Overzicht van 21 november 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31   Kettingreactie
Scott Joplin Leila Josefowicz [viool] & John Novacek [piano]
Scott Joplin
Luidspreker Luidspreker
11:31   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 21 november 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Carine Lacor, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een toegankelijk, opgewekt en ontspannen lunchprogramma. Met inspirerende berichten, aandacht voor jong klassiek talent en vooral: veel mooie en verrassende muziek, van stokoud tot gloednieuw.
Luidspreker Luidspreker
12:15   Lekkere Track #63: J.S. Bach - Brandenburgs concert nr.6, BWV.1051 in Bes gr.t. - deel I
Elke dag in De Muziekfabriek: de lekkere track. Een stuk muziek dat om welke reden dan ook warm aanbevolen én geserveerd wordt door je...
Lekkere Track #63: J.S. Bach - Brandenburgs concert nr.6, BWV.1051 in Bes gr.t. - deel I
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

A.
Jan Lisiecki, piano

Wolfgang Amadeus Mozart - 12 Variations op 'Ah, vous dirai-je Maman'
Robert Schumann - Nachtstücke, op. 23
Maurice Ravel - Gaspard de la Nuit
Sergej Rachmaninov - Morceaux de fantaisie, op. 3
Frédéric Chopin - Nocturne nr. 19 and Scherzo nr. 1
Robert Schumann - Träumerei, uit: 'Kinderszenen, op. 15

Opname van 2 juni 2018, Kaisersaal der Residenz, Würzburg

B.
Deutsche Kammerphilharmonie Bremen olv Paavo Järvi

Johannes Brahms – Symfonie nr. 4 op. 98

Opname van 15 juni 2018, Regentenbau, Bad Kissingen
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam. .
Te gast: Willem Otterspeer

Willem Otterspeer (1950) is hoogleraar geschiedenis aan de universiteit van Leiden. Hij schreef onder andere de biografie van hoogleraar G.J.P.J. Bolland en Willem Frederik Hermans. Een ontgifting is zijn debuut als romanschrijver.

In zijn debuutroman voert Willem Otterspeer twee personages op: de schrijver en de biograaf. In een duivels spel laat hij beiden in elkaar opgaan. De schrijver wilde ooit de afschuwelijke waarheid onder woorden brengen: de volkomen zinloosheid van het leven. Nu ondergaat hij die waarheid en probeert hij eronderuit te komen. Hij besluit een roman te schrijven over zijn biograaf, die hem intussen beter kent dan hij zichzelf. Maar op zijn beurt wil de biograaf ook iets. Nu zijn werk erop zit moet hij de schrijver uit zijn systeem zien te krijgen. Er rest hem geen andere mogelijkheid dan het schrijven van een verrassend persoonlijke roman.

<p>Willem Otterspeer (1950) is hoogleraar geschiedenis aan de universiteit van Leiden. Hij schreef onder andere de biografie van hoogleraar G.J.P.J. Bolland en Willem Frederik Hermans. Een ontgifting is zijn debuut als romanschrijver.<br/><br/>In zijn debuutroman voert Willem Otterspeer twee personages op: de schrijver en de biograaf. In een duivels spel laat hij beiden in elkaar opgaan. De schrijver wilde ooit de afschuwelijke waarheid onder woorden brengen: de volkomen zinloosheid van het leven. Nu ondergaat hij die waarheid en probeert hij eronderuit te komen. Hij besluit een roman te schrijven over zijn biograaf, die hem intussen beter kent dan hij zichzelf. Maar op zijn beurt wil de biograaf ook iets. Nu zijn werk erop zit moet hij de schrijver uit zijn systeem zien te krijgen. Er rest hem geen andere mogelijkheid dan het schrijven van een verrassend persoonlijke roman.<br/></p>
Live muziek: Koenraad Spijker

Koenraad Spijker (1991) kreeg vanaf zijn zesde pianoles. Van zijn elfde tot zijn veertiende levensjaar heeft Koenraad uitsluitend gedrumd, maar keerde terug naar de piano. Begin 2017 studeerde hij af voor zijn Master Klassiek Piano aan het Conservatorium van Utrecht. Koenraad heeft zich tijdens zijn Master gespecialiseerd in de muziek van Aleksander Skrjabin. In Augustus 2017 won hij naast de Vladimir Sofronitsky-award voor de beste Skrjabin uitvoering de derde prijs op het internationaal Pianoconcours 'Victor Merzhanow' in Kyustendil, Bulgarije.

<p>Koenraad Spijker (1991) kreeg vanaf zijn zesde pianoles. Van zijn elfde tot zijn veertiende levensjaar heeft Koenraad uitsluitend gedrumd, maar keerde terug naar de piano. Begin 2017 studeerde hij af voor zijn Master Klassiek Piano aan het Conservatorium van Utrecht. Koenraad heeft zich tijdens zijn Master gespecialiseerd in de muziek van Aleksander Skrjabin. In Augustus 2017 won hij naast de Vladimir Sofronitsky-award voor de beste Skrjabin uitvoering de derde prijs op het internationaal Pianoconcours 'Victor Merzhanow' in Kyustendil, Bulgarije. <br/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:15   De Torenkamer: Sharon Houkema - Dag 3
De Torenkamer: Sharon Houkema - Dag 3
Slaapservice: Marita de Sterck, sprookje uit Wreed schoon

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in VondelCS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Marita de Sterck - Sprookje uit Wreed schoon

Marita de Sterck (1955) studeerde Germaanse filologie, pers- en communicatiewetenschappen en sociale en culturele antropologie. Op basis van haar antropologisch werk stelde ze diverse bundels met volksverhalen samen: Bloei, zestig volksverhalen uit de hele wereld die van meisjes vrouwen maken; Beest in bed, negen echte volkssprookjes en Vuil vel, veertig Vlaamse volkssprookjes. Ook in haar historische jeugdromans als De hondeneters en Valavond zijn sporen te vinden van de groeirituelen en de inwijdingsverhalen die ze als antropoloog bestudeert en speelt de orale vertelcultuur een grote rol. In de slaapservice draagt ze voor uit de bundel "Wreed Schoon" waarvoor ze 75 volkssprookjes verzamelde uit 40 cultuurgroepen die in Nederland en België wonen.
Foto: Koen Broos

<p>De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in VondelCS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:<br style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"/><br style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"/><b style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"><b></b><b><b>Marita de Sterck - Sprookje uit Wreed schoon</b></b></b><br style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"/><br style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"/>Marita de Sterck (1955) studeerde Germaanse filologie, pers- en communicatiewetenschappen en sociale en culturele antropologie. Op basis van haar antropologisch werk stelde ze diverse bundels met volksverhalen samen: Bloei, zestig volksverhalen uit de hele wereld die van meisjes vrouwen maken; Beest in bed, negen echte volkssprookjes en Vuil vel, veertig Vlaamse volkssprookjes. Ook in haar historische jeugdromans als De hondeneters en Valavond zijn sporen te vinden van de groeirituelen en de inwijdingsverhalen die ze als antropoloog bestudeert en speelt de orale vertelcultuur een grote rol. In de slaapservice draagt ze voor uit de bundel &#34;Wreed Schoon&#34; waarvoor ze 75 volkssprookjes verzamelde uit 40 cultuurgroepen die in Nederland en België wonen.<br style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"/><i style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);">Foto: Koen Broos</i><br/></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht