Overzicht van 17 februari 2019

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Tussen hemel en aarde

09:00 - 10:00

Tussen hemel en aarde KRO-NCRV

Presentatie: Wilfred Kemp

In deze uitzending

Tussen Hemel en Aarde is een programma met klassieke, vaak religieuze muziek voor het ultieme zondagochtendgevoel. Met muziek uit verschillende stijlperioden; van gregoriaans tot muziek van Pärt en van Bach en Brahms tot Taverner en Ten Holt.
Presentatie: Wilfred Kemp.
Spiegelzaal

10:00 - 11:00

Spiegelzaal AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Een actueel, informatief muziekprogramma met korte optredens tussen 10.00-10.50 uur,
live vanuit het Concertgebouw in Amsterdam.
Spiegelzaal is het voorprogramma van Het Zondagochtend Concert.
  
- Cinquecento
- Yang Yang Cai [piano]
- Wishful Singing
Het Zondagochtend Concert

11:00 - 12:15

Het Zondagochtend Concert AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Amsterdam Sinfonietta
Candida Thompson, viool/leiding
Ray Chen, viool

1. G. Tartini - Duivelstriller-sonate (arr. voor viool en strijkers)
2. P.I. Tsjaikovski – Souvenir de Florence

Rechtstreeks vanuit de Grote Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam
Dit concert is ook te zien via https://www.nporadio4.nl/live
Ray Chen

Dit concert is ook live te zien op onze site.

Ray Chen speelt Tartini

‘Ray Chen is een paradox,’ schreef de Sydney Morning Herald over een van Australiës populairste musici. Enerzijds is Chen de belichaming van 'cool', anderzijds is hij excentriek en uiterst humoristisch. De techniek van deze vioolvirtuoos is ‘van vuur en ijs’. Chen soleert bij Amsterdam Sinfonietta in een werk dat voor hem gecomponeerd had kunnen zijn. Ware het niet dat Tartini zijn Sonate in g schreef voor niemand minder dan de duivel zelf. Die kwam tot hem in een droom, en speelde de muziek voor. In het begin verdacht eenvoudig, uitmondend in angstaanjagend complex. Eenmaal wakker noteerde Tartini de Duivelstriller sonate, althans, voor zover het hem lukte. ‘Het is zoveel minder virtuoos dan in mijn droom.’

Tsjaikovski
‘Momenteel ben ik overdreven tevreden met mezelf’, schreef Tsjaikovski aan zijn broer. Hij was druk bezig met Souvenir de Florence, een kamerwerk voor strijkers. Zoals altijd zou hij later de moed verliezen, en een hoop herschrijven. Maar zijn Souvenir, vandaag in handen van Amsterdam Sinfonietta en Candida Thomspon, pakte beeldschoon uit. Tsjaikovski verbleef veel en graag in Florence. De weelderige landschappen en ontspanning die hij er ervoer lijken vooral in de eerste twee delen te klinken. In de tweede helft komt toch de Rus in Tsjaikovski naar boven, met alle bijbehorende onstuimigheid.

<p><strong style="color: rgb(11, 12, 12);">Dit concert is ook live te zien op <a href="https://www.nporadio4.nl/live" target="">onze site</a>.<br/><br/>Ray Chen speelt Tartini</strong><br style="color: rgb(11, 12, 12);"/><span style="color: rgb(11, 12, 12);">‘Ray Chen is een paradox,’ schreef de </span><em style="color: rgb(11, 12, 12);">Sydney Morning Herald</em><span style="color: rgb(11, 12, 12);"> over een van Australiës populairste musici. Enerzijds is Chen de belichaming van 'cool', anderzijds is hij excentriek en uiterst humoristisch. De techniek van deze vioolvirtuoos is ‘van vuur en ijs’. Chen soleert bij Amsterdam Sinfonietta in een werk dat voor hem gecomponeerd had kunnen zijn. Ware het niet dat Tartini zijn </span><em style="color: rgb(11, 12, 12);">Sonate in g</em><span style="color: rgb(11, 12, 12);"> schreef voor niemand minder dan de duivel zelf. Die kwam tot hem in een droom, en speelde de muziek voor. In het begin verdacht eenvoudig, uitmondend in angstaanjagend complex. Eenmaal wakker noteerde Tartini de </span><em style="color: rgb(11, 12, 12);">Duivelstriller sonate</em><span style="color: rgb(11, 12, 12);">, althans, voor zover het hem lukte. ‘Het is zoveel minder virtuoos dan in mijn droom.’</span><br style="color: rgb(11, 12, 12);"/><br style="color: rgb(11, 12, 12);"/><strong style="color: rgb(11, 12, 12);">Tsjaikovski</strong><br style="color: rgb(11, 12, 12);"/><span style="color: rgb(11, 12, 12);">‘Momenteel ben ik overdreven tevreden met mezelf’, schreef Tsjaikovski aan zijn broer. Hij was druk bezig met </span><em style="color: rgb(11, 12, 12);">Souvenir de Florence</em><span style="color: rgb(11, 12, 12);">, een kamerwerk voor strijkers. Zoals altijd zou hij later de moed verliezen, en een hoop herschrijven. Maar zijn </span><em style="color: rgb(11, 12, 12);">Souvenir</em><span style="color: rgb(11, 12, 12);">, vandaag in handen van Amsterdam Sinfonietta en Candida Thomspon, pakte beeldschoon uit. Tsjaikovski verbleef veel en graag in Florence. De weelderige landschappen en ontspanning die hij er ervoer lijken vooral in de eerste twee delen te klinken. In de tweede helft komt toch de Rus in Tsjaikovski naar boven, met alle bijbehorende onstuimigheid.</span><br/></p>
De Muziekfabriek

12:15 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Een prettige brug tussen zondagochtend- en zondagmiddagconcert. Rechtstreeks vanuit de artiestenfoyer van het Concertgebouw in Amsterdam, met elke week om 13.00 uur 'de Mis-verkiezing'.
Diskotabel

16:30 - 18:00

Diskotabel NTR

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe cd's met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook De Vergelijking, waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee concurrenten. Vandaag aan tafel: violist Maria-Paula Majoor, journaliste Frederike Berntsen en altviolist Ward Koopmans.
Sander Speelt

18:00 - 20:00

Sander Speelt AVROTROS

Presentatie: Sander Zwiep

In deze uitzending

Je weekend is bijna voorbij… maar met Sander blijf je nog even in weekendsferen. Twee uur lang de mooiste muziek uit alle tijden en windstreken. Plus: veel plek voor jouw tips en verzoekjes. Let op: Sander appen verhoogt het risico op het winnen van een cd.
Weekend Dit?

Een vermoedelijk onontdekte parel!

<p>Een vermoedelijk onontdekte parel!<br/></p>
Luidspreker Luidspreker
19:01   KringloopKraker #7: Draper - De hjerst het de simmer te hôf brocht & Visser - Mearke
De duurzaamste rubriek van NPO Radio 4: leuke vondsten uit de cd-bakken van 's lands kringloopwinkels.
KringloopKraker #7: Draper - De hjerst het de simmer te hôf brocht & Visser - Mearke
Avondconcert

20:00 - 23:00

Avondconcert NTR

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Internationales Bachfest Schaffhausen

Balthasar Neumann Chor en B’Rock olv Ivor Bolton

J.S. Bach – Hohe Messe

Opname van 13 mei 2018, St. Johann Kirche, Schaffhausen
Vrije Geluiden

23:00 - 00:00

Vrije Geluiden VPRO

Presentatie: Aad van Nieuwkerk

In deze uitzending

Te gast vanavond: Thea Derks. Naar aanleiding van haar boek 'Een os op het dak' vertelt ze over belangrijke stromingen in de 20e en 21e eeuwse muziek.

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht