60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Overzicht van 15 december 2019

De Nacht

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Tussen hemel en aarde

09:00 - 10:00

Tussen hemel en aarde KRO-NCRV

Presentatie: Wilfred Kemp

In deze uitzending

Tussen Hemel en Aarde is een programma met klassieke, vaak religieuze muziek voor het ultieme zondagochtendgevoel. Met muziek uit verschillende stijlperioden; van gregoriaans tot muziek van Pärt en van Bach en Brahms tot Taverner en Ten Holt. Presentatie: Wilfred Kemp.
Spiegelzaal

10:00 - 11:00

Spiegelzaal AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

AVROTROS - Een actueel, informatief muziekprogramma met korte live optredens tussen 10.00-10.50 uur. Spiegelzaal is het voorprogramma van Het Zondagochtend Concert. *  Música Temprana *  Don Kozakkenkoor Rusland
Het Zondagochtend Concert

11:00 - 12:15

Het Zondagochtend Concert AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

FAMILIECONCERT: Nordwestdeutsche Philharmonie Christian Baldini, dirigent Chris Peters, acteur Jade Robin, actrice * P.I. Tsjaikovski - De Notenkraker
Kerstig familieconcert
Kerstig familieconcert
De Muziekfabriek

12:15 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Een prettige brug tussen zondagochtend- en zondagmiddagconcert. Rechtstreeks vanuit de artiestenfoyer van het Concertgebouw in Amsterdam, met elke week om 13.00 uur 'de Mis-verkiezing'.
Het Zondagmiddagconcert

14:00 - 16:30

Het Zondagmiddagconcert AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

in memoriam Mariss Jansons Op 1 december overleed Mariss Jansons. Van 2004 tot en met seizoen 2014/2015 was hij de zesde chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. In dit programma een terugblik op deze periode met hoogtepunten uit de honderden concerten die hij bij het orkest dirigeerde. Ook gesprekken met artistiek directeur van het orkest Joel Fried, violiste Henriëtte Luytjes en muziekjournalist Thiemo Wind.
Diskotabel

16:30 - 18:00

Diskotabel NTR

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

In Diskotabel een voorschot op het Beethovenjaar 2020. Lex Bohlmeijer haalt samen met musicoloog Saskia Törnqvist en historicus Luc Panhuysen Beethoven even van zijn sokkel en brengt hem voor even terug naar zijn eigen tijd.
Sander Speelt

18:00 - 20:00

Sander Speelt AVROTROS

Presentatie:

In deze uitzending

Je weekend is bijna voorbij… maar met Sander blijf je nog even in weekendsferen. Twee uur lang de mooiste muziek uit alle tijden en windstreken. Plus: veel plek voor jouw tips en verzoekjes. Let op: Sander appen verhoogt het risico op het winnen van een cd.
Prijsvraag!
Luidspreker Luidspreker
KringloopKraker #50: John Rutter- Star Carol
De duurzaamste rubriek van NPO Radio 4: leuke vondsten uit de cd-bakken van 's lands kringloopwinkels.
Avondconcert

20:00 - 23:00

Avondconcert NTR

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

A
Radio Filharmonisch Orkest olv Frans-Aert Burghgraef

Hans Kox - Symfonie nr. 6 voor gemengd koor en orkest (wereldpremière)
Louis Victor Saar - From the Mountain Kingdom of The Great North-West (Europese première)

Opname van 21 juni 2019, Muziekcentrum van de Omroep, Hilversum
Hans Kox componeerde meer dan 200 stukken. Waaronder 6 symfonieën, meer dan 10 concerten voor solist en orkest, cantates en 3 opera’s. Hans Kox overleed in februari van dit jaar op 88-jarige leeftijd. De componist heeft deze première van zijn Zesde Symfonie -door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor- helaas niet meer mee mogen maken.

B
De Holland-Amerika Lijn (opnamen uit het NTR-archief)
Met Nederlandse muziek waar de meesten waarschijnlijk zelden of nooit van hebben gehoord: Louis Victor Saar, Bernardus Boekelman, Bernard Wagenaar en Dirk Foch. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want deze componisten emigreerden zo rond begin van de 20ste eeuw naar de Verenigde Staten en hadden daar opmerkelijk veel succes. Maar uit het oog uit het hart, in Nederland raakten zij -ondanks de internationale kwaliteit van hun muziek- volledig buiten beeld. Programmamaker Robert Nasveld reisde naar New York en Washington op zoek naar hun nagelaten muziek en programmeerde bijna 20 jaar geleden hun kamermuziek onder de naam Holland-Amerika Lijn als concertserie in Nieuwe Veste in Breda. Nasveld zal in de uitzending vertellen over zijn speurtochten.
Orgella Kwartet
Bernard Boekelman - Polonaise de Concert
Jacobien Rozemond (viool)
Frank Peters (piano)
Bernard Boekelman - Romance en Elegie
Elisabeth Perry (viool)
Michelle Maris (piano)
Bernard Wagenaar - Sonate ‘To my dear master Mr. Gerard Veerman’

Opname januari 2000, Nieuwe Veste, Breda
Lydia Forbes (viool)
Elisabeth Small (altviool)
John Addison (cello)
Frank Peters (piano)
Louis Victor Saar - Kwartet op. 39 voor viool, altviool, cello & piano

Opname van 3 maart 2000 Nieuwe Veste, Breda

Correcties

Er is in de uitzending gezegd dat dit het laatste stuk van Hans Kox is. De 6e Symfonie is het laatste grote werk van de componist. Na voltooïng schreeft hij nog drie werken waaronder een strijkkwartet.
Na overleg met Judith Kox en Stichting Hans Kox plaatsen wij de volgende toevoeging op de voorbespreking van de 6e Symfonie: 'Mijn vader is zijn leven lang op zoek geweest naar Wat is dan de mens? Waar is de mensheid naar onderweg? Waarom “slaat men elkaar nog steeds, en vooral, telkens weer, de koppen in”. Zijn teksten heef hij gezocht, om aan te geven dat het de mensheid aan liefde ontbreekt en zich gedraagt "als van god verlaten". Tijdens het schrijven van zijn 6e symfonie was mijn vader niet bezig met zijn eigen dood. In die tijd woonden mijn vader en Heleen samen aan de Wagenweg, en was er niets aan de horizon dat er op wees dat zij op korte termijn zouden overlijden.
Dus niet mijn vader die bezig is met zijn eigen dood. Hij zal zichzelf nooit ergens in voorop stellen. Daarvoor was hij een veel te reëel mens waar het aankomt op de sterfelijkheid van ieder zelf. Dat is nou eenmaal onderdeel van ons leven. Wel was hij erg benieuwd naar wat er was. Zoals hij geschreven heeft in zijn voorwoord voor de 6e symfonie geloofde hij dat alles een oneindig diepere betekenis had.
In heel veel van mijn vaders werken staat dit grotere thema over de mensheid centraal. Als oorlogskind die de evacuatie van de slag om Arnhem heeft meegemaakt, is dit ook niet verwonderlijk.'

Vrije Geluiden

23:05 - 23:57

Vrije Geluiden: Maya Fridman, Corrie van Binsbergen VPRO

Presentatie: Aad van Nieuwkerk

In deze uitzending

De nieuwe CD 'Reid' van celliste Maya Fridman, Bernstein door Ferschtman, en een tip voor een bijzondere voorstelling van gitariste Corrie van Binsbergen met auteur/zanger/muzikant Auke Hulst: Een Groter Gebeuren, naar het apocalyptische verhaal van Belcampo.

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht