Overzicht van 17 december 2019

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:32   Kettingreactie
Arvo Pärt Kerstmis wiegenlied
Part - Kerstmis wiegenlied
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

In deze uitzending

Muziek bij jouw middag. Luister maandag tot en met vrijdag naar dé muziek die de middag kleurt.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

A
Takacs Quartet

Joseph Haydn - Strijkkwartet op. 33 nr. 3
Béla Bartók - Strijkkwartet nr. 2
Felix Mendelssohn-Bartholdy - Strijkkwartet op. 13

Opname van 15 november 2019, Muziekgebouw Eindhoven

Het Takács Kwartet heeft een ‘verbluffende samenklank’, schreef The Guardian onlangs over een concert van het Hongaarse ensemble, dat al meer dan veertig jaar actief is, in verschillende bezettingen. Volgens velen heeft het Takács Kwartet met zijn opname van de strijkkwartetten van Béla Bartók een nieuwe standaard gezet. Vanavond klinkt het tweede kwartet, een van de meest toegankelijke die de Hongaarse componist schreef. Het wordt gecombineerd met werken van Haydn en Mendelssohn.

B
Orchestre de France olv Alain Altinoglu
Katia en Marielle Labèque, piano

Max Bruch - Concert voor 2 piano's op. 88a
Georges Bizet - L'Arlésienne, suite nr. 2

Opname van 27 maart 2019, Musikverein, Wenen
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

AVROTROS - Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.
Het gesprek - Raoul Heertje

Cabaretier Raoul Heertje en documentairemaker Frans Bromet: het lijkt een onwaarschijnlijke combinatie, maar het duo heeft in Israël de nieuwe reis- en documentaireserie Het Israël van Heertje en Bromet gemaakt. Hoe staat het controversiële land er nu voor?

Haat-liefdeverhouding
De Joodse Raoul Heertje heeft al jarenlang een haat-liefdeverhouding met Israël. Al sinds zijn jeugd is hij actief lid van een socialistisch-zionistische jeugdbeweging, en Heertje verhuisde in 1982 zelfs naar Israël om zijn idealen nog meer na te streven. In eerste instantie geniet hij met volle teugen, maar door de Libanon-oorlog en de steeds extremere standpunten van politici besluit hij in 1985 terug te keren naar Nederland.

Afkeer van het beleid
Eenmaal terug in Nederland ontmoet Heertje filmmaker Bromet, en hij mag stage lopen bij de veelgeprezen filmer. De twee raken bevriend en Heertje komt er achter dat Bromet een Joodse vader heeft. Ze voeren veel gesprekken over het land aan de uiterste oostzijde van Europa, waar nog altijd genoeg gebeurt. Heertje vindt het tijd om de pijnlijke confrontatie met zijn mislukte droom niet langer uit de weg te gaan. Bromet gaat mee, want hij deelt Heertjes afkeer van het beleid van Israël.

De achtdelige documentaireserie is vanaf zondag 22 december wekelijks rond 20.15 uur te zien op NPO 2.
Foto: Roeltje van de Sande Bakhuyzen

<p>Cabaretier Raoul Heertje en documentairemaker Frans Bromet: het lijkt een onwaarschijnlijke combinatie, maar het duo heeft in Israël de nieuwe reis- en documentaireserie Het Israël van Heertje en Bromet gemaakt. Hoe staat het controversiële land er nu voor?<br/><br/><b>Haat-liefdeverhouding</b><br/>De Joodse Raoul Heertje heeft al jarenlang een haat-liefdeverhouding met Israël. Al sinds zijn jeugd is hij actief lid van een socialistisch-zionistische jeugdbeweging, en Heertje verhuisde in 1982 zelfs naar Israël om zijn idealen nog meer na te streven. In eerste instantie geniet hij met volle teugen, maar door de Libanon-oorlog en de steeds extremere standpunten van politici besluit hij in 1985 terug te keren naar Nederland.<br/><br/><b>Afkeer van het beleid</b><br/>Eenmaal terug in Nederland ontmoet Heertje filmmaker Bromet, en hij mag stage lopen bij de veelgeprezen filmer. De twee raken bevriend en Heertje komt er achter dat Bromet een Joodse vader heeft. Ze voeren veel gesprekken over het land aan de uiterste oostzijde van Europa, waar nog altijd genoeg gebeurt. Heertje vindt het tijd om de pijnlijke confrontatie met zijn mislukte droom niet langer uit de weg te gaan. Bromet gaat mee, want hij deelt Heertjes afkeer van het beleid van Israël.<br/><br/>De achtdelige documentaireserie is vanaf zondag 22 december wekelijks rond 20.15 uur te zien op NPO 2.<br/><i>Foto: Roeltje van de Sande Bakhuyzen</i></p>
Luidspreker Luidspreker
23:06   Opium was erbij! Film La Belle Époque
redacteur Charles Arntz zag de film La Belle Époque. Het leven van zestiger Victor raakt ontregeld wanneer zakenman Antoine hem kennis...
Opium was erbij! Film: La Belle Époque
Luidspreker Luidspreker
23:47   Het nachtkastje van Jibbe Willems
In Het Nachtkastje vertellen schrijvers over hun literaire voorkeuren, inspiratie en guilty pleasures aan de hand van boeken die naast hun...
Het nachtkastje van Jibbe Willems
Luidspreker Luidspreker
23:16   Opium Backstage - pianoduo Amacord
De Servische pianiste Ivana Alkovic en de Nederlandse pianist Maarten den Hengst vormen samen pianoduo Amacord. In januari verschijnt hun...
Pianoduo Amacord - dinsdag

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht