Overzicht van 30 november 2019

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Musica Religiosa

09:00 - 10:00

Musica Religiosa EO

Presentatie: Elsbeth Gruteke

In deze uitzending

Iedere zaterdag wakker worden met klassieke muziek met een religieuze signatuur.
Een goedemorgen met..Kiene Brillenburg Wurth

10:04 - 12:00

Een goedemorgen met..Kiene Brillenburg Wurth AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Op zaterdag 30 november wordt Een goedemorgen met... gepresenteerd door Kiene Brillenburg Wurth, hoogleraar literatuur.
Kiene Brillenburg Wurth

Kiene Brillenburg Wurth in 1966 geboren in Den Haag, groeit op in het Brabantse Son en Breugel, waar ze op school steeds wegdroomt en veel piano speelt. Ze gaat dan Engelse Taal en Letterkunde in Groningen studeren en reist wanneer ze kan door Indonesië. Nadat ze cum laude afstudeert gaat ze verder met een promotieonderzoek naar het idee van het sublieme in muziek en filosofie: Musically Sublime. In 2002 promoveert ze ook weer cum laude. Ondertussen geeft ze ook al veel les in literatuurwetenschap, eerst aan de VU in Amsterdam, daarna aan de Universiteit Utrecht, waar ze nog steeds met plezier werkt. Ze schrijft over literatuur, esthetica, muziek, creativiteit, film en digitale media in publicaties zoals Between Page and Screen, Book Presence in a Digital Age, Paradoxes of Creativity en The Material Turn in Comparative Literature. Ze ontving een prestigieuze onderzoekbeurs van NWO en was in 2010 een jaar in Harvard als gastonderzoeker.

Met Ann Rigney voltooide ze deze zomer voor Amsterdam University Press de nieuwe Engelse versie van hun succesvolle Nederlandse inleiding tot de literatuurwetenschap: The Life of Texts. En op dit moment legt Kiene de laatste hand aan een boek voor de M.I.T. Press over de wisselwerking tussen literatuur en mediatechnologie: The Call to Creativity. Sinds 2017 is Kiene hoofd van het Humanities Department van het eerste en misschien ook meest inspirerende liberal arts college van Nederland: University College Utrecht.

Bekijk de speellijst hier!

<p>Kiene Brillenburg Wurth in 1966 geboren in Den Haag, groeit op in het Brabantse Son en Breugel, waar ze op school steeds wegdroomt en veel piano speelt. Ze gaat dan Engelse Taal en Letterkunde in Groningen studeren en reist wanneer ze kan door Indonesië. Nadat ze cum laude afstudeert gaat ze verder met een promotieonderzoek naar het idee van het sublieme in muziek en filosofie: Musically Sublime. In 2002 promoveert ze ook weer cum laude. Ondertussen geeft ze ook al veel les in literatuurwetenschap, eerst aan de VU in Amsterdam, daarna aan de Universiteit Utrecht, waar ze nog steeds met plezier werkt. Ze schrijft over literatuur, esthetica, muziek, creativiteit, film en digitale media in publicaties zoals Between Page and Screen, Book Presence in a Digital Age, Paradoxes of Creativity en The Material Turn in Comparative Literature. Ze ontving een prestigieuze onderzoekbeurs van NWO en was in 2010 een jaar in Harvard als gastonderzoeker. <br/><br/>Met Ann Rigney voltooide ze deze zomer voor Amsterdam University Press de nieuwe Engelse versie van hun succesvolle Nederlandse inleiding tot de literatuurwetenschap: The Life of Texts. En op dit moment legt Kiene de laatste hand aan een boek voor de M.I.T. Press over de wisselwerking tussen literatuur en mediatechnologie: The Call to Creativity. Sinds 2017 is Kiene hoofd van het Humanities Department van het eerste en misschien ook meest inspirerende liberal arts college van Nederland: University College Utrecht. <br/></p><p><b><a href="http://download.omroep.nl/avro/klassiek/zoc/kiene.pdf" target="_new">Bekijk de speellijst hier!</a></b></p>
NTR ZaterdagMatinee

14:00 - 17:30

NTR ZaterdagMatinee NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Nationaal en internationaal staat de NTR ZATERDAGMATINEE bekend om zijn originele programmering. Live-uitzending van het concert vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. Aansluitend ontvangt Hans Haffmans gasten in het MATINEE CAFÉ, ontmoetingsplek voor musici en fans. Met vandaag: componist Martijn Padding over het concert, daarna violist Emlyn Stam namens het New European Ensemble, winnaar van de Anton Kersjes Prijs, en tot slot meesterpianist Behzod Abduraimov, n.a.v. zijn optreden in het Amsterdamse Concertgebouw de volgende dag.
De Franse liefde van Louis Andriessen

Radio Filharmonisch Orkest

Bas Wiegers, dirigent*

Nora Fischer, sopraan

Padding - Three birthday pieces (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee - wereldpremière, mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van de Matinee)
Andriessen - The Only One (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee, Los Angeles Philharmonic Association en de BBC, mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten - Nederlandse première)
Messiaen - Chronochromie
Ravel - Valses nobles et sentimentales

* Dirigent Ryan Wigglesworth heeft wegens ziekte moeten afzeggen voor de NTR ZaterdagMatinee van zaterdag 30 november. We hebben in de persoon van Bas Wiegers een uitstekende vervanger gevonden die het programma integraal overneemt.

Kijk voor meer informatie en kaarten bestellen bij 'concerten'

<p>Radio Filharmonisch Orkest</p><p>Bas Wiegers, dirigent*</p><p>Nora Fischer, sopraan</p><p>Padding - Three birthday pieces (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee - wereldpremière, mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van de Matinee)<br/>Andriessen - The Only One (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee, Los Angeles Philharmonic Association en de BBC, mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten - Nederlandse première)<br/>Messiaen - Chronochromie<br/>Ravel - Valses nobles et sentimentales<br/></p><p>* Dirigent Ryan Wigglesworth heeft wegens ziekte moeten afzeggen voor de NTR ZaterdagMatinee van zaterdag 30 november. We hebben in de persoon van Bas Wiegers een uitstekende vervanger gevonden die het programma integraal overneemt.</p><p><span>Kijk voor meer informatie en kaarten bestellen bij 'concerten'</span><br/></p>
Luidspreker Luidspreker
16:31   Matinee Café met Martijn Padding
Matinee Café met Martijn Padding
Luidspreker Luidspreker
16:53   Matinee Café met Emlyn Stam
Matinee Café met Emlyn Stam
Luidspreker Luidspreker
17:00   Vervolg gesprek met Emlyn Stam n.a.v. Anton Kersjes Prijs voor New European Ensemble
Vervolg gesprek met Emlyn Stam n.a.v. Anton Kersjes Prijs voor New European Ensemble
Luidspreker Luidspreker
17:06   Matinee Café met Behzod Abduraimov
Matinee Café met Behzod Abduraimov
Podium op Zaterdag

17:30 - 19:00

Podium op Zaterdag NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Podium op Zaterdag, de weekendeditie van Podium. Met de nieuwste releases en tips voor poëzie, film en concerten. Daarnaast speciale aandacht voor crossover. Presentatie Wouter Pleijsier. Redactieadres: podium@ntr.nl.
Vandaag in Podium op Zaterdag

Met muzieknieuws, nieuwe CD’s én met uitstapjes naar:

Poëzie, met aandacht voor het ‘Met Andere Woorden Festival’ in Deventer en Albertina Soepboer leest haar gedicht ‘de rivier over’…..Hoe de geur van het water allerlei prikkelende herinneringen oproept.

Zo 1 dec. 13.30 Burgerweeshuis Deventer

MEER INFORMATIE

Film. Een regelrechte sensatie, de film Parasite van de Koreaanse regisseur Bong Joon-ho. De film draait nu bij ons, maar heeft al een zegetocht achter de rug, met fantastische bezoekersaantallen wereldwijd met als hoogtepunt  de Gouden Palm in Cannes, afgelopen mei.

Cross-over, een nieuwe CD getiteld : Porgy & Bess Revisited, door een trio rond de klassieke violist Nicolas Dautricourt die samen met zijn jazzvrienden de vibrafonist Pascal Schumacher en bassist Knut Erik Sundquist Gershwins opera aandoet.


Concerttips

<p>Met muzieknieuws, nieuwe CD’s én met uitstapjes naar:</p><p><b>Poëzie</b>, met aandacht voor het ‘Met Andere Woorden Festival’ in Deventer en Albertina Soepboer leest haar gedicht ‘de rivier over’…..Hoe de geur van het water allerlei prikkelende herinneringen oproept.</p><p><span>Zo 1 dec. 13.30 Burgerweeshuis Deventer</span></p><p><a href="https://denieuweoost.nl/met-andere-woorden-festival/"><span>MEER INFORMATIE</span></a><span></span></p><p><b>Film</b>. Een regelrechte sensatie, de film Parasite van de Koreaanse regisseur Bong Joon-ho. De film draait nu bij ons, maar heeft al een zegetocht achter de rug, met fantastische bezoekersaantallen wereldwijd met als hoogtepunt  de Gouden Palm in Cannes, afgelopen mei.</p><p><b>Cross-over,</b> een nieuwe CD getiteld : Porgy &amp; Bess Revisited, door een trio rond de klassieke violist Nicolas Dautricourt die samen met zijn jazzvrienden de vibrafonist Pascal Schumacher en bassist Knut Erik Sundquist Gershwins opera aandoet. <br/></p><p><br/></p><p><b><a href="https://www.nporadio4.nl/podium/nieuws/1073-concerttips-van-podium" target="">Concerttips</a></b></p>
Luidspreker Luidspreker
18:22   Albertina Soepboer leest 'De rivier over'
Albertina Soepboer 'De rivier over' Gepubliceerd in het tijdschrift Parmentier CD: Ooit uitg. Wintertuin Muziek: Mario Castelnuovo-Tedesco...
Albertina Soepboer leest 'De rivier over'
Vrije Geluiden: Nieuw Ensemble

23:05 - 23:57

Vrije Geluiden: Nieuw Ensemble VPRO

Presentatie: Aad van Nieuwkerk

In deze uitzending

De (altijd min of meer) klassieke late night show van Vrije Geluiden op de radio, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk. Speciale aandacht voor de muziek van Mieczyslaw Weinberg, het slotconcert van de Martinu-dagen in Basel (Zwitserland), en een tip voor het allerlaatste concert ever van het Nieuw Ensemble olv Ed Spanjaard, op Sinterklaasavond.

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht