Overzicht van 27 februari 2020

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31   Kettingreactie
Franz Lehar Die lustige Witwe: Akte III - duet "Lippen schweigen" Marjon Lambriks [sopraan] & Jacques de Faber [tenor] & Limburgs Symfonie...
Kettingreactie: Lehar - Die lustige Witwe ; Akte III - duet, "Lippen schweigen"
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Carine Lacor

In deze uitzending

Een toegankelijk, opgewekt en ontspannen lunchprogramma. Met inspirerende berichten, aandacht voor jong klassiek talent en vooral: veel mooie en verrassende muziek, van stokoud tot gloednieuw.
Luidspreker Luidspreker
12:17   Lekkere Track: Johan Halvorsen - Scènes uit Noorse sprookjes deel II "De prinses komt aanrijden op de beer"
Het is vandaag de internationale dag van de ijsbeer, vooral om aandacht te vragen voor het leefgebied... Wie weet lukt het ons de...
Johan Halvorsen - Suite voor orkest "Scènes uit Noorse sprookjes" - deel II "De prinses komt aanrijd
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

In deze uitzending

Muziek bij jouw middag. Luister maandag tot en met vrijdag naar dé muziek die de middag kleurt.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Thomas van Vliet

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Thomas van Vliet.
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

INSOMNIO olv Ulrich Pöhl
Laura Sandee, piano
Stefanie Liedtke, blokfluit

Seung-Won Oh - Vanapriya, Beloved Forest (wereldpremière)
Jukka Tiensuu - Appo
Jonathan Harvey - Bird Concerto with Pianosong

Rechtstreeks vanuit het Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Vogelzang: het ongrijpbaarste lied van de natuur is al eeuwenlang een bron van inspiratie voor musici. Het Utrechtse ensemble INSOMNIO speelt een ‘vogelprogramma’ met louter 21e-eeuwse muziek. De Engelsman Jonthan Harvey schreef met zijn Bird Concerto with Pianosong (2001) een eerbetoon aan Olivier Messiaen, de componist in wiens oeuvre vogels alomtegenwoordig zijn. Hij gebruikte in zijn stuk opnames van veertig Californische zangvogels. In het blokfluitconcert Appo (2017) van Jukka Tiensuu komt de Finse natuur spetterend tot leven. En er is de wereldpremière van Vanapriya, Beloved Forest van de Koreaanse Seung-Won Oh, wier werk door de Volkskrant ‘verfijnd’ en ‘opwindend’ is genoemd.
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

AVROTROS - Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.
Het gesprek - Anaïs López

Andrea van Pol spreekt fotograaf Anaïs López. Har tentoonstelling De Migrant is nu te zien in het Nederlands Fotomuseum.

Met fotografie, audio, video en tekst neemt Anaïs López je mee op een unieke reis, waarin de Javaanse Myna, een zwart vogeltje, de hoofdrol speelt. In De Migrant vertelt Anaïs López het roerige levensverhaal van Myna. De vogel komt oorspronkelijk uit Java (Indonesië) en wordt naar Singapore gebracht als gewild exotisch pronkdier. Vandaag de dag wordt de Javaanse Myna in Singapore verguisd, verbannen en zelfs vermoord.

De Migrant is het opmerkelijke levensverhaal van een vogel, waarin grotere thema’s als de moeizame relatie tussen mens en dier, de gevolgen van snelle stedelijke ontwikkeling en de positie van de ongewenste vreemdeling samenkomen.

De tentoonstelling is het sluitstuk van het transmediale project The Migrant, dat Anaïs López samen met producent Prospektor ontwikkelde. Het bestaat uit een webserie, een boek, een radio documentaire en een live vertelling.
Beeld: Anaïs Lopez

<p>Andrea van Pol spreekt fotograaf Anaïs López. Har tentoonstelling De Migrant is nu te zien in het Nederlands Fotomuseum.<br/><br/>Met fotografie, audio, video en tekst neemt Anaïs López je mee op een unieke reis, waarin de Javaanse Myna, een zwart vogeltje, de hoofdrol speelt. In De Migrant vertelt Anaïs López het roerige levensverhaal van Myna. De vogel komt oorspronkelijk uit Java (Indonesië) en wordt naar Singapore gebracht als gewild exotisch pronkdier. Vandaag de dag wordt de Javaanse Myna in Singapore verguisd, verbannen en zelfs vermoord.<br/><br/>De Migrant is het opmerkelijke levensverhaal van een vogel, waarin grotere thema’s als de moeizame relatie tussen mens en dier, de gevolgen van snelle stedelijke ontwikkeling en de positie van de ongewenste vreemdeling samenkomen.<br/><br/>De tentoonstelling is het sluitstuk van het transmediale project The Migrant, dat Anaïs López samen met producent Prospektor ontwikkelde. Het bestaat uit een webserie, een boek, een radio documentaire en een live vertelling. <br/><i>Beeld: Anaïs Lopez</i></p>
Opium Uitgelicht

In Opium Uitgelicht blikken we iedere avond vooruit op wat er komend weekend op NPO Radio 4 te horen zal zijn. 

<p>In Opium Uitgelicht blikken we iedere avond vooruit op wat er komend weekend op NPO Radio 4 te horen zal zijn. <br/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:46   Het nachtkastje van Christine Otten
In Het Nachtkastje vertellen schrijvers over hun literaire voorkeuren, inspiratie en guilty pleasures aan de hand van boeken die naast hun...
Het nachtkastje van Christine Otten - Dag 4
Luidspreker Luidspreker
23:00   Opium was erbij! Boek: De kolibrie van Sandro Veronesi
Redacteur Gijs van Maanen las de nieuwe roman van Sandro Veronesi: De kolibrie, vertaald door Welmoet Hillen. Al sinds zijn jeugd wordt...
Opium was erbij! Boek: De kolibrie van Sandro Veronesi

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht