, voor pakweg het dubbele koop je die. Voor arthouse film zijn er: Cinemember, voor 10 euro per maand kun je onbeperkt kiezen uit 700 films. En Picl lis samenwerking tussen de Nederlandse filmhuizen en de Stichting Nederlandse Filmpromotie. Bij Picl kijk je voor een bedrag tussen de 5 en 9 euro per film. Betaal per film en krijg 48 uur toegang. Geniet van de beste selectie, zonder ergens aan vast te zitten. Check ook Cinetree en Vitamine Cineville.

Vanavond op het Vlaamse Canvas het sociaal drama Daens

Het historische epos naar het biografische boek 'Pieter Daens of hoe in de negentiende eeuw de arbeiders van Aalst vochten tege narmoede en onrecht' van Louis-Paul Boon uit 1971. Jan Decleir speelt de geëngageerde priester Daens, die zijn strijd tegen kinderarbeid en andere maatschappelijke wantoestanden begint vanaf de kansel en later voortzet als politicus. Met de acteurs Jan Decleir, Johan Leysen en Linda van Dyck. Stijn Coninx verfilmde de geschiedenis meeslepend. Daens was een groot succes in België en verdiende zelfs een Oscarnominatie.

Vanavond deze  lange bioscoopfilm om 21.55 op Canvas

<p><b>Tips voor ‘Thuis op de Buis'</b></p><p>Geen concerttips zoals je van ons gewend bent, wel filmtips voor thuis op de buis.</p><p><span style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);float: none;"><b>‘Tussen 10 en 12’ van Peter Hoogendoorn</b></span><br/></p><p><b></b></p><p>Een latertje vanavond, deze gezamenlijke dramaproductie van Nederland/België/Frankrijk uit 2014.<span> </span>‘Tussen 10 en 12’ van Peter Hoogendoorn. Met o.a. Ko Zandvliet, Elise van 't Laar, Nasrdin Dchar en Cynthia Abma.</p><p>Over een gezin dat slecht nieuws moet zien te verwerken, terwijl om hen heen het alledaagse leven vol trivialiteiten gewoon doorgaat. <span> </span>Er is over geschreven: ‘Peter Hoogendoorn verheft in dit deels autobiografische drama met tragikomische ondertoon stilte en leegte tot kunst’. En ‘Het acteerwerk is over de hele linie sterk, maar vooral Elise van 't Laar en Raymond Thiry weten met slechts hun mimiek en lichaamshouding de kijker moeiteloos te boeien’ aldus de VPRO Gids. ‘Tusssen 10 en 12’ kreeg de film prijs van de Nederlandse filmkritiek op het Nederlands Film Festival 2014. Om t<span>ien over Twaalf op Ned 2.</span></p><p><b>Nieuwe aanbieders kwaliteitsfilms</b></p><p><b></b></p><p>Netflix dat kenden we al. En ook bieden verschillende<span> </span>providers ook films aan. Maar er is ook een aantal initiatieven van filmliefhebbers en de filmbranche zelf.</p><p>Veelal voor een tientje per maand kun je abonneren op arthouse films, films die normaal gesproken in filmhuizen zijn te zien. Pathé het filmconcern voor de grote publieksfilms biedt ‘Film Thuis’ aan. Voor 6 euro huur je een film, voor pakweg het dubbele koop je die. Voor arthouse film zijn er: Cinemember, voor 10 euro per maand kun je onbeperkt kiezen uit 700 films. En Picl lis samenwerking tussen de Nederlandse filmhuizen en de Stichting Nederlandse Filmpromotie. Bij Picl kijk je voor een bedrag tussen de 5 en 9 euro per film. Betaal per film en krijg 48 uur toegang. Geniet van de beste selectie, zonder ergens aan vast te zitten. Check ook Cinetree en Vitamine Cineville.</p><p><b>Vanavond op het Vlaamse Canvas het sociaal drama Daens</b><br/></p><p>Het historische epos naar het biografische boek 'Pieter Daens of hoe in de negentiende eeuw de arbeiders van Aalst vochten tege narmoede en onrecht' van Louis-Paul Boon uit 1971. Jan Decleir speelt de geëngageerde priester Daens, die zijn strijd tegen kinderarbeid en andere maatschappelijke wantoestanden begint vanaf de kansel en later voortzet als politicus. Met de acteurs <span>Jan Decleir, Johan Leysen en Linda van Dyck. Stijn Coninx verfilmde de geschiedenis meeslepend. Daens was een groot succes in België en verdiende zelfs een Oscarnominatie.</span></p><p>Vanavond deze<span>  </span>lange bioscoopfilm om 21.55 op Canvas</p>
NTR Opera Live

19:00 - 23:00

NTR Opera Live NTR

Presentatie: Hein van Eekert

In deze uitzending

Complete opera's uit de grote (inter)nationale operahuizen, waar mogelijk rechtstreeks. Wegens de maatregelen rond het coronavirus heeft de Met ons een opname van een aantal jaren geleden gestuurd. Vanavond: Werther.
Massenet - Werther

Sophie, Charlottes zus                        Lisette Oropesa, sopraan

Charlotte,20 jaar oud                         Sophie Koch,mezzo-sopraan

Werther, een jonge dichter                  Jonas Kaufmann, tenor

Albert, verloofde van Charlotte            David Bizic, bariton

Le Baillif, Charlottes vader                  Jonathan Summers, bas

Schmidt                                            Tony Stevenson, tenor

Johann                                              Philip Cokorinos, bariton

Brühlmann                                        Christopher Job, tenor

Käthchen, Brühlmann's verloofde        Maya Lahyani, mezzo

Hans                                                 Richard Hausman

Karl                                                  Seth Ewing-Crystal

Fritz                                                 Daniel Katzman

Max                                                 Thomas White

Gretel                                              Helena Abbott

Clara                                                Kiki Porter

Metropolitan Opera Kinderkoor o.l.v. Anthony Piccolo

Metropolitan Opera Orchestra o.l.v. Alain Antinoglu


Opname uit 2014

Na afloop meer Franse opera.

<p>Sophie, Charlottes zus                        Lisette Oropesa, sopraan </p><p>Charlotte,20 jaar oud                         Sophie Koch,mezzo-sopraan</p><p>Werther, een jonge dichter                  Jonas Kaufmann, tenor</p><p>Albert, verloofde van Charlotte            David Bizic, bariton</p><p>Le Baillif, Charlottes vader                  Jonathan Summers, bas</p><p>Schmidt                                            Tony Stevenson, tenor</p><p>Johann                                              Philip Cokorinos, bariton</p><p>Brühlmann                                        Christopher Job, tenor</p><p>Käthchen, Brühlmann's verloofde        Maya Lahyani, mezzo</p><p>Hans                                                 Richard Hausman</p><p>Karl                                                  Seth Ewing-Crystal</p><p>Fritz                                                 Daniel Katzman</p><p>Max                                                 Thomas White</p><p>Gretel                                              Helena Abbott</p><p>Clara                                                Kiki Porter</p><p>Metropolitan Opera Kinderkoor o.l.v. Anthony Piccolo</p><p>Metropolitan Opera Orchestra o.l.v. Alain Antinoglu</p><p><br/></p><p>Opname uit 2014</p><p>Na afloop meer Franse opera.</p>
Vrije Geluiden: Marcel Worms

23:03 - 00:00

Vrije Geluiden: Marcel Worms VPRO

Presentatie: Aad van Nieuwkerk

In deze uitzending

Pianist Marcel Worms had nog nooit een online streaming concert gegeven, maar vorig weekend besloot hij: nu is het de tijd om dat te gaan doen. Met behulp van zijn dochter regelde hij de benodigde spullen en zo gaf hij op verschillende momenten per dag live concerten die via het Internet te volgen waren. Ook dit weekend staat Bach weer op het programma. En vanavond licht hij toe hoe of wat.

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht