Overzicht van 19 oktober 2019

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Musica Religiosa

09:00 - 10:00

Musica Religiosa EO

Presentatie: Elsbeth Gruteke

In deze uitzending

Iedere zaterdag wakker worden met klassieke muziek met een religieuze signatuur.
Een goedemorgen met...Fred Jacobs

10:03 - 12:00

Een goedemorgen met...Fred Jacobs AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Luitist Fred Jacobs presenteert op 19 oktober Een goedemorgen met...
Fred Jacobs

Luitist Fred Jacobs wordt in 1961 geboren in Asten, het Brabantse dorp dat de beroemdste klokkengieterij van Nederland huisvest en het nationaal beiaardiersmuseum. Het is dan ook een beiaardier - Arie Abbenes - die hem als zesjarig kind inwijdt in de muziek.

In de geboortestreek van Jacobs bloeit de oude muziek. Zo zing hij in het koor van zijn middelbare school in Helmond al werken van de renaissancecomponist William Byrd. De viool is zijn eerste muzikale liefde, maar de muziekschool telt maar twee smaken: blokfluit en gitaar. Het wordt gitaar. Op zijn elfde komt er eindelijk een vioolleraar, maar die laat hem alleen romantische stukken oefenen. En de jonge Fred wil juist de oude muziek in. Hij verruilt de gitaar voor een luit, die zijn vader, een zakenman, koopt in Zwitserland. De herontdekte luit en theorbe zijn in die jaren nog instrumenten voor pioniers. Jacobs gaat naar Amsterdam om les te nemen bij een van die pioniers: de Brits Anthony Bailes.

In de jaren erna groeit Jacobs uit tot een van de godfathers van de luit en de theorbe in Nederland. Hij speelt met tal van beroemde ensembles en solisten uit de oude muziek. Tegenwoordig leidt hij zelf, als docent, de nieuwe generaties luitisten op aan het Amsterdams Conservatorium. Onlangs verscheen van Fred Jacobs een nieuw album, met muziek van de 17de-eeuwse Italiaanse virtuoos Giovanni Kapsperger.
Foto: Dana van Leeuwen

<p>Luitist Fred Jacobs wordt in 1961 geboren in Asten, het Brabantse dorp dat de beroemdste klokkengieterij van Nederland huisvest en het nationaal beiaardiersmuseum. Het is dan ook een beiaardier - Arie Abbenes - die hem als zesjarig kind inwijdt in de muziek.<br/><br/>In de geboortestreek van Jacobs bloeit de oude muziek. Zo zing hij in het koor van zijn middelbare school in Helmond al werken van de renaissancecomponist William Byrd. De viool is zijn eerste muzikale liefde, maar de muziekschool telt maar twee smaken: blokfluit en gitaar. Het wordt gitaar. Op zijn elfde komt er eindelijk een vioolleraar, maar die laat hem alleen romantische stukken oefenen. En de jonge Fred wil juist de oude muziek in. Hij verruilt de gitaar voor een luit, die zijn vader, een zakenman, koopt in Zwitserland. De herontdekte luit en theorbe zijn in die jaren nog instrumenten voor pioniers. Jacobs gaat naar Amsterdam om les te nemen bij een van die pioniers: de Brits Anthony Bailes.<br/><br/>In de jaren erna groeit Jacobs uit tot een van de godfathers van de luit en de theorbe in Nederland. Hij speelt met tal van beroemde ensembles en solisten uit de oude muziek. Tegenwoordig leidt hij zelf, als docent, de nieuwe generaties luitisten op aan het Amsterdams Conservatorium. Onlangs verscheen van Fred Jacobs een nieuw album, met muziek van de 17de-eeuwse Italiaanse virtuoos Giovanni Kapsperger.<br/><i>Foto: Dana van Leeuwen</i></p>
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Een toegankelijk, opgewekt en ontspannen lunchprogramma. Met inspirerende berichten, jong klassiek talent in de rubriek "Vrij Spel" en vooral: veel mooie en verrassende muziek, van stokoud tot gloednieuw.
NTR ZaterdagMatinee

14:00 - 17:30

NTR ZaterdagMatinee NTR

Presentatie: Hans Haffmans

Vrije Geluiden: pianist Marnix van de Poll

23:00 - 00:00

Vrije Geluiden: pianist Marnix van de Poll VPRO

Presentatie: Aad van Nieuwkerk

In deze uitzending

Een bezoek aan het huis van de in 2012 overleden componist Simeon ten Holt, waar pianist Marnix van de Poll een reeks concerten geeft (vanaf 19 oktober 2019). Marnix vertelt over de inspiratie van het sfeervolle, kleine huisje, de kracht van klassieke minimal, en de concerten die hij er voor per keer maximaal 15 bezoekers geeft.

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht