Overzicht van 10 augustus 2019

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Musica Religiosa

09:00 - 10:00

Musica Religiosa EO

Presentatie: Elsbeth Gruteke

In deze uitzending

Iedere zaterdag wakker worden met klassieke muziek met een religieuze signatuur.
Een goedemorgen met...Martin Prchal

10:02 - 12:00

Een goedemorgen met...Martin Prchal AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Martin Prchal van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag presenteert op zaterdag 10 augustus Een goedemorgen met...
Martin Prchal

Martin Prchal wordt in 1967 geboren in Praag, hoofdstad van het toenmalige Tsjecho-Slowakije, maar groeit op in Leeuwarden, waar de familie Prchal in 1968 naartoe verhuisde. Cellolessen krijgt de jonge Martin van zijn vader Jirka Prchal, en later van docenten op conservatoria in Richmond, Utrecht, Praag en Londen. Ook studeert hij af in de Muziekwetenschappen, ook in Utrecht.

Martin Prchal speelt jarenlang in orkesten en ensembles als het European Union Chamber Orchestra en de Salzburg Chamber Soloists, maar werkt tegelijkertijd ook aan de conservatoria in Groningen, Utrecht en Den Haag, waar hij zich onder andere bezighoudt met internationale uitwisselingen voor studenten en docenten. Van 2001 tot 2011 is hij directeur van de European Association of Conservatoires –AEC, een internationaal samenwerkingsverband dat de belangen van bijna 300 conservatoria over de gehele wereld vertegenwoordigt en gevestigd is in Brussel.

Prchal is nu adjunct-directeur van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar hij verantwoordelijk is voor onder andere onderwijs, onderzoek en internationale samenwerking. Hij is een veelgevraagde spreker en auteur van artikelen over het conservatoriumonderwijs. Het cellospelen is daarmee wat op de achtergrond geraakt, maar spelen doet hij zo nu en dan nog wel met zijn 14-jarige zoon Thomas, die ook cello speelt en zijn eigen muziek componeert.
Foto: Alex Schroder

<p>Martin Prchal wordt in 1967 geboren in Praag, hoofdstad van het toenmalige Tsjecho-Slowakije, maar groeit op in Leeuwarden, waar de familie Prchal in 1968 naartoe verhuisde. Cellolessen krijgt de jonge Martin van zijn vader Jirka Prchal, en later van docenten op conservatoria in Richmond, Utrecht, Praag en Londen. Ook studeert hij af in de Muziekwetenschappen, ook in Utrecht.<br/><br/>Martin Prchal speelt jarenlang in orkesten en ensembles als het European Union Chamber Orchestra en de Salzburg Chamber Soloists, maar werkt tegelijkertijd ook aan de conservatoria in Groningen, Utrecht en Den Haag, waar hij zich onder andere bezighoudt met internationale uitwisselingen voor studenten en docenten. Van 2001 tot 2011 is hij directeur van de European Association of Conservatoires –AEC, een internationaal samenwerkingsverband dat de belangen van bijna 300 conservatoria over de gehele wereld vertegenwoordigt en gevestigd is in Brussel. <br/><br/>Prchal is nu adjunct-directeur van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar hij verantwoordelijk is voor onder andere onderwijs, onderzoek en internationale samenwerking. Hij is een veelgevraagde spreker en auteur van artikelen over het conservatoriumonderwijs. Het cellospelen is daarmee wat op de achtergrond geraakt, maar spelen doet hij zo nu en dan nog wel met zijn 14-jarige zoon Thomas, die ook cello speelt en zijn eigen muziek componeert.<br/><i>Foto: Alex Schroder</i></p>
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Een toegankelijk, opgewekt en ontspannen lunchprogramma. Met inspirerende berichten en vooral: veel mooie en verrassende muziek, van stokoud tot gloednieuw.
Luidspreker Luidspreker
12:13   Lekkere Track #275: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski - Notenkraker, op.71
Elke dag in De Muziekfabriek: de lekkere track. Een stuk muziek dat om welke reden dan ook warm aanbevolen én geserveerd wordt door je...
Lekkere Track #275: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski - Notenkraker, op.71
NTR ZaterdagMatinee

14:00 - 17:00

NTR ZaterdagMatinee NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In de zomerperiode zijn er geen ZaterdagMatinee-concerten in het Amsterdamse Concertgebouw, maar klinken er hoogtepunten uit het archief. Vandaag een concertherhaling uit het afgelopen seizoen met het Radio Filharmonisch Orkest olv Vasily Petrenko, waarbij Alina Ibramigova soleerde in het 2e vioolconcert van Sjostakovitsj. Daarnaast klonken werken van Gubaidulina en Brahms. Een andere Russische dirigent die in het nieuwe seizoen het openingsconcert zal dirigeren is Stanislav Kochanovsky. Van hem twee voorbeelden met het Radio Filharmonisch Orkest, met Sergey Khachatryan in het vioolconcert van Sibelius. Verder nog een vooruitblik op het nieuwe seizoen met een opname olv Valery Gergiev, en een werk van John Adams onder leiding van de componist zelf.
Zomeravondconcert

18:00 - 23:00

Zomeravondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

A
Bayreuther Festspiele

Richard Wagner - Tristan und Isolde

Rolverdeling:
Tristan - Stephen Gould, tenor
Marke - Georg Zeppenfeld, bas
Isolde - Petra Lang, sopraan
Kurwenal - Greer Grimsley, bariton
Melot - Armin Kolarczyk, tenor
Brangäne - Christa Mayer, mezzosopraan
Ein Hirt, Junger Seemann - Tansel Akzeybek, bariton
Ein Steuermann - Kay Stiefermann, bariton

Koor en orkest van de Bayreuther Festspiele olv Christian Thielemann

Opname van 1 augustus 2019, Festspielhaus, Bayreuth

B
J.S. Bach - Goldberg-variaties BWV 988
Benjamin Alard, clavecimbel
Opname: 18 september 2011, Cellebroederskapel, Maastricht
Vrije Geluiden: de fortepiano

23:00 - 00:00

Vrije Geluiden: de fortepiano VPRO

Presentatie: Aad van Nieuwkerk

In deze uitzending

Een paar fijne nieuwe releases, maar ook aandacht voor het Geelvinck Fortepiano Festival dat momenteel in Zutphen en Amsterdam gaande is. En prachtige Renaissance koormuziek: liturgische muziek uit Engeland uit het begin van de 16e eeuw, gezongen door Blue Heron onder leiding van Scott Metcalfe.

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht