Overzicht van 15 januari 2019

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag KRO-NCRV

Presentatie: Thomas van Vliet

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
Luidspreker Luidspreker
06:33   Een opera in 30 seconden - Die Fledermaus van Johan Strauss jr.
Een opera in 30 seconden - Die Fledermaus van Johan Strauss jr.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:32   Kettingreactie
Hector Berlioz Harold en Italie, op.16 - deel III, "Allegro assai - Allegretto"
Harold en Italie, op.16 - deel III, "Allegro assai - Allegretto" (Sérénade d'un montagnard des Abruz
Luidspreker Luidspreker
11:31   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
Wat houdt je vandaag bezig? 15 januari 2019
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Sander Zwiep

In deze uitzending

Een toegankelijk, opgewekt en ontspannen lunchprogramma. Met inspirerende berichten, aandacht voor jong klassiek talent en vooral: veel mooie en verrassende muziek, van stokoud tot gloednieuw.
Luidspreker Luidspreker
12:14   Lekkere Track #108: Preludes on welsh hymn-tunes nr.2, "Rhosymedre" van Ralph Vaughan Williams
Elke dag in De Muziekfabriek: de lekkere track. Een stuk muziek dat om welke reden dan ook warm aanbevolen én geserveerd wordt door je...
Lekkere Track #108: Ralph Vaughan Williams - Preludes on welsh hymn-tunes nr.2, "Rhosymedre"
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

In deze uitzending

Muziek bij jouw middag. Luister maandag tot en met vrijdag naar dé muziek die de middag kleurt.
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Hans Smit

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Hans Smit.
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Brentano Quartet

Henry Purcell - Aria 'When I'm laid in Earth' uit 'Dido and Aeneas'
Joseph Haydn- Sonata IV en VI uit Strijkkwartet op. 51, ‘Die sieben letzten Worte’
Dimitri Sjostakovitsj - Elegy uit Twee stukken voor strijkkwartet
Carlo Gesualdo/Bruce Adolphe - Moro lasso, nr. 5 uit ‘Oh Gesualdo, Divine Tormentor!’
Elliot Carter - Elegy
Guillaume Lekeu - Molto adagio sempre cantante doloroso
Béla Bartók - Strijkkwartet nr. 2

Rechtstreeks uit De Vereeniging, Nijmegen
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

AVROTROS - Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.
Het gesprek - Antony Hermus

Jan Mom gaat in gesprek met dirigent Antony Hermus over Korngolds opera Die tote Stadt, nu te zien bij de Nederlandse Reisopera. “Deze muziek is ongelofelijk fantastisch. Het komt recht binnen!”

Die tote Stadt
Die tote Stadt is een psychologisch gelaagd en onthutsend liefdesdrama met Hitchcock-achtige trekken, over Paul die, na het verlies van zijn geliefde Marie, langzaam maar zeker verstrikt raakt in een droomwereld van obsessies en waanbeelden. In de handen van regisseur Jakob Peters-Messer wordt deze indrukwekkende opera een even hartstochtelijk als surrealistisch pleidooi voor rouwverwerking. “Wie niet kan leven met de dood, heeft geen leven.”

<p>Jan Mom gaat in gesprek met dirigent Antony Hermus over Korngolds opera Die tote Stadt, nu te zien bij de Nederlandse Reisopera. “Deze muziek is ongelofelijk fantastisch. Het komt recht binnen!”<br/><br/><b>Die tote Stadt</b><br/>Die tote Stadt is een psychologisch gelaagd en onthutsend liefdesdrama met Hitchcock-achtige trekken, over Paul die, na het verlies van zijn geliefde Marie, langzaam maar zeker verstrikt raakt in een droomwereld van obsessies en waanbeelden. In de handen van regisseur Jakob Peters-Messer wordt deze indrukwekkende opera een even hartstochtelijk als surrealistisch pleidooi voor rouwverwerking. “Wie niet kan leven met de dood, heeft geen leven.”<br/></p>
Opium Backstage - Julian Schneemann

Iedere week geeft een musicus een inkijkje in zijn of haar leven. Aan bod komen onder andere muziekvoorkeuren, ensembles en aanstaande concerten. Met interessante wetenswaardigheden vanuit het Nederlandse muziekleven.

Als zoon van hoboïst Bart Schneemann was pianist en componist Julian Schneemann tijdens zijn jeugd omringd door muziek. Hij studeerde jazzpiano aan het Conservatorium van Amsterdam, en behaalde in 2015 summa cum laude zijn diploma.

Caravan verbindt werelden van Oost tot West en van klassiek tot jazz en volksmuziek. De jonge musici van Caravan gaan samen op reis, waarbij ze zich van grenzen niets aantrekken. Caravan vertelt één verhaal, als ware het een pleidooi voor de kracht van diversiteit.
Foto: Melle Meivogel

<p>Iedere week geeft een musicus een inkijkje in zijn of haar leven. Aan bod komen onder andere muziekvoorkeuren, ensembles en aanstaande concerten. Met interessante wetenswaardigheden vanuit het Nederlandse muziekleven.<br style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"/><br style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"/>Als zoon van hoboïst Bart Schneemann was pianist en componist Julian Schneemann tijdens zijn jeugd omringd door muziek. Hij studeerde jazzpiano aan het Conservatorium van Amsterdam, en behaalde in 2015 summa cum laude zijn diploma.<br style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"/><br style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"/>Caravan verbindt werelden van Oost tot West en van klassiek tot jazz en volksmuziek. De jonge musici van Caravan gaan samen op reis, waarbij ze zich van grenzen niets aantrekken. Caravan vertelt één verhaal, als ware het een pleidooi voor de kracht van diversiteit.<br/><i>Foto: Melle Meivogel</i><br/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:44   Het nachtkastje van Ingmar Heytze
Het Nachtkastje: waarin schrijvers vertellen over hun literaire voorkeuren, inspiratie, guilty pleasures aan de hand van de boeken die...
Het nachtkastje van Ingmar Heytze - Dag 2
Opium was erbij! Theater: Het duel

Het Duel is een kort verhaal van Anton Tsjechov, dat door Het Nationale Theater en Toneelgroep Oostpool nu is bewerkt tot toneelstuk.

Jeroen De Man regisseert de eerste toneelbewerking van Tsjechovs enige korte roman uit 1891. Een koortsachtige toneelavond, waarin acht acteurs de strijd om het ‘goede leven’ met een geladen pistool uitvechten.
Foto: Sanne Peper

<p>Het Duel is een kort verhaal van Anton Tsjechov, dat door Het Nationale Theater en Toneelgroep Oostpool nu is bewerkt tot toneelstuk.<br/><br/>Jeroen De Man regisseert de eerste toneelbewerking van Tsjechovs enige korte roman uit 1891. Een koortsachtige toneelavond, waarin acht acteurs de strijd om het ‘goede leven’ met een geladen pistool uitvechten. <br/><i>Foto: Sanne Peper</i></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht