Overzicht van 7 oktober 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Tussen hemel en aarde

09:00 - 10:00

Tussen hemel en aarde KRO-NCRV

Presentatie: Wilfred Kemp

In deze uitzending

Tussen Hemel en Aarde is een programma met klassieke, vaak religieuze muziek voor het ultieme zondagochtendgevoel. Met muziek uit verschillende stijlperioden; van gregoriaans tot muziek van Pärt en van Bach en Brahms tot Taverner en Ten Holt.
Presentatie: Wilfred Kemp.
Spiegelzaal

10:00 - 11:00

Spiegelzaal AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

AVROTROS - Een actueel, informatief muziekprogramma met korte live optredens tussen 10.00-10.50 uur. Spiegelzaal is het voorprogramma van Het Zondagochtend Concert.
Het Zondagochtend Concert

11:00 - 12:15

Het Zondagochtend Concert AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Noord Nederlands OrkestJamie Phillips, dirigent1. A. Pärt – Cantus in memoriam Benjamin Britten2. D. Sjostakovitsj – Vijfde Symfonie, op.47Rechtstreeks vanuit de Grote Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam
Sjostakovitsj en Jamie Philips

Sjostakovitsj
Sjostakovitsj’ heroïsche, indrukwekkende, listige Vijfde symfonie ontstond toen de componist door Stalin in de ban was gedaan. Zijn muziek zou niet positief genoeg zijn. Sjostakovitsj besloot terug te vechten, vergat even zijn inderdaad wat duistere Vierde symfonie, en focuste op de Vijfde. Een partijcomité kwam het stuk beoordelen. Een paar dozijn sukkels keurde een genie, aldus Sjostakovitsj’ vrouw. En trapten in de val van het traditionele idioom dat de componist zich had aangemeten. De toegankelijke melodieën. De triomfantelijke pauken in de donderende finale. Wie goed luistert, hoort onder de joligheid onrust, onder het heldendom vooral veel vraagtekens. De sukkels hoorden dat niet, Stalin ook niet, Sjostakovitsj ‘mocht’ weer, en het klassieke repertoire was een geweldig, dubbelzinnig werk rijker.

Jamie Phillips
Het Noord Nederlands Orkest wordt deze zondagochtend geleid door Jamie Phillips. Al vóór zijn twintigste was hij een van de meest gevraagde Britse dirigenten. Nu, een paar jaar later, reist hij de wereld over. Phillips heeft volgens Bachtrack het vermogen ‘een bekend stuk bij de nek te grijpen en er krachtig nieuw leven in te schudden’. Hij opent het concert met Pärts geliefde Cantus in memoriam Benjamin Britten. Een contemplatie over de dood, maar niet per se droevig. Eerder licht.

<p><b>Sjostakovitsj</b><br style="color: rgb(51, 51, 51);"/>Sjostakovitsj’ heroïsche, indrukwekkende, listige <em style="color: rgb(51, 51, 51);">Vijfde symfonie </em>ontstond toen de componist door Stalin in de ban was gedaan. Zijn muziek zou niet positief genoeg zijn. Sjostakovitsj besloot terug te vechten, vergat even zijn inderdaad wat duistere <em style="color: rgb(51, 51, 51);">Vierde symfonie</em>, en focuste op de <em style="color: rgb(51, 51, 51);">Vijfde</em>. Een partijcomité kwam het stuk beoordelen. Een paar dozijn sukkels keurde een genie, aldus Sjostakovitsj’ vrouw. En trapten in de val van het traditionele idioom dat de componist zich had aangemeten. De toegankelijke melodieën. De triomfantelijke pauken in de donderende finale. Wie goed luistert, hoort onder de joligheid onrust, onder het heldendom vooral veel vraagtekens. De sukkels hoorden dat niet, Stalin ook niet, Sjostakovitsj ‘mocht’ weer, en het klassieke repertoire was een geweldig, dubbelzinnig werk rijker.<br style="color: rgb(51, 51, 51);"/><br style="color: rgb(51, 51, 51);"/><b>Jamie Phillips</b><br style="color: rgb(51, 51, 51);"/>Het Noord Nederlands Orkest wordt deze zondagochtend geleid door Jamie Phillips. Al vóór zijn twintigste was hij een van de meest gevraagde Britse dirigenten. Nu, een paar jaar later, reist hij de wereld over. Phillips heeft volgens <em style="color: rgb(51, 51, 51);">Bachtrack</em> het vermogen ‘een bekend stuk bij de nek te grijpen en er krachtig nieuw leven in te schudden’. Hij opent het concert met Pärts geliefde <em style="color: rgb(51, 51, 51);">Cantus in memoriam Benjamin Britten</em>. Een contemplatie over de dood, maar niet per se droevig. Eerder licht.<br/></p>
De Muziekfabriek

12:15 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Een prettige brug tussen zondagochtend- en zondagmiddagconcert. Rechtstreeks vanuit de artiestenfoyer van het Concertgebouw in Amsterdam, met elke week om 13.00 uur 'de Mis-verkiezing'.
Het Zondagmiddagconcert

14:00 - 16:30

Het Zondagmiddagconcert AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Koninklijk Concertgebouworkest revor Pinnock, dirigenteatrice Rana, pianonbsp; . Frédéric Chopin – Pianoconcert nr.1. Franz Liszt / John Adams – La Lugubre Gondola. Joseph Haydn – Symfonie nr.103 ‘Mit dem Paukenwirbel’br
/>pname van het concert gegeven op 4 oktober 2018 in de Grote Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam.
Trevor Pinnock

De Britse dirigent-klavecinist Trevor Pinnock verrast bij het Koninklijk Concertgebouworkest met muziek van Chopin en Liszt. Hij treedt op met de temperamentvolle Italiaanse pianiste Beatrice Rana, die soleert in het Eerste pianoconcert van Chopin.

<p>De Britse dirigent-klavecinist Trevor Pinnock verrast bij het Koninklijk Concertgebouworkest met muziek van Chopin en Liszt. Hij treedt op met de temperamentvolle Italiaanse pianiste Beatrice Rana, die soleert in het Eerste pianoconcert van Chopin.<br/></p>
Diskotabel

16:30 - 18:00

Diskotabel NTR

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe cd's met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook De Vergelijking, waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee concurrenten. Vandaag aan tafel: muziekjournaliste Frederike Berntsen, pianist David Kuyken en violist/dirigent Johannes Leertouwer.
Avondconcert

20:00 - 23:00

Avondconcert NTR

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Het Avondconcert in zomerse sferen. 3 concerten uit Europese zomerfestivals.
A . Les Siécles o.l.v. Francois-Xavier Roth, City of Granada Orchestra o.l.v. Hector Eliel Márquez, m.m.v. Jean-Efflam Bavouzet, piano. Opname 24-06-2018 Palacio de Carla, Granada, Granada Festival
Claude Debussy – Marche écossaise sur un thème populiare
Claude Debussy – Jeux
César Franck – Symphonic Variations op.46
Claude Debussy – Nocturnes
Camille Saint-Saëns – Bacchanale uit: Samson et Dalila op.47

B . Kian Soltani, cello en Aaron Pilsan, piano. Opname 15-07-2018, Oberösterreichische Stiftskonzerte, St.Florian
J.S. Bach – Sonate BWV 1029
Johannes Brahms – Sonate voor cello en piano nr.1 in e op.38
Thomas Larcher – Mumien voor cello en piano
Robert Schumann – Twee stukken
Astor Piazzolla – Le Grand Tango

C. The Tallis Scholars o.l.v. Peter Philips. Opname 06-09-2018. Royal Albert Hall, Londen.
Proms

Hildegard von Bingen – Ordo virtutum – In Principio
Juan Gutiérrez de Padilla – Deus in aiutorium
Jacobus Gallus – Pater noster
Gregorio Allegri – Miserere
Thomas Tallis – Te lucis ante terminumlive
Arvo Pärt – Nunc dimittis
John Browne – O Maria salvatoris
Vrije Geluiden

23:00 - 00:00

Vrije Geluiden VPRO

Presentatie: Tom Klaassen

In deze uitzending

Tom Klaassen verkent iedere zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. Met nieuwe releases, concerttips, reportages, actuele ontwikkelingen in de muziekwereld, een vaste plek voor jong talent, en natuurlijk: adembenemende muziek! Gemaakt in nauwe samenwerking met het televisieprogramma Vrije Geluiden.

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht