Overzicht van 26 januari 2020

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Tussen hemel en aarde

09:00 - 10:00

Tussen hemel en aarde KRO-NCRV

Presentatie: Wilfred Kemp

In deze uitzending

Tussen Hemel en Aarde is een programma met klassieke, vaak religieuze muziek voor het ultieme zondagochtendgevoel. Met muziek uit verschillende stijlperioden; van gregoriaans tot muziek van Pärt en van Bach en Brahms tot Taverner en Ten Holt.
Presentatie: Wilfred Kemp.
Spiegelzaal

10:00 - 11:00

Spiegelzaal AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

AVROTROS - Een actueel, informatief muziekprogramma met korte live optredens tussen 10.00-10.50 uur. Spiegelzaal is het voorprogramma van Het Zondagochtend Concert.

*  Ned. Studenten Kamerkoor
*  Louise Wehr [viool] & Natsumi Ohno [piano]
*  ROctet
Het Zondagochtend Concert

11:00 - 12:15

Het Zondagochtend Concert AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Marinierskapel der Koninklijke Marine
Arjan Tien, dirigent
Olivier Patey, klarinet
Jan Bouman, operator pianola

*  R. Glière - Plechtige Ouverture voor de 20e verjaardag van de Oktober-revolutie
*  N. Rimsky-Korsakov - Concertino voor klarinet en blaasorkest
*  S. Prokofjev - Mars, op. 99
*  J. Adams - Short ride in a fast machine
*  G. Gershwin - Rhapsody in blue (pianorol met Gershwin zélf)
*  A. Copland - El Salon Mexico
*  D. Sjostakovitsj - Mars van de Soviet Militia, op. 139
Marinierskapel

Onder de noemer Rimsky & Co Originals bracht de Marinierskapel der Koninklijke Marine onlangs een bijzonder album uit. Met solisten van het Concertgebouworkest koos het werken uit Amerika en Rusland. Militair getint, feestelijk en energiek. ‘Een afwisselend spetterend, fonkelend, bruisend en majestueus musiceren dat zijn weerga niet kent’, schreef Opus Klassiek. Vandaag hoort u een aantal van die stukken live. Bart Claessens, eerste trombonist van het Koninklijk Concertgebouworkest, soleert in Rimski-Korsakovs Concert in Bes.

Van Rusland naar Amerika

De Marinierskapel der Koninklijke Marine viert in 2020 zijn 75-jarig bestaan. Deze ochtend brengt het Amerikaanse en Russische fanfares, marsen en ander blaasspektakel. Arjan Tien leidt Prokofjevs Mars in Bes, geschreven voor de fanfare van het Sovjet-leger. Allerhande spetterende Mexicaanse invloeden bepalen Coplands enerverende El Salón México. Glière componeerde zijn Plechtige ouverture bij het twintigjarig jubileum van de Oktoberrevolutie.

Gershwin soleert
Gershwin soleert? Ja, inderdaad! In 1925 nam hij de solopartij van Rhapsody in Blue op, op een pianorol. Deze originele rol komt naar Amsterdam voor het concert met de Marinierskapel. Jan Bouman bedient de pianola in Rhapsody in Blue, Gershwins ode aan het moderne, vrije Amerikaanse leven. Jazzy en wereldwijs.

<p>Onder de noemer Rimsky &amp; Co Originals bracht de Marinierskapel der Koninklijke Marine onlangs een bijzonder album uit. Met solisten van het Concertgebouworkest koos het werken uit Amerika en Rusland. Militair getint, feestelijk en energiek. ‘Een afwisselend spetterend, fonkelend, bruisend en majestueus musiceren dat zijn weerga niet kent’, schreef Opus Klassiek. Vandaag hoort u een aantal van die stukken live. Bart Claessens, eerste trombonist van het Koninklijk Concertgebouworkest, soleert in Rimski-Korsakovs Concert in Bes.<br/><b><br/>Van Rusland naar Amerika</b><br/>De Marinierskapel der Koninklijke Marine viert in 2020 zijn 75-jarig bestaan. Deze ochtend brengt het Amerikaanse en Russische fanfares, marsen en ander blaasspektakel. Arjan Tien leidt Prokofjevs Mars in Bes, geschreven voor de fanfare van het Sovjet-leger. Allerhande spetterende Mexicaanse invloeden bepalen Coplands enerverende El Salón México. Glière componeerde zijn Plechtige ouverture bij het twintigjarig jubileum van de Oktoberrevolutie.<br/><br/><b>Gershwin soleert</b><br/>Gershwin soleert? Ja, inderdaad! In 1925 nam hij de solopartij van Rhapsody in Blue op, op een pianorol. Deze originele rol komt naar Amsterdam voor het concert met de Marinierskapel. Jan Bouman bedient de pianola in Rhapsody in Blue, Gershwins ode aan het moderne, vrije Amerikaanse leven. Jazzy en wereldwijs.<br/></p>
De Muziekfabriek

12:15 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Een prettige brug tussen zondagochtend- en zondagmiddagconcert. Rechtstreeks vanuit de artiestenfoyer van het Concertgebouw in Amsterdam, met elke week om 13.00 uur 'de Mis-verkiezing'.
Diskotabel

16:30 - 18:00

Diskotabel NTR

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Diskotabel special 'In Stukken' over Beethovens late strijkkwartetten. Met violisten Maria-Paula Majoor en Daniel Rowland en cellist Joachim Eijlander ontraadselen we deze geniale muziek.
Sander Speelt

18:00 - 20:00

Sander Speelt AVROTROS

Presentatie: Sander Zwiep

In deze uitzending

Je weekend is bijna voorbij… maar met Sander blijf je nog even in weekendsferen. Twee uur lang de mooiste muziek uit alle tijden en windstreken. Plus: veel plek voor jouw tips en verzoekjes. Let op: Sander appen verhoogt het risico op het winnen van een cd.
Luidspreker Luidspreker
19:02   Kringloopkraker #56: Fauré - Elegie voor cello en piano, op.24 in c kl.t.
De duurzaamste rubriek van NPO Radio 4: leuke vondsten uit de cd-bakken van 's lands kringloopwinkels.
Kringloopkraker #56: Fauré - Elegie voor cello en piano, op.24 in c kl.t.
Prijsvraag!

Wat is je favoriete filmmuziek? Laat het weten en maak kans op 2 bioscoopbonnen en een zak magnetronpopcorn!


Gebruik de NPO Radio 4-app of mail: sanderspeelt@avrotros.nl

<p><b>Wat is je favoriete filmmuziek? Laat het weten en maak kans op 2 bioscoopbonnen en een zak magnetronpopcorn!</b></p><p><br/></p><p>Gebruik de NPO Radio 4-app of mail: sanderspeelt@avrotros.nl</p>
Avondconcert

20:00 - 23:00

Avondconcert NTR

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Artemis Quartett:
Vineta Sareika, viool
Suyoen Kim, viool
Gregor Sigl, altviool
Harriet Krijgh cello
Ragazze Kwartet (Van Bree)
Jerusalem Quartet (Van Bree)
Dudok Kwartet (Van Bree)

Openingsconcert Strijkkwartet Biënnale 2020

Johannes Bernardus van Bree – Allegro voor 4 strijkkwartetten in d kl.t.
Béla Bartók - Strijkkwartet nr. 6
Franz Schubert – Strijkkwartet nr. 15 in G D887

Opname van 25 januari 2020, Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

De Strijkkwartet Biënnale vindt plaats van 25 januari tot 1 februari in Amsterdam. De tweede editie omvat meer dan vijftig concerten, lezingen, ronde-tafelgesprekken en masterclasses. Acht dagen lang onderzoekt het festival in het Muziekgebouw aan ’t IJ de vraag: wat is het strijkkwartet anno 2020? En het gaat op ontdekkingstocht langs traditie én experiment; naar het vertrouwde en het onbekende.
Vanavond het openingsconcert door het Artemis Quartett, dat in 2019 zijn dertigjarige bestaan vierde en een nieuwe cellist kreeg: Harriet Krijgh.
Vrije Geluiden: méér strijkkwartetten!

23:05 - 23:58

Vrije Geluiden: méér strijkkwartetten! VPRO

Presentatie: Aad van Nieuwkerk

In deze uitzending

Het hele weekend lekker veel strijkkwartetten in de klassieke late night show voor je weekend: de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam is weer begonnen!
Luidspreker Luidspreker
23:18   Yasmin Hilberdink en Robin de Bruijn van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam
Yasmin Hilberdink en Robin de Bruijn van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht