Overzicht van 26 november 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:29   Kettingreactie
Fritz Kreisler Syncopation Joshua Bell [viool] & Paul Coker [piano]
Fritz Kreisler - Syncopation
Luidspreker Luidspreker
11:32   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 26 november 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Carine Lacor, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een toegankelijk, opgewekt en ontspannen lunchprogramma. Met inspirerende berichten, aandacht voor jong klassiek talent en vooral: veel mooie en verrassende muziek, van stokoud tot gloednieuw.
Luidspreker Luidspreker
12:14   Lekkere Track #67: J.S. Bach - Goldberg-variaties BWV.988 ; Variatie nr.29-30
Elke dag in De Muziekfabriek: de lekkere track. Een stuk muziek dat om welke reden dan ook warm aanbevolen én geserveerd wordt door je...
Lekkere Track #67: J.S. Bach - Goldberg-variaties BWV.988 ; Variatie nr.29-30
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Mieke van der Weij

In deze uitzending

Muziek bij jouw middag. Luister maandag tot en met vrijdag naar dé muziek die de middag kleurt.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Holland Baroque o.l.v. Alexis Kossenko

‘Molière et moi’. Orkestwerken van Jean-Baptiste Lully en Marc-Antoine Charpentier

Opname van 25 november 2018, Muziekgebouw Eindhoven
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Annemieke Bosman

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Maaike Meijer

Maaike Meijer is neerlandicus, literatuurwetenschapper en honorair hoogleraar genderstudies aan de Universiteit Maastricht. Ze schreef de biografie van F. Harmsen van Beek.

HEMELSE MEVROUW FREDERIKE
F. Harmsen van Beek wordt tot de grootste dichters van Nederland gerekend. Geachte Muizenpoot en achttien andere gedichten werd in 1965 ontvangen als een literaire sensatie. Ook schreef ze betoverende korte verhalen en was ze journalist, kunstenaar en illustrator. Frederike Martine ten Harmsen van der Beek, ‘Fritzi’, werd lang afgeschilderd als spilzieke ‘flodderdiva’.  Deze kunstenaarsbiografie vertelt een ander verhaal.Maaike Meijer sprak met tal van vriendinnen, vrienden en collega-kunstenaars en kreeg inzage in Harmsen van Beeks gehele archief. 

<p>Maaike Meijer is neerlandicus, literatuurwetenschapper en honorair hoogleraar genderstudies aan de Universiteit Maastricht. Ze schreef de biografie van F. Harmsen van Beek.<br/><br/><b>HEMELSE MEVROUW FREDERIKE</b><br/>F. Harmsen van Beek wordt tot de grootste dichters van Nederland gerekend. Geachte Muizenpoot en achttien andere gedichten werd in 1965 ontvangen als een literaire sensatie. Ook schreef ze betoverende korte verhalen en was ze journalist, kunstenaar en illustrator. Frederike Martine ten Harmsen van der Beek, ‘Fritzi’, werd lang afgeschilderd als spilzieke ‘flodderdiva’.  Deze kunstenaarsbiografie vertelt een ander verhaal.Maaike Meijer sprak met tal van vriendinnen, vrienden en collega-kunstenaars en kreeg inzage in Harmsen van Beeks gehele archief. <br/></p>
Live muziek: Javier Rameix

Geboren in 1991 in Maracay (Venezuela), begon pianist Javier Rameix zijn muzikale carrière aan het conservatorium in Aragua. Nauwelijks 17 jaar oud reisde hij naar Nederland om te studeren aan het Conservatorium in Utrecht en zette zijn studie voort aan het Reina Sofía Instituut in Madrid. Nu is hij weer in Nederland. Vanavond bij ons en 2 december in het Muziekgebouw aan t IJ in Amsterdam.

<p>Geboren in 1991 in Maracay (Venezuela), begon pianist Javier Rameix zijn muzikale carrière aan het conservatorium in Aragua. Nauwelijks 17 jaar oud reisde hij naar Nederland om te studeren aan het Conservatorium in Utrecht en zette zijn studie voort aan het Reina Sofía Instituut in Madrid. Nu is hij weer in Nederland. Vanavond bij ons en 2 december in het Muziekgebouw aan t IJ in Amsterdam.<br/></p>
Slaapservice: Marita de Sterck - sprookje uit Wreed schoon

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in VondelCS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Marita de Sterck - Sprookje uit Wreed schoon

Marita de Sterck (1955) studeerde Germaanse filologie, pers- en communicatiewetenschappen en sociale en culturele antropologie. Op basis van haar antropologisch werk stelde ze diverse bundels met volksverhalen samen: Bloei, zestig volksverhalen uit de hele wereld die van meisjes vrouwen maken; Beest in bed, negen echte volkssprookjes en Vuil vel, veertig Vlaamse volkssprookjes. Ook in haar historische jeugdromans als De hondeneters en Valavond zijn sporen te vinden van de groeirituelen en de inwijdingsverhalen die ze als antropoloog bestudeert en speelt de orale vertelcultuur een grote rol. In de slaapservice draagt ze voor uit de bundel "Wreed Schoon" waarvoor ze 75 volkssprookjes verzamelde uit 40 cultuurgroepen die in Nederland en België wonen.
Foto: Koen Broos

<p>De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in VondelCS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:<br style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"/><br style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"/><b style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"><b></b><b><b></b></b><b><b></b><b><b>Marita de Sterck - Sprookje uit Wreed schoon</b></b></b></b><br style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"/><br style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"/>Marita de Sterck (1955) studeerde Germaanse filologie, pers- en communicatiewetenschappen en sociale en culturele antropologie. Op basis van haar antropologisch werk stelde ze diverse bundels met volksverhalen samen: Bloei, zestig volksverhalen uit de hele wereld die van meisjes vrouwen maken; Beest in bed, negen echte volkssprookjes en Vuil vel, veertig Vlaamse volkssprookjes. Ook in haar historische jeugdromans als De hondeneters en Valavond zijn sporen te vinden van de groeirituelen en de inwijdingsverhalen die ze als antropoloog bestudeert en speelt de orale vertelcultuur een grote rol. In de slaapservice draagt ze voor uit de bundel &#34;Wreed Schoon&#34; waarvoor ze 75 volkssprookjes verzamelde uit 40 cultuurgroepen die in Nederland en België wonen.<br style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"/><i style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);">Foto: Koen Broos</i><br/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:15   De Torenkamer: Eva Pel - Dag 1
De Torenkamer: Eva Pel - Dag 1

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht