Overzicht van 9 september 2019

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Kettingreactie

Emiel Hullebroeck
Moederke Alleen
Corry Brokken, zang

<p><b>Emiel Hullebroeck</b><br/>Moederke Alleen<br/>Corry Brokken, zang</p>
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Sander Zwiep

In deze uitzending

Een toegankelijk, opgewekt en ontspannen lunchprogramma. Met inspirerende berichten, aandacht voor jong klassiek talent en vooral: veel mooie en verrassende muziek, van stokoud tot gloednieuw.
Lekkere Track #298: Polka "Old England for ever!" op.239 van Eduard Strauss

Elke dag in De Muziekfabriek: de lekkere track. Een stuk muziek dat om welke reden dan ook warm aanbevolen én geserveerd wordt door je Muziekfabriek-vrienden Carine, Jet en Sander.

<p>Elke dag in De Muziekfabriek: de lekkere track. Een stuk muziek dat om welke reden dan ook warm aanbevolen én geserveerd wordt door je Muziekfabriek-vrienden Carine, Jet en Sander.<br/></p>
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Mieke van der Weij

In deze uitzending

Muziek bij jouw middag. Luister maandag tot en met vrijdag naar dé muziek die de middag kleurt.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Luidspreker Luidspreker
16:09   Gouden Opname: Valery Gergiev dirigeert de Vijfde Symfonie van Prokofjev
Gouden Opname: Valery Gergiev dirigeert de Vijfde Symfonie van Prokofjev
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Sander Zwiep

Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

A
Gewandhausorchester Leipzig olv Louis Langré
Michael Schönheit, orgel

Paul Dukas – De Tovenaarsleerling
Joseph Jongen – Symphonie concertante voor orgel en orkest, op. 81
César Franck – Symfonie in D

Opname van 8 maart 2019, Gewandhaus, Leipzig

Ingeklemd tussen twee klassiekers uit het symfonische repertoire zit de Sinfonia concertante op. 81 voor orgel en orkest van Joseph Jongen (1873-1953). Jongen geldt als de belangrijkste Belgische componist uit de eerste helft van de twintigste eeuw, maar in Nederland is zijn werk vrijwel onbekend. Hij was een componist die vernieuwingen van anderen kundig in zijn muziek verwerkte, maar zelf geen persoonlijk idioom ontwikkelde. Uit de Sinfonia concertante blijkt zijn grote vakmanschap en fijnzinnig gevoel voor instrumentatie.

B
Rostrum of Composers 2019

Herman Vogt - Canticle of the Sun (Solsangen)

Oslo Philharmonic Orchestra olv Vasily Petrenko


Dinis Kurbanov – Khomonia

Yulia Saifulmulyukova – sopraan
Friedrich Weisgame - bariton
Leden van het koor Yaroslavia olv Dinis Kurbanov

In mei 2019 vond in Bariloche (Argentinië) het 66ste International Rostrum of Composers, zeg maar het Songfestival voor de nieuwe muziek, waaraan dit keer 27 landen meedoen. Elk deelnemend land nomineert één of meer recent gecomponeerd werken. De werkwijze van het Rostrum is bijzonder, alle inzendingen wordt centraal beluisterd en aan het eind vindt een geheime stemming plaats, en worden twee winnaars bekend gemaakt.
Vanavond de inzendingen van Noorwegen en Rusland.
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

AVROTROS - Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.
Het gesprek - Barbara Nanning

Jan Mom spreekt Barbara Nanning. De kunstenares heeft een expositie in het Gemeentemuseum Den Haag.

Voor Barbara Nanning (1957) is de cirkel altijd een belangrijk uitgangspunt. De vormen van haar objecten en installaties komen voort uit een ronddraaiende beweging die zij laat stollen in glas of keramiek. Dit jaar viert zij veertig jaar kunstenaarschap. Aan de hand van een twintigtal werken belicht de tentoonstelling Nannings unieke beeldtaal die een link legt tussen de organische en anorganische wereld.

Nannings unieke beeldtaal en manier van werken zijn voor een belangrijk deel ingegeven door haar langdurige verblijven in het epicentrum van glasproductie in Europa: Nový Bor. Jaarlijks reist zij af naar deze Tsjechische stad waar zij met behulp van ervaren glasblazers de meest verrassende vormen en structuren creëert.De tentoonstelling is nog t/m 01 december te zien in het Gemeentemuseum Den Haag.

Beeld: Barbara Nanning (1957), uitvoering Lasvit Ajeto, Radek Koten (glasblazersteam), Aleš Zvěřina (slijper), Václav Novák (vergulder), Verre églomisé, 2017, glas, oranje dubbel bladgoud, collectie kunstenaar

<p>Jan Mom spreekt Barbara Nanning. De kunstenares heeft een expositie in het Gemeentemuseum Den Haag.<br/><br/>Voor Barbara Nanning (1957) is de cirkel altijd een belangrijk uitgangspunt. De vormen van haar objecten en installaties komen voort uit een ronddraaiende beweging die zij laat stollen in glas of keramiek. Dit jaar viert zij veertig jaar kunstenaarschap. Aan de hand van een twintigtal werken belicht de tentoonstelling Nannings unieke beeldtaal die een link legt tussen de organische en anorganische wereld.<br/><br/>Nannings unieke beeldtaal en manier van werken zijn voor een belangrijk deel ingegeven door haar langdurige verblijven in het epicentrum van glasproductie in Europa: Nový Bor. Jaarlijks reist zij af naar deze Tsjechische stad waar zij met behulp van ervaren glasblazers de meest verrassende vormen en structuren creëert.De tentoonstelling is nog t/m 01 december te zien in het Gemeentemuseum Den Haag.<br/><br/><i>Beeld: Barbara Nanning (1957), uitvoering Lasvit Ajeto, Radek Koten (glasblazersteam), Aleš Zvěřina (slijper), Václav Novák (vergulder), Verre églomisé, 2017, glas, oranje dubbel bladgoud, collectie kunstenaar</i><br/></p>
Opium Backstage - Julien Hervé

Julien Hervé besloot op 21-jarige leeftijd om zich te wijden aan muziek. Hij speelt allerlei soorten muziek en creëerde voor zichzelf een gevarieerd muzikaal bestaan rond het Rotterdams Philharmonisch Orkest, waar hij sinds 2008 eerste klarinet is. Hij is lid van Het Collectief en het Calliopée Ensemble en is artistiek directeur van de Rotterdam Chamber Music Society. Julien doceert momenteel aan Codarts in Rotterdam.

Gergiev Festival
Het Gergiev Festival vindt sinds 1996 jaarlijks in Rotterdam plaatsvindt. Er zijn concerten in De Doelen door het Rotterdams Philharmonisch Orkest en concerten op diverse locaties in de stad. Initiatiefnemer was Valery Gergiev, die van 1995 tot 2008 chef-dirigent van het orkest was.Parijs, de stad van de liefde, het licht en de muziek, is dit jaar (12-15 septmeber) de leidende draad van het festival. Van barok tot Stravinsky is er deze festivaleditie volop aandacht voor de rijke Franse muziekgeschiedenis.

<p>Julien Hervé besloot op 21-jarige leeftijd om zich te wijden aan muziek. Hij speelt allerlei soorten muziek en creëerde voor zichzelf een gevarieerd muzikaal bestaan rond het Rotterdams Philharmonisch Orkest, waar hij sinds 2008 eerste klarinet is. Hij is lid van Het Collectief en het Calliopée Ensemble en is artistiek directeur van de Rotterdam Chamber Music Society. Julien doceert momenteel aan Codarts in Rotterdam. <br/><br/><b>Gergiev Festival</b><br/>Het Gergiev Festival vindt sinds 1996 jaarlijks in Rotterdam plaatsvindt. Er zijn concerten in De Doelen door het Rotterdams Philharmonisch Orkest en concerten op diverse locaties in de stad. Initiatiefnemer was Valery Gergiev, die van 1995 tot 2008 chef-dirigent van het orkest was.Parijs, de stad van de liefde, het licht en de muziek, is dit jaar (12-15 septmeber) de leidende draad van het festival. Van barok tot Stravinsky is er deze festivaleditie volop aandacht voor de rijke Franse muziekgeschiedenis.<br/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:42   Het nachtkastje van Jan van Mersbergen - Dag 1
In Het Nachtkastje vertellen schrijvers over hun literaire voorkeuren, inspiratie en guilty pleasures aan de hand van boeken die naast hun...
Het nachtkastje van Jan van Mersbergen - Dag 1
Luidspreker Luidspreker
23:05   Opium Atelier: Dorien Dijkhuis - Dag 1
De bewoners van het Opium Atelier houden een blog bij.
Opium Atelier: Dorien Dijkhuis - Dag 1

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht