Overzicht van 13 juli 2019

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Musica Religiosa

09:00 - 10:00

Musica Religiosa EO

Presentatie: Gerja Wolf

In deze uitzending

Iedere zaterdag wakker worden met klassieke muziek met een religieuze signatuur.
Een goedemorgen met... Tamar Brüggemann

10:00 - 12:00

Een goedemorgen met... Tamar Brüggemann AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Wonderfeeldirecteur Tamar Brüggemann presenteert op zaterdag 13 juli Een goedemorgen met...
Tamar Brüggeman

‘Wonderfeel is een sprookje’ en ‘Wonderfeel is uniek in de wereld’, zo kopten Volkskrant en NRC over het buitenfestival voor klassieke muziek in ‘s-Graveland. Twee mensen stonden aan de wieg van het festival, dat volgende week zijn vijfde editie beleeft: Georges Mutsaers, die eerder in dit programma te horen is geweest, én Tamar Brüggemann.

Brüggemann wordt in 1981 in Gorkum geboren, groeit op in Hoogblokland, Zuid-Holland, speelt ruim 10 jaar bugel in de dorpsfanfare, en gaat Nederlands en Muziekwetenschappen studeren in Utrecht en Berlijn.

Tijdens haar studie al gaat ze werken voor de Organisatie en het Festival voor Oude Muziek Utrecht, waar ze 12 jaar lang allerlei functies vervult, tot hoofd productie aan toe.

In 2013 maakt Tamar Brüggemann de overstap naar Holland Baroque, waar ze drie jaar zakelijk directeur is. In die periode ook begint het plan voor Wonderfeel te gisten: een meerdaags openluchtfestival voor klassieke muziek, geschoeid op de leest van de talrijke popfestivals als Lowlands en Into the Great Wide Open. De eerste editie in 2015 kende tegenslag: een epische zomerstorm maakte het terrein van Natuurmonumenten in ’s-Graveland op zaterdag ontoegankelijk. Maar desondanks staat volgende week een vijfde editie klaar,waarin ook dans, film, poëzie en literatuur een rol spelen.

Luister de komende twee uur naar muziekkeuze en presentatie van Een Goedemorgen Met… Tamar Brüggemann!

<p>‘Wonderfeel is een sprookje’ en ‘Wonderfeel is uniek in de wereld’, zo kopten Volkskrant en NRC over het buitenfestival voor klassieke muziek in ‘s-Graveland. Twee mensen stonden aan de wieg van het festival, dat volgende week zijn vijfde editie beleeft: Georges Mutsaers, die eerder in dit programma te horen is geweest, én Tamar Brüggemann.</p><p>Brüggemann wordt in 1981 in Gorkum geboren, groeit op in Hoogblokland, Zuid-Holland, speelt ruim 10 jaar bugel in de dorpsfanfare, en gaat Nederlands en Muziekwetenschappen studeren in Utrecht en Berlijn.</p><p>Tijdens haar studie al gaat ze werken voor de Organisatie en het Festival voor Oude Muziek Utrecht, waar ze 12 jaar lang allerlei functies vervult, tot hoofd productie aan toe.</p><p>In 2013 maakt Tamar Brüggemann de overstap naar Holland Baroque, waar ze drie jaar zakelijk directeur is. In die periode ook begint het plan voor Wonderfeel te gisten: een meerdaags openluchtfestival voor klassieke muziek, geschoeid op de leest van de talrijke popfestivals als Lowlands en Into the Great Wide Open. De eerste editie in 2015 kende tegenslag: een epische zomerstorm maakte het terrein van Natuurmonumenten in ’s-Graveland op zaterdag ontoegankelijk. Maar desondanks staat volgende week een vijfde editie klaar,waarin ook dans, film, poëzie en literatuur een rol spelen.</p><p>Luister de komende twee uur naar muziekkeuze en presentatie van Een Goedemorgen Met… Tamar Brüggemann!</p>
NTR ZaterdagMatinee

14:00 - 17:30

NTR ZaterdagMatinee NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In de zomerperiode zijn er geen ZaterdagMatinee-concerten in het Amsterdamse Concertgebouw, maar klinken er hoogtepunten uit het archief. Vandaag een concertherhaling uit het afgelopen seizoen met het Radio Filharmonisch Orkest olv Markus Stenz, met werken van Zimmermann, Kurtág en Beethoven, maar ook Bartok's onvoltooide altvioolconcert in een eigen bewerking van soliste Tabea Zimmermann. Verder voorbeelden van gastorkesten, zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Manfred Honeck met Dvorak's 8e Symfonie, en het Residentie Orkest olv Nicholas Collon met de wereldpremière van Jan Peter de Graaaff's "Le café de nuit", een werk dat later in de prijzen viel. Tot besluit klinkt een historische opname uit 1970 van Beethoven's Mis in C door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor olv Jean Fournet. Dit werk komt opnieuw tot klinken in het nieuwe seizoen van de ZaterdagMatinee.
Zomeravondconcert

19:00 - 23:00

Zomeravondconcert NTR

Presentatie: Hein van Eekert

In deze uitzending

Festival van Aix-en-Provence

Giacomo Puccini - Tosca
Opera in drie akten, gebaseerd op 'La Tosca' van Victorien Sardou

Rolverdeling:
Angel Blue, sopraan (Floria Tosca)
Catherine Malfitano, sopraan (La Prima Donna)
Joseph Calleja, tenor (Mario Cavaradossi)
Alexey Markov, bariton (Scarpia)
Simon Shibambu, bas (Cesare Angelotti)
Leonardo Galeazzi, bariton (koster)

Orchestre, Chœurs et Maîtrise de l'Opéra de Lyon olv Daniele Rustioni

Opname van 9 juli 2019, Théâtre de l'Archevêché, Aix-en-Provence

Na afloop: een portret van Catherine Malfitano.
Vrije Geluiden: Viva Verdi!

23:00 - 00:00

Vrije Geluiden: Viva Verdi! VPRO

Presentatie: Aad van Nieuwkerk

In deze uitzending

Een duik in de cultuurgeschiedenis van Venetië brengt ons bij operacomponist Verdi, die voor de Venetianen stem gaf aan het verzet tegen de Oostenrijkse overheersing. 'Viva Verdi' betekende halverwege de 19e eeuw zoveel als 'Leve Vittorio Emanuele Re d’Italia!'...

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht